Östersund

Jämtlands Travsällskap grundades år 1926 och travbanan i Östersund öppnades den 8 mars 1936. Det gör Östersundstravet till en av vårt lands äldsta banor.

Banan tävlar under hela året. Den största händelsen är Jämtlands Stora Pris i juni där hästar från världseliten brukar dyka upp. I augusti månad arrangerar Östersundstravet Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet för de bästa fyraåriga kallbloden.

Upploppet mäter 218 meter och är det näst längsta i landet.

I Jämtland finns det även en travbana i Oviken.

I närheten av Östersundstravet ligger travsportens riksanläggning och utbildningssäte Wången.

FAKTA ÖSTERSUND

Banförkortning: Ös
Bankod för spel: 33
Bankategori: Åretruntbana
Längd: 1000 m
Bredd: 21,2 m (2140 m), 20,2 m (1640 m)
Upplopp: 218 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

KONTAKT

Adress: Jämtlands Travsällskap, Travbanan, 831 48 Östersund
Telefon: 063-19 95 90
Webbplats: www.ostersundstravet.com

Källa: www.travsport.se

——————————————————————————–

Jämtlands Travsällskap bildades år 1883 men travtävlingar finns dokumenterade redan på 1830-talet. Under många år anordnades tävlingar på Storsjöns is mellan Östersunds hamn och Frösön.
På initiativ av bl a Sven O. Persson började en landbana att byggas år 1934. Östersundsbanan blev den fjärde i Sverige efter Solvalla, Jägersro och Bergsåker. År 1938 kördes Östersunds Stora Pris för första gången och loppet vanns av ”sagohästen” Fåker Fagra.

Under 1930- och 40-talet utvecklades travet i Jämtland snabbt både sportsligt och publikt. Östersundsbanan gjorde sig tidigt känd som nordsvenskarnas högborg. År 1944 började Östersunds Stora 4-åringslopp att köras, det lopp som på 1990-talet blev Svenskt Kallblodsderby. Under påföljande decennier var det fortfarande nordsvenskarna som stod för den höga sportsliga kvaliteten på Östersundsbanan. En unghäststjärna av samma lyskraft som Reval var Gåxsjöstoet Herja (Erik Eriksson) som radade upp segrar och var första 4-åring i Sverige som underskred 1.40-gränsen. Axel Johnssons Pålmi var en segermaskin och landslagshäst i början av 1960-talet.

Under 1960-talet började också varmbloden att uppnå allt bättre resultat. Det blev också en generationsväxling bl a tränarna. I slutet av 1960-talet övertogs taktpinnen av Sune Svensson, den kanske största kuskbegåvning som varit verksam på Östersundsbanan, Sune blev känd för sina snabba repliker men han var också omstridd och kontroversiell. Han har fortfarande segerrekordet på banan med 41 segrar under säsongen 1971. Hans största seger var nog rikschampiontiteln på Solvalla 1969 med Scott Brodde.

1970-talets stora namn bland nordsvenskarna var det enastående stoet Sjunga Best. Hon var en närmast fulländad tävlingshäst med styrka, speed och en okuvlig segervilja, utan tvivel Östersundsbanans bästa häst genom tiderna. Hon kördes av sin ägare Kjell Davidsson och var oerhört populär hos travpubliken i länet. Det blev hela 121 segrar innan tävlingskarriären avslutades.

I slutet av 1960-talet började Östersundsbanans hittills segerrikaste kuskar sina karriärer, Einar Magnusson och Jan-Ivan Eriksson. Båda har tagit över 1 000 segrar och ett flertal kuskchampionat.

Einar är Östersundsbanans framgångsrikaste kusk genom tiderna med 15 kuskchampionat innan han avslutade sin karriär i slutet av 1990-talet.

Jan-Ivan Eriksson har haft stora framgångar genom åren med både nordsvenskar och varmblod. Mest känd är kanske Viktor Jonssons Jonsa, ett av 1970-talets bästa nordsvenska ston. Jan-Ivan har även haft framgångar med varmblod där Siri Jonssons Masquerade var en stor profil. I slutet av 1980-talet fick Östersundsbanan fram sin bästa unghäst någonsin på varmblodssidan, Franceska Star. Hon tränades av Karl Halvarsson som tidigare hade haft stora framgångar med kallblod. Som 4-åring tog Franceksa Star 16 segrar i hårdast tänkbara konkurrens på olika banor runt om i Sverige. Som 5-åring vann hon bl a ett försöksheat i Sweden Cup på Solvalla under Elitlopphelgen. Tyvärr stoppades Franceska Stars tävlingskarriär av en allvarlig skada.

I och med kallblodsavtalet med Norge år 1990 förändrades förutsättningarna för kallblodssporten. Det blev då fritt tävlingsutbyte med Norge vilket ledde till många norska gästspel. Särskilt framgångsrik har Leangentränaren Jomar Blekkan varit som hittills vunnit inte mindre än sex kallblodsderbyn och erövrat 5 kuskchampionat Österundsbanan.

Under senare år är det Olle Carlsson som haft de största framgångarna bland tränarna på Östersundsbanan. Han har fått fram många fina hästar som han matchat från unghästloppen till snabbloppet. Vinstrikast är Candle Lights med över 2 miljoner prissumma men även Gracious Adel och Top Guard har varit mycket framgångsrika.

Källa: www.ostersundstravet.se