”Får vara observant på barfotahästarna”

41

På lördag är det skotvång på V75.

Då gäller det att tänka annorlunda som travspelare.

– Det viktigaste är att inse att det är en övergångsfas nu, och att man är observant på de hästar som tävlat barfota runt om i en evighet, säger spelexperten Micke Nybrink till Trav365.

Den första december införs skotvång runt om i landet – det innebär att samtliga hästar ett par månader framöver måste tävla med skor runt om på samtliga fyra hovar.

När lördagens V75-tävlingar gästar Jägersro är det första V75-omgången för den här periodens skotvång.

Vad bör man tänka på nu när skotvånget införs?

Mästertränaren Stig H Johansson och spelexperten Micke Nybrink reder ut begreppen.

”Man får vara noggran”

– Det viktigaste är att inse att det är en övergångsfas nu, och att vara observant på de hästar som tävlat barfota runt om i en evighet, säger spelexperten Micke Nybrink till Trav365 och fortsätter:

– Det kommer ta några veckor nu innan alla hästar har startat med skor, och just under den här övergången är det viktigt att man tänker på det och tar fasta på det. Hur reagerar de renodlade barfotahästarna på att tävla med skor runt om?

Micke Nybrink ger två exempel till lördagens V75-omgång på Jägersro.

– 8 Poet Broline (V75-3) har i de 16 senaste starterna tävlat någon form av barfota, i 13 av dessa starter har han tävlat barfota runt om. Sådana hästar ska man nog passa sig för att tro för mycket på, så kommer i varje fall jag att tänka, säger Micke Nybrink och fortsätter:

– Jättefavoriten 5 Tjacko Zaz (V75-5) vann ju barfota runt om senast, men vann med skor runt om gången före det och då tyckte jag det såg helt okej ut då. Jag kommer att leta efter mina spikar och drag som visat att de fungerat bra med skor, och att det inte är någon större förändring för dem. Man får vara noggrann med den biten så här i början.

Vad tycker du, som spelare, om skotvång?

– Jag gillar det, som spelare, särskilt den här årstiden. Vissa lördagar så känns det ju som att man vill ge upp, det känns som det blir ett lotteri. Vissa säger att det går att tävla barfota, vissa säger att de inte går, vissa tar en chansning, och några anmäler barfota men slår på skor kort innan– eller ibland, efter spelstopp. Jag tycker den biten är jobbig när man spelar. Nu slipper vi det, säger Micke Nybrink.

”Man vet vad som gäller”

Mästertränaren Stig H Johansson säger att det inte blir någon större omställning i och med skotvång för landets travtränare.

– Det är inte så mycket annorlunda, man vet vad som gäller och då rättar man sig efter det, alla tränare har rutin hur man balanserar och det är inga konstigheter. Sedan är det naturligt att en del hästar springer bra mycket bättre utan skor, men då får de springa på 70 procent av sin kapacitet, eller vänta med att tävla tills det tillåts barfota igen. Jag förstår djurskyddsaspekten, det har ju hänt då hästar inte mått så bra av att tävla barfota, speciellt den här årstiden då det skiftar på vintern.

Har du några hästar som du tar in till vinterträning, på grund av skotvång?

– Nej, det har jag nog inte, det är mer att de hästar som tävlat väldigt länge nu får en naturlig vinterträning, och jag tycker det går att få till på ett bra sätt.

Vad tycker du om skotvång?

– I Stockholmstrakten så är det väl inte mycket att gnälla över, det kan i och för sig vara barfotabanor i december, men då blir det krångel med besiktning och bedömare innan tävlingarna, och sedan blir det busväder och andra förutsättningar under kvällen. Jag tycker regeln är bra, sedan är det klart att Malmö, Halmstad och till viss del kanske även Göteborg, oftast har bra förutsättningar även under vintern, men man får stå ut med den här regeln, jag tycker det är mer fördelar än att fördela olika banor och delar av landet, säger Stig H Johansson.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Får vara observant
på barfotahästarna”

Föregående artikel”Man har mycket att leva upp till”
Nästa artikelFörbundsjuristen: ”Ganska naturligt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.