Alfas da Vinci blir tuff för konkurrenterna att stå emot

123

Alfas da Vinci blir tuff för konkurrenterna att stå emot

I flera år har han tillhört eliten över längre distanser och han är still going strong.
Alfas da Vinci blir tuff för konkurrenterna att stå emot i Smålandsstayern när V86-spelets sommarturné på onsdagen kommer till Vaggeryd.
– Det ser väl ut som en lämplig uppgift på förhand, säger hästens tränare och kusk Joakim Lövgren.

Nio år har han hunnit bli, långdistansaren Alfas da Vinci. Sedan han på hösten 2013 kom i Joakim Lövgrens vård har han sprungit in miljonbelopp årligen och om han på onsdagen tar 18:e segern i Jägersrotränarens regi passerar saldot på vinstkontot fem miljoner kronor.
– Han har varit lagkapten i mitt stall i flera säsonger nu och en betydelsefull häst för mig. Han har spelat en viktig roll i att vi har haft konkurrenskraftiga hästar i stallet och kanske till och med dragit till sig nya hästägare, säger Joakim Lövgren.
Alfas da Vincis meritlista toppas av segern på svenskt rekord i SM 2015 och bland de större titlarna finns även Malmö Stads Pris och Prix Ovidius Naso i Paris. Topptravare har ofta rykte om sig att vara divor i stallet. Så är inte fallet med Alfas da Vinci.
– Om han hade varit människa hade man sagt att han är ödmjuk. Jag kan inte tänka mig en snällare häst än han. Det är först när han tävlar som han visar beslutsamhet, tuffhet och mod.
En ödmjuk krigare?
– Ja, en ödmjuk krigare kan man kalla honom.

”Känns som han ska”
I år har det blivit en seger på fem starter för Alfas da Vinci, som senast visade att formen är god när han avslutade rykande som tvåa bakom Carabinieri i gulddivisionen i V75.
– Jag försökte nog få fram inför den starten också att det inte var någon fara med formen, men det kan lätt bli fel i långa lopp. Det har blivit rätt många gånger i hans fall men då och då har det blivit kört så att det inte går att vinna och det hände två gånger på raken. Senast fick han ett väldigt fint lopp och var bara tre tiondelar ifrån rekordet han gick i SM. Så prestationsförmågan finns i honom fortfarande och han är bäst när han kan komma till slut och de har kört färdigt där framme, så har det varit i hela hans karriär.
Onsdagens lopp körs över grunddistansen 3 640 meter och Alfas da Vinci startar med 60 meters tillägg. De förutsättningarna har han haft en gång tidigare och då vann han.
– Det ser väl ut som en lämplig uppgift på förhand i alla fall. Han har fortsatt att träna underhållande och han känns som han ska och brukar göra. Han kommer att gå med skor runt om den här gången. Det tycker jag inte har någon avgörande betydelse.
Att han sannolikt är bästa hästen i fältet och blir favorit, vilken betydelse har det?
– Det kan påverka hur andra kör. Det är lätt att säga att man väntar på Alfas da Vinci eller ska gå med i rygg på honom. Vissa lopp blir svårare att vinna på grund av att man är favorit. Han är bäst när han får gå till slut så det är lättast att vinna med honom när det är jämna lopp där många är sugna och tempot hålls uppe.
Hur ser den fortsatta planen ut för Alfas da Vinci?
– Ett delmål är Malmö Stads Pris (25 juli). Sedan kan det också bli så att han provar Lyons lopp (12 augusti) där han har varit med de två senaste åren. Sedan får vi se i vinter om vi provar i Frankrike igen. Det får han själv avgöra men vi är öppna för det om han visar fräschör och form.

”Bättre än tidigare”
Alfas da Vinci får sällskap till Vaggeryd av två stallkamrater.
Spring Moon (V86-2) har bra form. Senast blev det ett väldigt snabbt lopp och hon rekordsänkte rejält och spurtade över linjen också. Jag kan tänka mig att det är lite lättare motstånd den här gången och formmässigt är hon bättre än tidigare. Hon har haft en kämpig inledning på sin karriär innan hon fått bitarna att klaffa men jag tycker att hon har gått jämnare nu på slutet, säger Lövgren.
Sandsjöns Revenue (V86-3) var väl lite blek senast från bra läge. Han var trea på en 1.12-tid utan att jag var helt nöjd. Efter det fick han pausa lite och sedan har vi tränat upp honom igen. Han sköter träningen fint.
– Nu möter han Southwind Feji och hade jag inte sett hennes senaste lopp på Axevalla hade jag trott väldigt mycket på henne. Men banan kanske inte passade? Hur som helst har jag stor respekt för henne och det kan bli svårt både för Sandsjöns Revenue och alla andra att fånga in henne om hon går som hon ska. Jag tycker att min häst har mer att bevisa innan jag vill utmåla honom som en vinstchans, säger Lövgren och summerar:
– Vi får ligga lågt med Sandsjöns Revenue, tro på skrällchans med Spring Moon och så litar vi på Alfas da Vinci som vanligt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVann miljonloppet: ”Var rätt så mör”
Nästa artikelSouthwind Feji obesegrad efter sex starter