Ägaren: ”Är klart man ångrar sig”

90

På söndag kan Jan Spåls, 72, ta sin största seger som hästägare.

Däremot är inte Unique Juni med i Premiechansningen – och går därmed miste om en miljon kronor vid seger.

– Det är klart man ångrar sig nu att man valde de där 20 000 kronorna, säger Jan Spåls till Trav365.

Fyraåriga stoet Unique Juni har varit med i många årgångsfinaler så här långt. I fjol deltog hon i både långa- och korta E3-finalen, och tidigare i år i StoChampionatet.

För en dryg vecka sedan kvalade hon in till ytterligare en stor årgångsfinal, nämligen Derbystoet som avgörs på Jägersro på söndag.

Äger Unique Juni gör 72-årige Jan Spåls, som efter 20 år i branschen fått fram sin bästa travhäst, hittills.

För Trav365 berättar han om hästen, vägen till storloppen, söndagens chanser – och om valet att avstå Premiechansningen, som ger dubbla prispengar i de flesta årgångsloppen.

”Tog väl ett halvår”

Unique Juni har hittills i sin tävlingskarriär fem segrar på 22 starter och 1,8 miljoner kronor i intjänade prispengar. Största framgången hittills kom i Örebro i mitten på augusti i fjol då hon vann korta E3 och tjänade en miljon kronor.

– Det är fantastiskt, man har lärt sig hur svårt det är att få fram hästar som räcker i yppersta eliten. Jag har ägt hästar i 20 år och det här är den bästa jag haft, säger Jan Spåls till Trav365 och fortsätter:

– Vi hade en häst som hette Staro Icerman som vann Ulf Thoresens Minneslopp i Norge och det var stort, men som sagt, Unique Juni är den bästa.

Hur kom du över hästen?

– Vi ägde mamman Staro Unique en gång i tiden och sedan har vi haft lite första tjing på hennes avkommor och vi köpte Unique Juni på våren som tvååring. Hon var inkörd och så när vi köpte henne, men hon hade lite problem med lösa benbitar som vi fick fixa till. Sedan kom hon i träning hos Hans R Strömberg och det tog väl ett halvår innan man kände att det var något riktigt bra över henne.

”Hade haft bra chans att vinna då…”

Hon har varit med i flera årgångsfinaler, det måste väl kännas lite extra?

– Så klart, bägge E3-finalerna i fjol där hon även vann ett av dem, och sedan StoChampionatet tidigare i år. Hon hade lite otur i StoChampionatet då hon inte var riktigt fräsch, hade hon varit bra den dagen, exempelvis som vid seger i uttagningarna till StoChampionatet, så tror jag hon hade haft bra chans att vinna det loppet när det blev kört så som det blev.

Vad tror du om möjligheterna för henne i Derbystoet på söndag?

– Spåret blev inte det bästa och det måste lösa sig, jag hoppas hon hittar ner i andraspår, gärna i tredje par utvändigt eller liknande. Drömscenariot skulle vara att hon körs fram utvändigt ledaren och att sedan Caddie Lisieux kommer och avlöser henne, så vi får rygg på denne, säger Jan Spåls och fortsätter:

– Jag tror att hon har kapacitet som räcker, men det gäller att det löser sig från det här utgångsläget. Att hon kan matcha de bästa när hon tävlar på topp tycker jag att hon har visat. Hon tävlade med skor runt om i försöket och det blir nog samma i finalen på söndag, hon har lätt att bli hovöm.

”Klart man ångrar sig”

Rapporterna från Rättvik och tränare Hans R Strömberg är positiva.

– Det verkar bara bra, säger Jan Spåls.

Unique Juni är inte med i Premiechansningen, som enda häst av tolv i finalen. Vid prisplacering går hon därmed miste om dubbla prispengar, och vid seger går hon miste om en miljon kronor.

– Vi köpte henne som tvååring och då kom det här med premiechansningen ganska snabbt, hon var också lite dåligt jobbad då så vi valde att ta ut henne i premielopp och 20 000 kronor. Det är klart man ångrar sig nu, men man kunde aldrig tänka sig att det skulle bli så här bra och då var valet ganska givet.

Jan Spåls, som bor i Falun, kommer vara på plats på Jägersro på söndag.

– Vi åker ner på söndag morgon, vi var nere på försöket också och jag brukar se de större loppen på plats, säger han.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHyllningen: ”Helt klart den bästa…”
Nästa artikelJagar en historisk titel: ”Toppform”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.