Skarplöth: ”Jag är ganska hårdhudad”

23

I snart fyra år har Hans Skarplöth varit vd för spelbolaget ATG.

Under sina fyra år vid rodret har han både blivit hyllad och ifrågasatt.

Trav365 tog tempen på Hasse Skarplöth i en stor intervju – om de senaste veckornas succéomsättning, kritikstormar, pokalår, nytt tv-avtal – och spelutredningen.

Vi börjar med den trevligaste nyheten för ATG. Spelet på bolagets två största spelformer, flaggskeppet V75 och V86 Xpress, har gått som tåget de senaste veckorna. I lördags landade V75-omsättningen på knappt 130 miljoner kronor, och för tredje lördagen i rad passerade V75-omsättningen 100 miljoner kronor. Senast det hände var för fem år sedan.

– Omsättningstillväxten för mig är ett kvitto på att kunderna gillar spelutbudet och paketeringen som ATG erbjuder, tillsammans med den spänning som hästsporten skapar. Bra med spänning och förväntningar tror jag är nyckeln till framgång. Sedan får man väl också säga att förhoppningsvis är de förändringar som vi gjort de senaste 1,5 åren till majoriteten positiva.

Är det något annat än jackpottar som påverkar omsättningen positivt?

– Det är det, och det kan vi se, eftersom vi har bättre svensk omsättning mot föregående år, även de dagar vi inte har Jackpot. Jag tror att vi ser resultatet av en rad faktorer, säger Hasse Skarplöth och utvecklar:

– Positioneringssystemet som gjort det lättare för nya kunder, ny starttid på V75 som gjort det enklare för fler att delta, ny tv-studio och produktion som skapat mer spännande och proffsigare tv-sändningar, samt nya produkter i Boost och Virtuell Racing. Det är verkligen inte lätt att sortera ut hur mycket respektive del bidragit med, det går inte, men helheten ger verkligen bra effekt just nu.

”Firade med bulle”

På lördag är det återigen Jackpot på V75, då från Skellefteå. Når omsättningen återigen över 100 miljoner kronor tangerar ATG ett tio år gammalt rekord.

– Det är rekord för de tio senaste åren, och det visar att V75 är något som engagerar ordentligt.

Hur firar ni det, i så fall?

– Vi har inte utlyst något firande, jag ska villigt erkänna att jag är dålig på att fira, där måste jag helt enkelt bli bättre.

ATG prisades nyligen på en gala i Paris, på EPMA Innovation Awards. Där kammade de hem två pris av två möjliga, och då firades det på kontoret i Stockholm, i varje fall lite. Det var innovationen V75 Tillsammans som vann priser.

– Det blev ett undantag, i måndags samlade vi hela företaget och firade med en varsin bulle, i och med priserna i Paris. Det var ett pris som är juryns pris och ett som är publikens pris, och bland konkurrens från hästbolag från hela världen så lyckades ATG vinna bägge priserna, för tillsammans-tjänsten. Det firade vi.

”Det tror vi stenhårt på”

Inom kort kommer ATG att lansera ett nytt spel som heter TOP 7, den spelformen ska ligga på lördagar, i V75-5. Det gäller att hitta de sju första i mål.

– Egentligen är våra förväntningar att våra lördagar ska bli ännu mer spännande, för alla kunder, både för skicklighets- och turspelare. Jag tror det finns element i TOP 7 som attraherar bägge, och det är en av huvudanledningarna till att jag tror på produkten.

Var det givet att lägga TOP 7 på lördagar, där det redan finns ett flertal spelformer?

– Ja, faktiskt. Dels för att vi ville förstärka upplevelsen som vi erbjuder på lördagarna ytterligare, och sedan tror vi på att lansera den här produkten när vi har som mest publik, både på banor, hos ATG-ombud, framför tv:n och inne på ATG.se, och det har vi på lördagarna.

Kan vi vänta oss flera nya spelformer från ATG?

– Ja, vi tror stenhårt på att erbjuda nya spelupplevelser, både för befintliga som nya kunder. Närmast till hands ligger förbättringar för våra externa kunder, V86 kommer bland annat snart att kunna spelas på tillsammans-plattformen, och i måndags släppte vi en ny videospelare på ATG.se. Ambitionen med den är större driftsäkerhet, skarpare bild, och lite ny funktionalitet, där man bland annat kan koppla isär videospelaren från övriga skärmen, säger Hasse Skarplöth och fortsätter:

– Och sedan avser vi också att lansera ett enklare inloggningsflöde på ATG.se, en puckel som jag personligen är över nu, men som ändå är en puckel för nya kunder. Att kunna välja ett användarnamn, istället för att bli tilldelad ett, till exempel e-postadress. Det ska vi lansera inom kort. Det kommer sedan komma mer grejer, men det här ligger närmast.

Positioneringssystemet hade vi hoppats få göra massor av ny journalistik på. Vem sprang fortast, vem spurtade snabbast med mera. När kan vi få tillgång till all fantastisk data?

– Vi håller på och tittar just nu på användningsområden, vi har precis genomfört en installation på 17 trav- och galoppbanor runt om i landet, prioritet fram till i dag har varit att få en stabil tjänst som grafiskt underlättar för våra tittare. Just nu håller vi på och fundera på vad som är nästa steg. Jag har inget exakt datum, men det är klart det finns massor som är intressant rent datamässigt, sedan gäller det att göra något som är relevant och intressant för våra kunder.

”Pokalåret är bara för 2018”

Vid årsskiftet går ATG:s avtal med TV4 ut, kan tv- och travpubliken vänta sig stora och spännande förändringar?

– Ingenting är klart i dagsläget och vi kommer självklart återkomma när det är klart.

Kan det bli i någon annan kanal än TV4?

– Ja, vi tittar självklart på vilka som kan ge oss och våra kunder den bästa servicen, till bästa möjliga peng.

Från ett ämne till ett annat, hur ligger ATG till inför pokalåret 2018?

– Vad gäller pokalåret var det en överenskommelse som gjordes hösten 2014, sedan dess har det gått två år och vi har faktiskt överträffat våra planer. Jag är mer positiv än någonsin gällande pokalåret.

Är pokalåret ett år, eller en permanent höjning av sportens medel?

– Överenskommelsen gällande pokalåret är bara för 2018, men självklart är ambitionen att det ska vara nivåhöjande.

”Vi gillar inte förändring”

Du, ATG och Svensk Travsport får ofta kritik i branschen för bland annat starttiden 16.20 på V75, får du någonsin beröm eller är det ett otacksamt jobb att vara vd för ATG?

– Det händer att man får en ryggdunkning då och då. För mig så är det viktigt med fokus, fokus handlar om våra kunder, att leverera en bättre upplevelse till dem, och att leverera mer medel till mina ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Så länge jag känner att jag och ATG gör vårt absolut yttersta för att åstadkomma det, så är jag ganska hårdhudad, säger Hans Skarplöth och fortsätter:

– Men det är klart, det är en fin balansgång, å ena sidan måste vi lyssna allt vad vi kan på våra kunder, å andra sidan får vi inte ta åt oss av kritik personligen, det är något som är extra svårt i den värld vi befinner oss i. Men i slutändan, fokus på våra kunder och ägare.

Är vi travfantaster ett gnälligt släkte som har svårt för förändringar?

– Travfantaster är som alla människor i allmänhet, vi gillar inte förändring. Men, verkligheten är ju dock att förändring i mening förbättring är en absolut nödvändighet för att överleva. Kundernas behov är inte konstanta, och verkligen inte konkurrenternas erbjudanden. Men min fundamentala tro är att det finns ingen som gillar förändringar, men de är helt nödvändiga.

Debatterna

Senaste veckorna har flera kritikstormar blåst runt ATG och Hasse Skarplöth, så här kommenterar Skarplöth de senaste debatterna:

V86 Xpress tömmer banorna och körs inför nästan tomma läktare. Är det ett problem?

– För mig är minskad publik ett problem som måste åtgärdas, men att skylla en publiktrend som pågått i många år på V86 Xpress eller för den delen senareläggningen av V75, det köper jag inte. Det måste helt enkelt erbjudas en bättre upplevelse på plats. Jag tycker fundamentet med sport, spel och levande hästar finns, men arenaprodukten måste utvecklas, liksom den har gjort inom exempelvis ishockeyn. Jag vet att det finns positiva krafter som börjat tänka och jobba mot förstärkt arenaupplevelse.

Borde Solvalla ha en egen exklusiv tävlingsdag?

– Det är inte en fråga för mig, det är något som sporten får avgöra.

Många ogillar starttiden 16.20 på V75, hur blir det nästa år?

– Det är något som ATG och Svensk Travsport tittar på just nu, och vi kommer inom kort återkomma i frågan, i dag har jag inget svar.

Ni blev ifrågasatta för hur omsättningsökningen på grund av 16.20 räknats fram, har ni räknat för positivt?

– Verkligen inte, jag skulle vilja påstå tvärtom.

Är det farligt för travsporten om livepubliken går ner ytterligare, många travtränare är rädda för att inga nya hästägare skapas framför tv:n?

– Ja, det är inte bra att livepubliken minskar, och precis som jag redan varit inne på så är arenaupplevelsen otroligt viktig.

”Det är inte en fråga för mig”

Den 31 mars 2017 ska spelutredningen vara klar, vad har du för förväntningar?

– Mina förväntningar är att spelmarknaden som skapas kommer att erbjuda lika villkor för alla spelbolag, och att ett bra konsumentskydd framhålls i allmänhet och förstärks för de riskfyllda spelen som exempelvis internetcasino.

Hur snabbt kan förslagen i utredningen bli verklighet?

– I slutändan så är det ju våra politiker som ska fatta beslut, efter det att utredare och remissinstanser sagt sitt. Min prognos i dag är 2019.

Kommer det bli bättre eller sämre för spelare och aktiva inom travet?

– Det korta svaret är bättre. Vad gäller spelare så jobbar vi för fullt för att förstärka dels befintliga spelupplevelser och för att komma med helt nya spelupplevelser. För de aktiva så får ju de ta del av de överskott som ATG levererar. Mellan 2015 och 2018 så är planen att öka medel till sporten och 2015 och 2016 har ökningarna skett, och allting tyder på att planerna för 2017 och 2018 kommer att förverkligas Sedan är det så mycket mer än pengar för de aktiva, men jag tror inte jag överdriver när jag säger att medel har stor betydelse.

Det går rykten om att ATG ska säljas efter spelregleringen, vill du kommentera det?

– Det är inte en fråga för mig eller någon annan tjänsteman på ATG, det är en fråga för mina ägare. Min och ATG:s fokus ligger på att erbjuda Sveriges bästa spelupplevelse och generera tillväxtlighet för våra ägare.

 

Fem snabba med Hasse Skarplöth:

Nuncio eller Delicious? Delicious.

Barfota eller skor? Skor.

Spik eller helgardering? Spik.

Spets eller vinnarhålet? Vinnarhålet.

Hans eller Hasse? Hasse.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Skarplöth: ”Jag är ganska hårdhudad”

Föregående artikelSnor intervjun – framför ögonenpå sin kollega
Nästa artikel”Den tror jag bara vinner”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.