Travspelare som använder så kallade spelrobotar stoppas av ATG.
På onsdagen ändrade ATG sina vadhållningsbestämmelser.
– Vi tillåter människor att spela på hästar, robotar är inte välkomna, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.
I tre års tid har ATG uppmärksammat ett nytt sätt att spela på hästar. Nu har man identifierat ett tiotal konton som spelar med hjälp av något ATG kallar spelrobotar.
Fram till 14 maj har det varit helt enligt reglerna, men från och med 15 maj har spelbolaget ändrat i sina vadhållningsbestämmelser.
ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner förklarar:
– Det är ett fåtal robotar, ett tiotal, några i Sverige och andra utomlands. De finns i både Norden och i övriga världen. Det handlar om system där nästan alla hästar finns med, höga insatser, miljoner. Från och med i dag har vi verktyg att stoppa dem.
Tiotal konton runt om i världen
ATG har redan börjat kontakta innehavarna av de konton som använt robotar och ge en varning där man informerar om de nya vadhållningsreglerna. Överträds reglerna har ATG nu rätt att konfiskera båda insatser och eventuella vinster i spel där robotar används.
ATG:s vd Hasse Skarplöth:
– Nästa år firar ATG 40 år och ATG i sig är en fantastisk framgångssaga som bygger på flera faktorer. Ett av fundamenten är att vi är för alla, vi är för stora spelare och vi är för små spelare. Det fina med ATG är att vi erbjuder människor att med ganska små medel kunna vinna stora pengar. Nu har vi ett problem som vuxit de senaste åren, ett spelbeteende som vi bestämt oss för att bekämpa, och det är det här med robotspel.
Hur stort är det här problemet?
– Det rör sig om ett tiotal konton över hela världen, det finns i Sverige, det finns i Norden, det finns på alla ställen i världen. Rent omsättningsmässigt rör det sig om 300-350 miljoner kronor per år utav 15 miljarder. Det är 2-2,5 procent av vår omsättning, säger Hasse Skarplöth.
Lars-Ove Pettersson