Robert Dunder är en Knall i lärlingsligan!

robert dunder knall

Robert Dunder från Umåker toppar den allsvenska lärlingsligan.Foto av Mikael Wikner

Ett överraskande namn toppar lärlingarnas liga i Sverige.
Inget av de vanliga namnen – men ett namn med tryck i.
29-årige Robert Dunder från Umeå blir proffs vid årsskiftet och börjar bli ihågkommen för mer än sitt efternamn.

I mitten av november sätter han sig på skolbänken för att läsa de sista två veckorna av proffstränarkursen på Wången. Ett avbrott i tävlandet han både gillar och inte gillar.
– Det blir ju två veckor som jag inte kommer att köra så mycket lopp. Jag tycker att Oskar Kylin-Blom är en trevlig och rolig prick, men jag vill inte släppa förbi honom för det, säger Robert Dunder och skrattar.
Oskar Kylin-Blom, nybliven Stig H Johansson-stipendiat, har hållit sig framme i lärlingarnas kuskliga under året och utmanat kollegan från Västerbotten.
Sedan några veckor tillbaka har det dock varit Dunder i topp. Per den 2 november står det 33 segrar mot 28 i Umåker-lärlingens favör.
Vad gäller prisengar har det trillat in ungefär lika mycket. Både Oskar Kylin-Blom och Robert Dunder har kört in runt 1,3 miljoner kronor vardera under året.
– Jag gjorde faktiskt ett ryck i ligan i förra veckan då jag tog tre segrar under en och samma tävlingsdag hemma på Umåker och en seger i Boden. En trippel har jag aldrig tagit förr. Att hålla undan i ligan blir tufft men det är målet, säger 29-åringen.

Kör mot de etablerade
Kuskandet har gått ganska bra de senaste åren även om han aldrig varit i närheten av 2014 års siffror.
Efter lärlingsår hos Jan Norberg, Ove A Lindqvist, Sören Lennartson, Akseli Lahtinen och Anders Stenman på Umåker jobbar han sedan två år hos amatören Ingemar Hultqvist med elva hästar på träningslistan.
– Jag kan inte svara på varför det börjat gå så bra i år. Lite har det att göra med breddloppen, men det är nog bara tio av segrarna som kommit där. Annars kör jag mycket i loppen mot de etablerade kuskarna och är jätteglad över att folk ger mig så många chanser att köra deras hästar.

Efternamnet profilerande
Efternamnet Dunder kan vara bra att ha i framtiden.
– Ha-ha, många kommer ihåg det i alla fall och tycker att det låter roligt. Namnet är från min farfars sida från Norrbotten, själv är jag född och uppvuxen i Umeå.
Nu i november ska 17 proffstränaraspiranter läsa sina sista två veckor på travskolan Wången och lärlingen från Umåker siktar på att bli ny tränare på hemmabanan från nyåret.
– Jag ser ljust på framtiden och ser verkligen fram emot att bli min egen.

Ställning allsvenska lärlingsligan per 2014-11-02
1. Robert Dunder 33 segrar på 271 starter 2. Oskar Kylin-Blom (Solvalla), 28 segrar, 275 starter. 3. Frank Nilsson (Halmstad), 28 segrar, 202 starter.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.