Under #visparkarbakut vittnar fler och fler

113

Under #visparkarbakut vittnar fler och fler

Metoo-kampanjen har nått hästbranschen.
Under #visparkarbakut vittnar fler och fler om att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp, bland annat inom trav- och galoppsporten.
– Vi uppmanar också att polisanmäla, för bryter du mot våra policys bryter du även mot svensk lag, säger Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.

Stallet. En plats som formar flickor och pojkar till bra ledare. Men som nu, liksom många andra platser och yrken i samhället, visar sig vara en plats där sexuella trakasserier och övergrepp begås. Ofta i det tysta, fram tills nyligen.
Under hashtaggen #visparkarbakut samlas nu mängder av vittnesmål för att bryta tystnadskulturen och belysa hur utbredda problemen är även inom hästnäringen, däribland trav- och galoppsporten. I vittnesmålen framkommer också att många på grund av detta vänt stallet och hästbranschen ryggen.
Precis som inom de andra branscherna har hästsportens upprop skapats i kölvattnet av metoo-kampanjen. På fredagen är över 12 500 personer medlem i facebookgruppen #visparkarbakut och närmare 3000 personer har skrivit under namninsamlingen.

”Alla måste rannsaka sig”
Att trakasserier och övergrepp inom hästsporten synliggörs i ett eget upprop tycker Svensk Travsports generalsekreterare är på tiden.
– Vi välkomnar det, verkligen. Det har varit upprop i många branscher och det har varit lite för tyst från hästbranschen. Vi välkomnar även hela metoo-rörelsen. Det kommer fram ett mängd hemska berättelser, saker en människa aldrig ska bli utsatt för. Det här är ett problem där alla måste rannsaka sig, nu pratar jag om samhället i stort. Jag hoppas att rörelsen får effekt, att man vågar säga ifrån och att den som ser något vågar säga ifrån, säger Johan Lindberg.

Lång väg att gå
Svensk Travsport etablerade för tre år sedan en etisk plattform för att öka jämställdheten och mångfalden inom travsporten. De senaste åren har förbundet satsat på att utbilda aktiva i de här frågorna.
– Sedan har vi en lång resa kvar. Så länge det finns ett enda fall så har vi inte gjort tillräckligt, säger Johan Lindberg som även annonserar att fler resurser kommer att avsättas för att öka prioriteringen av de här frågorna framöver.
– Vi kommer att lyfta och sätta ännu högre tryck på de här bitarna. Vi måste våga prata om dem. I grund och botten handlar det mycket om utbildning och om vad vill vi vara för sport. Det måste alla företag och branscher bestämma sig för. Det finns felaktiga beteenden, beteendestörningar handlar det om någonstans, där måste alla rannsaka sig själva och jag är säker på att alla kan göra någonting, säger Johan Lindberg och tillägger:
– Många, framför allt män, måste ta ett större ansvar. Det är fortfarande så att man lägger för mycket på kvinnor eller den utsatta. Där måste vi alla ta ansvar.

Röster från aktiva om metoo-kampanjen och hästsportens upprop #visparkarbakut:
Caroline Malmborg
, galopptränare:
– Jag tycker hela den här metoo-kampanjen är fantastisk och applåderar verkligen att kampanjen har blivit så stark. Jag har själv aldrig blivit utsatt på något sätt, eller hört om något inom galoppvärlden, men det är skrämmande att läsa om alla de här berättelserna. Alla de män som förtryckt kvinnor genom åren och som använt sig av sina maktpositioner för att göra det behöver passa sig långt framöver. Jag tror inte att det kommer kunna tystas ner så lätt i framtiden, som det gjorts tidigare.
– Det är öppenheten som är viktig. Att de som utsatts inte skäms utan anmäler, säger ifrån och står på sig. Det är lätt att säga när man själv inte har blivit utsatt för det, men förhoppningsvis är det lättare nu med allt stöd som finns och att veta att man inte är ensam om det.

Peter Untersteiner, travtränare:
– Det är på tapeten i samhället över huvud taget och det är bra att alla branscher granskas. Vi ska ju försöka föregå med gott exempel, så klart. Men rotar man i alla branscher så finns det lite av det överallt och även i vår bransch. Vad jag har sett, jag har varit med i travet sedan jag var liten, är det absolut inte något stort problem. Det pågår långt ifrån överallt, det är jag övertygad om.
– Finns det folk som har gjort övertramp misstänker jag att de kommer att bli försiktiga nu. Om det går för långt ska man säga ifrån, alla ska ta sitt ansvar.

Kajsa Frick, travtränare:
– Det är bra att det blir uppmärksammat även inom hästnäringen. Självklart ska sexuella trakasserier inte förekomma över huvud taget. Varken i yrkeslivet eller någon annanstans. Jag har inte sett eller märkt någonting så inom travsporten. Men det förekommer säkerligen, det förekommer även inom andra branscher. Det är jättebra att det uppmärksammas och att det bildas sådant här.
– Det är viktigt att framför allt Svensk Travsport tar det här på allvar. Att de sätter ner hela foten om de får ett fall och det finns bevis, och inte sopar det under mattan eller säger att det inte är deras bord.

Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport:
– Jag ser bara positivt på den. Jag är helt säker på att metoo, som skapat en enorm rörelse i Sverige, kommer att göra något bestående bra för det svenska samhället och därmed även för den svenska travsporten.
– Vi uppmanar folk att kontakta oss om man är drabbad eller har sett någon blivit utsatt. Vi uppmanar också att polisanmäla, för bryter du mot våra policys bryter du även mot svensk lag.

Föregående artikelV75 resultat och startlista till Jägersro 2 december 2017
Nästa artikel1996 blev han framröstad som ”Årets komet”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.