DAM-SM 2016 är avgjort!

110

dam-sm

Jenny A Björk vinner finalen av Dam-SM med överraskningen Raging Mack, tvåa innerspårets Crazy Foot Mambo och Mimmi Elfstrand. Foto: Erik Åström

21-åriga Jenny A Björk skrällvann Dam-SM i Umeå på fredagskvällen med 44-oddsaren Raging Mack.
Den tioårige valacken – fältets minst spelade häst på V64 – serverades en perfekt smygare.
– Han kändes jättefin och bara tassade med i rygg, sa Rommelärlingen efter segern värd 100 000 kronor.

Umåkers Damklubb firade 30-årsjubileum och hade passat på att bjuda in hundratalet delegater från damklubbar runt om i landet till fredagens storlopp.
Ett SM för kvinnliga körsvenner som kvalat in till loppet med hästarna de körde.
Mimmi Elfstrand satte upp tempot från start och försvarade innerspåret med pappa Olles Crazy Foot Mambo. Elfstrand ledde in på upploppet men blev ett lätt byte när utvändige Voulez Vous tröttnade och föll tillbaka.
Jenny A Björk hade styrt ner i ledarens rygg direkt i starten från sitt andraspår med Raging Mack och kunde spurta till seger med en halv längd när luckan kom.
– Det känns fantastiskt! Allt stämde perfekt i dag. Jag såg att den på utsidan inte hade så mycket kvar på den sista bortre långsidan och kände att det kunde lösa sig, sa skrällkusken om karriärens största seger.

Född in i travet
Jenny A Björk hade 25 segrar på 660 körda lopp innan fredagen och jobbar som lärling på föräldrarnas Björkbackens Stuteri.
– Mina föräldrar är uppfödare till B.B.S-hästarna – jag är född in i det här, sa Dam SM-segrarinnan.
Romme-amatören Ida Sandberg har en häst på listan, Raging Mack.
– Han var jättedålig i tisdags och jag var nära att stryka. Men jag masserade, stretchade och joggade honom många timmar och han blev bra, sa ägaren.
Raging Mack vann på tiden 1.13,7 över 2140 meter. Tvåa på samma tid Crazy Foot Mambo som alltså stod för grovjobbet, trea Hanna Olofsson med Sambucus P.R.
Favoriten Exceed’em med Jennifer Tillman sämre efter ett bra lopp.

Mofaksan Elitsto x 3
V64 var spelet på Umåker den här kvällen och efter en skrällfylld omgång hittades ingen kupong med sex rätt.
I Norrländska Elitstoet, ett kallblodslopp med 100 000 till vinnaren som körts sedan 1991, segrade Mofaksan och Ove A Lindqvist. En överlägsen segrarinna och det tioåriga stoets tredje (!) seger i loppet.
Storfavoriten Järvsö Blomster galopperade i starten och redan varvet från mål körde sig Ove A Lindqvist till täten med rejäla Mofaksan.
Gävleamatören Mikael Olsson från Tierp har fött upp och äger Mofaksan. En hederstant som nu klev över miljonen intjänat.
– Nu var hon lika bra som vid de tidigare segrarna i det här loppet. Men för ett och ett halvt år sedan gick hon ner sig mycket fysiskt, ville tävla men kunde inte då hon hade lungblödning. Och så kommer hon tillbaka så här. Vi är så fruktansvärt tacksamma att vi har den här hästen, sa en gråtande ägare och tränare.
Segertiden skrevs till 1.24,4 över 2180 meter.

Föregående artikelTränar SEX hästar i söndagens final
Nästa artikelNu rycker Linderoth skorna på V75!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.