Utan ”rufflaren” – ingen Bold Eagle

103

Under 1970- och 80-talen var han en framgångsrik företagare, hästägare och storspelare.

I Tom Alandhs filmer ”En rufflares väg”, ”En rufflares väg tur och retur” och ”Vad hände med rufflaren”, som samtliga sändes i SVT, blev Ulf Berner känd över hela Sverige.

På 50-talet jobbade han som ”upploppsringare” på Åbytravet, på den vägen kom han in i travets värld.

I ”Vad hände med rufflaren” berättar Tom Alandh att Berner slutade att ringa i klockan, när hästen han spelat på var i ledningen, då han fått för sig att den hästen slutade att ta i när han hörde signalen.

Mycket riktigt, hästen stred hela vägen in till mållinjen, och Berner blev en vinnare.

Levde livet och hade stambord på Solvalla

Framgångsvågen skulle fortsätta. Under 70-talet blev han en stor vinnare. Han köpte upp ett träfanér-företag, Bohman & Johansson, i lilla Blomstermåla i Småland.

Där arbetade han sig från golvet – till vd-stolen.

Han hade varit hästägare tidigare. Men som framgångsrik direktör gav sig Ulf Berner ut på jakt efter stora stjärnor.

1974 lämnade han Sverige för solen i Florida. I USA levde han jetset-liv och köpte travhästar på löpande band och lät lilla företaget i Blomstermåla stå för hela kalaset.

Skatteförvaltningen i Kalmar kallades in och myndigheterna vaknade på allvar. Berners affärer började att granskas i sömmarna.

Varför betalade företaget i Småland hans privata intressen?

1979 flyttade ”rufflaren” tillbaka till Sverige, återtog vd-posten i Blomstermåla och startade ett stuteri i Sala, och kom över flera topphästar, däribland U.S. Thor Viking.

Han vann flera storlopp, fortsatte att leva livet och hade stambord på Solvalla.

1983 gick Bohman & Johansson i konkurs – och åklagaren slog till mot Berner. Han själv påstod sig vara utfattig och arbetslös.

Myndigheterna tog hans pass – men Berner, med miljontals kronor i skatteskulder, lyckades på något sätt lämna landet.

”Hade inte han funnits – så hade Ready Cash och Bold Eagle inte funnits”

Han fick med sig några av sina hästar och drog till Frankrike. Bland hästarna fanns U.S. Thor Viking och Mickey Viking.

– Vi fick Mickey Viking i träning, hade honom i två år, tror jag, och vann lite större lopp med honom på Enghien här i Frankrike, bland andra Prix de Washington, säger Anki Peupion, fru till Jean Lou Peupion, som vann Prix d’Amérque med Lurabo 1984 och som 1986 hade fyra starthästar med i superloppet i Paris.

Det som hände sen har räddat hela den franska travstammen, enligt flera av varandra oberoende personer.

– Det är en helt otrolig historia, det är ingen som fattar något, säger Frankrike-experten, och travtränaren med bas i Frankrike, Anders Lindqvist, till Trav365.

– Hade inte Berner funnits, så hade inte Ready Cash och Bold Eagle funnits, säger stortränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

”Vi har mycket att tacka Ulf Berner”

Vad var det då som hände? Jean Lou Peupion köpte Mickey Viking av Ulf Berner, som ägare stod Anki Peupion.

– Vi har mycket att tacka Ulf Berner, att vi fick köpa Mickey Viking till exempel. Men han hade inte så mycket val, Kronofogden jagade honom. Det var mycket problem där.

Anledningen till köpet var att Peupion var väldigt förtjust i Mickey Vikings stam, med mamma och pappa av toppklass.

– Han hade sett Stig H vinna med honom och så vann han lite lopp åt oss. Jean Lou var skötare åt Un di Mai som var i USA och tävlade, där såg han Mickey Vikings mamma, Misty Sister , som var en jäkla fin häst, han såg även pappan Bonefish. Det var stammen han verkligen gillade.

– Sen lyckades Jean Lou, jag vet inte hur, sälja Mickey Viking till ett av Frankrikes statstuterier som avelshingst.

Den franska stamboken har varit stängd länge och att få in en amerikansk häst i den är i det närmaste omöjligt. Men Peupion lyckades få in Mickey Viking, trots att han inte var någon stjärnhäst.

– Det är helt otroligt. Först ville vi behålla honom hos oss och betäcka, men det gick absolut inte. Skulle det bli något så var vi tvungna att sälja. De hade aldrig köpt en häst med en amerikansk stam tidigare.

Trav365 ber Anki Peupion fråga sin man, Jean Lou, hur han gjorde.

– Stamboken var inte öppen, men statstuteriet gjorde lite som de ville. Efter lite övertalning och med hjälp av att en av delägarna i Mickey Viking var ganska stor i fransk travsport, så gick det.

Vad betalade de er?

– En miljon franc. Som en miljon svenska kronor, då. Vi hade köpt honom av Berner något billigare.

”Oh ja, visst är det hans förtjänst”

Och Mickey Vikings framgång i aveln kan närmast beskrivas som otrolig. Han betäckte bara ett år, innan han fick tas bort på grund av en hjärntumör. Men i princip alla hans avkommor, som kom till start, blev i sin tur avelshingstar. Mickey Viking är farfar till superhästen Ready Cash som tog en dubbel i Prix d’Amérique och sprang in 39,6 miljoner kronor och även till Jag de Bellouet som även han firade stora framgångar på travbanan och som slutade med knappt 39 miljoner kronor insprunget.

Mickey Viking är via Vikings Way, Indy de Vive och Ready Cash stamfader åt självaste Bold Eagle som nu tagit dubbla Prix d’Amérique-segrar.

Så Berners skatteflykt med hästarna till Frankrike, blev av en slump, räddningen för stor del av franskt trav, i och med att det kom in amerikanskt blod i den franska stamboken?

– Oh ja, visst är det hans förtjänst. Och Jean Lous, som lyckades sälja honom till statstuteriet. Det är som ovan nämnt helt otroligt allting, säger Anki Peupion.

– Ready Cash var så himla bra, det är inte så vanligt att de är fenomen på travbanan – och i aveln. Men han lämnar verkligen lika bra avkommor, som han var ett fenomen på tävlingsbanan.

– Utan Mickey Viking och Ready Cash hade Frankrike blivit omkörda, det är ju med honom som fransk travsport har tagit ett stort kliv framåt, säger Anders Lindqvist.

– Det låter ju konstigt och tokigt, att en sån tillfällighet, kan lyfta fram en sån häst som Ready Cash, och nu Bold Eagle. De fick in det amerikanska blodet, säger Stefan Melander.

”Livet är roligare när man har pengar”

1991 drabbades Berner av en hjärnblödning när han var på affärsresa i Italien. Han låg på sjukhus i Rom en längre tid, sen åkte han till Spanien en sväng innan han återvände till Sverige.

Till mångas förvåning och ilska så blev Berner vänligt bemött av myndigheterna i Sverige, trots skatteskulder på över tio miljoner fick han vård och pension.

– Kronofogden har alltid jagat mig, säger han i ”Vad hände med rufflaren”.

Då verkade pengarna vara slut och hälsan sämre.

– Livet är roligare när man har pengar, konstaterade ”rufflaren”.

I februari 2010 avled Ulf Berner efter år av sjukdom. Han skulle fylla 71 år.

– Det kändes som om han skulle kunnat lura en hel värld om det var så, men samtidigt hade en sorts självdistans och enorm och slagkraftig humor. För mig är det dessutom existensiellt intressant att ha sett och följt honom från att en gång ha ägt allting, till att inte ha någonting och sitta på ett ålderdomshem i Mölndal och vara sjuk, så sa Tom Alandh till Expressen, 2010, och mindes Berner.

Hur minns du Ulf?

– Jag tyckte bra om honom och har haft mycket roligt med honom. Han var ju här hos oss, med hästaffärer var det aldrig några problem, säger Anki Peupion.

Franska stamboken är fortsatt stängd. Men Anki Peupion tror på ändring, när fransmännen nu ser framgångarna i de hästar med amerikanskt blod, som Ready Cash och Bold Eagle.

– Jag tror de kommer se över det, jag tror verkligen det, säger hon till Trav365.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Utan ”rufflaren” –
ingen Bold Eagle

Föregående artikel”Kan vara min nästa stjärna”
Nästa artikelFem tippar V75 till Axevalla 18 februari 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.