”Det är travets svar – på Tour de France”

22

Nybrinks superguide: De sju bästa tipsen för att bli en vinnare under V75-festivalen

TRAV27 december 2017 10:50

V75 brukar med visst fog kallas för världens bästa spel.

Själv har jag hävdat motsatsen vissa lördagskvällar – men det är nog mest för att lätta på trycket och kunna gå vidare efter smärtsamma förluster.

Nu är det dags för travets svar på Tour de France, den tuffaste utmaningen för oss som älskar spel på hästar, Winter Burst.

Hur ska man ta sig an uppgiften? Ja, det dyker inte upp att kasta sig in oförberedd.

Jag har listat mina sju bästa, taktiska tips.

V75 åtta gånger under nio dagar. Det är vad Winter Burst egentligen betyder. Spelbolaget ATG gillar anglicismer men för oss som håller på svenska traditioner så här kring jul kan vi dra till med V75-yra eller möjligen V75-maraton.

Egentligen spelar det ingen roll, kalla det vad ni vill, bara jag vinner massor eller i alla fall förgyller dagar och kvällar. Kort och gott, välj bort det stillasittande vräkätandet, prylhysterin och mellandagsrean och lägg extradegen på liret, det kan förändra ditt liv och din hälsa. Men, som vanligt, spela bara med pengar du kan avvara och säg inget till morsan.

Grejen är också att många av oss är lediga och har extra tid att engagera oss i travet, även om förstås släkt, barn och kompisar vill träffa oss. Men vad fasen, vi bjuder in dem att delta: det finns åtta etapper och för att stå distansen behöver vi vätskekontroller, support och någon att dela vinster eller framför allt förluster med.

Men hur ska man tänka en sån här gång, när tiden äntligen finns? Vad är viktigt för att bli en vinnare på V75 i allmänhet och Winter Burst i synnerhet? Finns det några genvägar, smarta upplägg eller i alla fall en taktik för att inte köra ur redan i första åket/loppet?

I snart 40 år har jag spelat på hästar och tänkte dela med mig av det jag betalat
läropengar för att sent omsider inse. Här är mina sju bästa speltips:

1) Sikta noga

Välj ut några av Winter Burst-omgångarna som du satsar på, att försöka sig på total koll på alla dagarna funkar bara om släkten åkt till Thailand och barnen är stora och säger stick när du knackar på deras dörr.

Gör en koll av var loppen körs. Axevalla var först ut den 23 december, Umåker tog vid den 25 och sen fortsätter det med Solvalla, Bjerke, Åby, Momarken och Halmstad för att avslutas i Örebro på nyårsafton med den stora, samlade jackpotten som vi lagt på hög under några månader.

Givna valet är förstås Örebro men i övrigt är det en öppen fråga. Varannan dag eller när geografin stämmer? Hur som helst, lägg upp preliminär spelplan och ändra bara i nödfall.

▪▪▪

2) Börja i tid

Att för länge vänta med att skaffa sig grundkoll på loppen är dödsdömt. Då faller man lätt offer för sista minuten-snacket där saker och ting förstoras. Kom ihåg att det är vad hästarna presterat på banan som alltid är nummer ett. Du gör läxan i lopparkivet på atg.se, genom att läsa tränar- och kuskintervjuer och kanske också med hjälp av experter du litar på.

Ta in fakta och var inte rädd för att läsa allt. Men kom ihåg att det är dina egna intryck från loppen som alltid gäller i första hand, annars blir det för spretigt.

▪▪▪

3) Spela inte ensam

Du ska vara den som bestämmer och inte låta dina sponsorer (rika vänner) smula
sönder det du jobbat fram med krav på hästar som måste streckas. ATG Tillsammans är förstås stället ni gör era spel från. Om du inte har ett lag där redan nu är det gjort på några klick och att bjuda in. Det går till och med att hållet öppet för vem som helst. Numera finns det även en ännu enklare variant, utan ett givet lag och kanske också bäst om ni inte är så många. Du hittar ”Skapa andelsspel” bredvid spelaknappen på atg.se. och där bestämmer du villkor och vem som ska få vara med just den här gången. Mycket enkelt och smart upplagt. Funkar på alla spelformer.

▪▪▪

4) Kör loppen i badkaret

Den här är lätt att skratta åt men jag vill påstå att loppsimuleringarna kan vara det som avgör om du ska vinna miljoner eller inte.

Jag har själv pratat med killen som drog in 67 miljoner på V75 på Axevalla 2010, den högsta vinsten någonsin. Han körde hela omgången i badkaret och hittade bland annat sin fräcka spik, elvaoddsaren Zerba G., i sitt eget badkar. Hon ledde runt om på båda ställena.

När det är final i Winter Burst är vi i Örebro, där är upploppet extra kort och ledaren har stor fördel. Kom också ihåg att leta efter hästen/skrällen som sitter i rygg på ledaren när det är V75 på Åby den 28, dubbla open stretch. Vore synd att spricka på den.

▪▪▪

5) Bygg systemet i förväg

När det är dags att slå på tv:n eller ATG Live ska det mesta vara gjort. Du ska i alla fall ha en ram eller ett grundsystem som enbart behöver filas till. Ta in all information som dyker upp i sista minuten men skilj på bullshit och fakta. Inse att vissa aktiva eller rapportörer är alltför optimistiska och att andra alltid ligger lågt.

Värmningar är viktiga men det är kanske de sämre du ska ta fasta på. Många bra hästar i de högre klasserna behöver man knappt titta på när de värmer upp. De är proffs och vet att det inte är allvar. De träffar knappt bollen i uppvärmningen.

▪▪▪

6) Ta inte många, ta alla

Jag har tjatat om den här många gånger, även gett mig själv skäll och bakläxa vid ett flertal tillfällen. Har bland annat spruckit på elva av tolv hästar på V5 när det gav 100 000. Jag var 18 år och fattig och höll på att avlida. Vad det handlar om är att om du streckar åtta, nio hästar av tolv i ett lopp tror du ju att det ska skrälla.

Att inte ta med de tre minst spelade (som det tyvärr brukar bli) är ren idioti.

Plocka hellre bort de tre mest spelade eftersom du ändå gjort fel om någon av dem vinner. Det handlar om balls och att vara konsekvent.

▪▪▪

7) Strecka baklänges

Höll på att glömma skriva det och det här kan vara extremt viktigt. När du gör ditt första utkast till system, innan du kliver in i informationsorkanen några timmar före start, börja i V75-7 och ta hellre med fler hästar än att tvingas pruta just där. Gå sedan baklänges hela vägen, var inte rädd för att ha spikar i kanske V75-1 och V75-3.

Rent statistiskt skräller det oftare mot slutet eftersom spelarrangören lägger på förhand svåra lopp där.

Dessutom gör många spelare tvärtom så en överraskning i sista avdelningen är kusligt effektiv. Man får mer för pengarna helt enkelt.

27 december 2017 10:50

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Blir en ren duell – han är förstahästen”
Nästa artikel”Inget V75-motstånd nu – vi spikar på V4”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.