Veckans V75-bana är unik i landet

224

Veckans V75-bana är unik i landet

Kort upplopp och open stretch.
Veckans V75-bana är unik i landet.
Här följer en statistisk vägledning i jakten på lördagens vinnare på omdöpta Skellefteåtravet.

Många provade när fenomenet kom till Sverige för tiotalet år sedan, men numera finns det bara två banor kvar i landet med open stretch.
Åby med sina två extra innerspår över upploppsrakan och Skellefteå där man antagit den traditionella metoden med ett extraspår.
Medan Åby tillhör landets mest frekventa V75-arrangörer har Skellefteå bara en omgång per år.
Just därför kan det vara värt att titta lite extra på vad som utmärker den för Sverige unika bankroppen.
En utspridd uppfattning bland travsportens aktiva att det är svårare att vinna från bakspår på banor med open stretch.
Till skillnad från Åby, där antalet bakspårsvinnare på 22 procent överstiger riksgenomsnittet, så stämmer detta på banan som i år la ett å till sitt gamla namn Skelleftetravet.
I databasen travfakta.se kan man se resultat för alla lopp som körts i landet sedan 2010 och där framgår att 18 procent av sulkyloppen på Skellefteåtravet vinns av hästar som startat i det bakre ledet, att jämföra med 21 i hela Sverige.
Plockar man ut autostartsloppen och tar bort spårtrappor – vilket är förutsättningarna i fem av lördagens V75-avdelningar – så jämnas det ut en aning, men Skellefteå är fortfarande tuffare för bakspåren med 21 procent mot 22 för hela landet och 23 på Åby.

Extra gynnsamt för spetshästar
Då vänder vi på steken och undersöker andelen spetsvinnare.
Även här hamnar Åby och Skellefteå på varsin sida om mitten.
Medan spetshästarna har svårare att hålla i Västergötland så gynnas de kraftigt i Västerbotten.
Allra tydligast är skillnaden i ovan nämnda autostartslopp där hela 46 procent av vinnarna återfinns i ledningen varvet från mål. Samma siffra för hela landet är 43 och på Åby 40.
Tittar man på voltstartslopp med tillägg för varmblod vilka utgör två V75-avdelningar så vinns 40 procent av dessa från spets, att jämföra med 39 för landet.
En tänkbar förklaring är Skellefteås upplopp på 175 meter, näst kortast bland landets V75-banor efter Hagmyren.

Många som släpper
Skärskådar man specifikt V75-loppen så blir trenden ännu tydligare.
Under de sju senaste omgångarna på Skellefteåtravet har i princip hälften, 24 av 49, vunnits av ekipaget som suttit främst varvet från mål.
Just betoningen varvet från mål blir en extra viktig på banor med open stretch där initiala ledare kan tänkas mer benägna att släppa ifrån sig kommandot då risken att bli fastlåst reduceras.
Det styrks av att 10 av de 24 V75-vinnarna kört sig främst efter halvvarvspasseringen.
I jakten på lördagens vinnare bör man alltså inte bara titta extra efter startsnabba ekipage utan även offensiva kuskar med hästar som tål tidiga avancemang.

En tiondel av vinnarna tar open stretch
Hur lyckosam är då positionen som i teorin borde vara mest gynnad av open stretch, nämligen ledarryggen?
Åtta V75-vinnare (egentligen 7,5 på grund av ett dött lopp) har återfunnits därifrån och det är med marginal den näst bästa positionen.
Av dessa har fem (4,5) verkligen använt sig av open stretch för att nå fram.
Det är också de enda vinnarna som kommit den vägen, från ingen annan position har någon kunnat utnyttja open stretch till att vinna.
Övriga V75-vinnare har inför slutvarvet återfunnits i andra par utvändigt (3,5), utvändigt ledaren, fjärde par utvändigt och sjätte par utvändigt (3 vardera). Ej nämnda positioner till och med sjätte par har varsin vinnare undantaget femte invändigt som är segerlöst. Ingen vinnare har heller återfunnits från ännu djupare köpositioner.

Startspåret som går med jättevinst
Om vi avrundar med att kika på vilka specifika startspår bakom bilen som är bäst på Skellefteå så kan man däremot se likheter mellan landets två open stretch-banor.
På Åby är nämligen spår 6 det som vinner oftast gentemot riksgenomsnittet, och detsamma gäller Skellefteå där segerprocenten över sprinterdistans är 14 (jämfört med 10 för hela landet) och 12 (10) på medeldistans.
Även ekipage som startar från spår 12 har betydligt högre segerprocent (8) i Skellefteå jämfört med totalen (5).
Däremot finns en annan sak som sticker ut ännu mer gällande lördagens V75-bana.
Det överlägset bästa startspåret ur ett spelperspektiv är nämligen 2 som otroligt nog visar en positiv ROI (Return On Investment) över samtliga distanser.
Den som spelat 100 kronor vinnare på alla hästar som startat från spår 2 bakom bilen på Skellefteåtravet sedan 2010 skulle ha gjort en vinst på cirka 16 700.
Detta trots att andelen vinnare varit marginellt högre än för spår 6 och klart lägre än för mestvinnande spår 5.
Så den som jagar en statistisk högoddsare på lördag bör onekligen ta en titt på hästarna som startar näst längst in bakom startbilen.

Föregående artikelAttraversiamo fick förvisso ett tufft upplägg
Nästa artikelTvå chanser att slå till inom V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.