Läsarbidrag: En saga för den Travintresserade

121

Den 22 April 2008 föddes en häst som kom att spela en stor roll i mitt liv.

Våra kompisar som bodde på en liten gård utanför den lilla orten Kopparberg skulle få ett hästföl igen. Våra döttrar hade väl ridit lite och jag hade väl inte visat det största intresset för detta. Ville inte ens klappa på någon häst, ordspråket var de bits fram och sparkas bak. Men då kom samtalet att en hingst var född. Den ena dottern ville ut och titta, så packa in sig i bilen och ut och fick se en 2 timmar gammalt föl. Dottern var nog på besök ganska ofta och tittade till den lilla krabaten utan namn. Caroline och Daniel Elvenäs var uppfödare och de sa att en travhäst var född. Jag var väl inte direkt biten av travsporten under den tiden men spel är spel. De frågade ganska tidigt om vi ville vara med och vara delägare, men vi sa nej och de anmälde Candor Hall som han döptes till, Kriterieauktionen visade sig vara ointresserade av honom 175:reserv. Så de gjorde ett nytt försök bland vänner och bekanta, dotterns övertalan fick med oss och min mor och då var det klart, hästägare var man.

Helt okunnig om vad som nu skulle hända så startade resan mot en dröm som var helt sanslös.

Inkörning hos Walmann

Under sommaren 2009 kördes han till inkörning hos Team Walmann som blev Candors tränare. Här börjar resorna som har blivit många och spännande. Första resan för att följa ett träningspass var 26 februari 2010. Fullständigt snökaos men vi skulle iväg. Säkert 4 decimeter snö på sina ställen men intresset var fött. Härligt att få se ett träningspass för något man inte hade en aning om. Nu skulle man invigas i processen att få en tävlingshäst, premielopp?? Jaja bara ta sig till valla och kolla detta. Gick ju bra men man funderade fortfarande vad man höll på med. Rapporter om att det gick bra på träning, men när tävlas det då??.

Nu skulle det kvalas?? Hur funkar det?? Ja novisen var väl på plats men som jag fattade det så gick det inte så bra. Så den 4 Maj 2011 så kvalades det igen och då gick det ju kanon. Han var så fin tyckte jag. Så nu var 3 åringen färdig för tävlingsstart, jag är ju obotlig optimist. Men nu kom ett nytt läge, anmäldes till Färjestad och kom inte med?? Nu kom det griller i huvudet. Vad har jag gett mig in på?

Tävlingsdebuten

Men veckan efter så kom beskedet, tävlingsdebut på Eskilstuna med Örjan Kihlström i sulkyn. Ja vem kusken var det visste jag ju men bakom vår häst?. Så nu hade vi världens bäste kusk bakom vår häst, inget kunde gå fel tänkte jag. Men då klev de mer lugna människorna i ägargänget att det är första loppet och man skulle inte ha allt för höga förväntningar. Men ack vad de bedrog sig Candor började sitt tävlande med en seger med tussarna kvar?? Vad är tussar tänkte jag. Då fick man en adrenalinchock och löpte upploppet ned och skrek. Insåg då att i travets värld kanske man inte riktigt beter sig så haha.

Sen kan vi hoppa lite till E3 där vi kommer till Färjestad rankade som 53 av 58 startande. Jag tänkte vad gör vi här hehe. Från 11 spår som de sa var lite dåligt. Loppet startade och vips så låg han i rygg på Brad de weluwe som senare vann och Candor 2:a i mål, finalplats sa dom?? Jaha han blev ju 2:a tänkte jag men var lycklig. Detta var också första gången jag lyckades våga gå in i boxen till en häst.

Nu började intresset för trav ta sig, Sundsvall nästa. Svärmor kommer på besök men fick ta trippen till Sundsvall med familjen och se Candor Hall spurta in på 5:e plats och då funderade jag om inte hästen var bra.

Dags för V75

Sen rullade resten av året på med både bra resultat och mindre bra. Men alltid var man på plats för att se lilleman. 2012 så skulle vi ut på v75?? Ojoj som fotbolls vm för mig. Och mot Rättvik vi drog, hotell beställt och en lång promenad mot ovalen. Fixade en tröja från sommartravet och skrev med Tusch på ryggen Candor Hall. Otippad av de flesta experter så under promenaden träffade jag 2 gubbar som undrade vad det var för häst. Och jag sa det är den som vinner plättlätt?? Haha och visst tog han sin första v75 seger, lyckan total och jag spårade ur helt vid mållinjen, vår pöjk vann elitserien. Nu började det ge lite eko att lille uppfödningen från Carro och Danne kunde bli nått.

Allt rullade på men 2013 blev det ett byte av tränare nu skulle han tränas av Björn Goop känn på den?? Min stora favorit förutom hans far. Hur ska detta gå då?

Första loppet i Goops regi slutade med seger på färjestad. Björn blev genast en favorit hos mig. Han bemötte lille mig och talade inte i gåtor om hästar haha.

Och i nya regin så började raden med 1-2-1 och man började inse att det var nog en häst utöver det vanliga. 2014 startade även det i en rivstart 1-2-1 och jag vågade nu ge Candor en morot. Nu började vi inse att ju längre lopp Candor sprang ju bättre blev han. Så en liten långloppskung var född.2014 var raden 1-2-1-0-str-6-d-1-2-1-str-2-0-2-d-3-4-2-3-1-3-d-1-1.

Över 1 miljon inkört

Detta år gick Candor Hall även över 1 miljon inkört vilket jag inte fattade att det skulle hända. Inget kunde väl överträffa detta. Man började fundera på vilken tur man haft som fått uppleva detta men nu fortsatte det ju. Nu blev han ju 1 år äldre och nu förstod man att Candors intjänade pengar gjorde att han i princip bara skulle möta de bästa hästarna. Men flest långlopp blev det för denna pålle. 2015 vilket år det blev 12 v75 lopp 2 segrar 2 st 2:a plats och 2 st 3:e plats alltså på plats 50% och 989 500 inkört. Årskiftet 2015-2016 tror jag gick de flesta förbi i trav Sverige där Candor Hall vann 3 raka v75 däribland sin gulddivisionsseger på Åby. 3 långlopp på vintern som han slog till utan att han blev riktigt godkänd som stjärna. Kommer ihåg att jag blev oerhört ledsen att efter Åbysegern bara fick höra hur dåligt han trava och borde blivit diskad. Under 1 månad så körde han in 450.000 på 3 v75 lopp men det som koms ihåg var det dåliga travet. Då kändes det lite så att vår Candor var bara bäst men fick inte den cred han var värd. Så då kom funderingar om att vi inte tillhörde elitägarna med 100 hästar, vi hade ju bara 1. Men för mig så var han vinterkungen som ingen kom nära. Men i den stunden tror jag nog han var folkets häst, en grovarbetare mot stjärnorna.

2016 Startade med en vinst i Gulddivisionen på ÅBY ett av de få loppen jag missat med vår krigare. Travade väl inte klockrent men slog dom på styrka sen blev det inte så många starter detta år på grund av skador av olika slag 10 starter 4 vinster 2 st 3:e plats. 465.000 inkört

2017 blev ju en start som sig bör v75 i Norge på Bjerke med vinst. Men det man mest kommer ihåg och påminde om vår första träff med Candor i träning. Fullständigt snökaos hela vägen till Oslo och hem. Men det var värt det nu var vi vinnare på norska toton också.

Sen fortsatte det med 1 seger på Romme månaden efter för att följas av en andra plats bakom en häst jag aldrig glömmer. Alfas da Vinci besegrade oss på Färjestad och den hästen gäckade oss hela dess karriär innan dennes olycka i Frankrike. Sommaren därefter blev det uppehåll för lite skador.

Då kom någon på idén med Monté

Jag frågade nog många om det var något för Candor Hall, jo med hans gång så blir det bra sas det?? Gång? Han ska väl trava tänkte jag. Men i alla fall så skulle det provas. Vi åkte mot Färjestad för att se detta, Sofia Adolfsson skulle rida, det visste jag ju att hon var den bäste.

Men hade väl inga större förhoppningar om detta, men ack vad jag bedrog mig. Candor såg ut som en tiger och käkade upp motståndarna i ett nafs sista 700.

Kan detta bära till det historiska SM loppet, montens första på v75?? Jo det gjorde ju det och vilken dag det blev.

Oerhört stolt att få uppleva hur Candor Hall och Sofia skrev in sig i historiaböckerna med denna victoria. Kan inte med ord beskriva hur stort det känndes i denna stund att se vår häst med lagerkrans och en stolt ryttarinna ta segerdefileringen denna dag.

Efter denna seger fick man även ta ett plan ner till Paris för att se vår häst tävla på Vincennes, tyvärr så var han skadad och kunde inte visa upp sig som bäst. Men för mig var han bäst ändå och ett minne för livet.

Vad kommer jag aldrig glömma??

  1. Resan i raggarbilen på Rättviks upplopp jublande så man kanske skämde ut sig lite, trodde nog att vi vunnit en hockeymatch.
  2. Blir nog ihågkommen för uttalandet barfota fram och broddar bak till vissa experter.
  3. Min fladdrande björnmössa upploppen ner på valla.
  4. Våra stunder i vinnarcirklarna, gick ju dit innan resultaten var klara.
  5. Candors egna låt som finns på youtube.
  6. Mina känslor när vi fick se SM vinsten och se sig gråta på intervjun efter.
  7. Att få beträda Vincennesbanan.

Detta blev många ord men många är nog glömda.

Men vill tacka alla som bidragit till att en saga blev till.

Caroline och Daniel för att ni tjatade lite.

Alla delägarna som farit land och rike runt för denna fantastiska häst.

Skötarna Magnus, Anton och Rune utan er så hade det inte blivit något.

Tränarna Roger Walmann och Björn Goop.

Alla kuskar som lotsat runt Candor på ovalen.

Men det finns 1 kusk som har 100% på v75 med Candor och det är

En tangodansande Peter Ingves.

Sen har denna resa inneburit att många nya kontakter knutits som jag aldrig fått träffa om inte lille Candor Hall kommit in i mitt liv.

Så från att inte våga klappa en häst skulle jag nog kunna prova att köra sulky hehe.

En liten berättelse om en oansenlig häst som skakade om mitt och många andras liv.

Hoppas pensioneringen blir lång och trivsam Candor det är du värd, jag kommer med morötter rätt vad det är. Mvh den lille gaphalsen som trodde det var fotbollsmatch varje gång du sprang, Men jag hejjade ju bara på dig.

Jörgen Dahlström

Föregående artikelV75 System och analys inför V75 Solvalla 9 februari
Nästa artikelATG:s nya satsning på sports-betting: ”Förvänta dig mer”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.