Elevresursen som jagar nya storsegrar

21

Med tre hästar i stallet ska det vara omöjligt att mäta sig med storstallen.

Inte för Malin Bergström.

På söndag selar hon ut publikfavoriten Galactica i Breeders’ Crown-final hemma i Eskilstuna.

– Vart man än rör sig är det folk som frågar hur hon mår. Det är jätteroligt, säger amatörtränaren.

Breeders’ Crown-helgen i Eskilstuna är i antågande och därmed travfest i dagarna två. Lördagen bjuder på V75-jackpot och världstravare som Propulsion och Wild Honey. På söndag ska landets bästa unghästar göra upp om evig ära och berömmelse i fyra Breeders’ Crown-finaler. I de fyraåriga stonas final kommer Galactica (V75-4) att ha publiken i ryggen.

– Det är många som har undrat när de ska få se henne på hemmaplan igen så att få starta henne nu, och vara med i en stor final igen, är hur stort som helst, säger Malin Bergström.

Galactica har inte startat hemma på Sundbyholmstravet på ett år. Då knep hon fjärdeplatsen i Breeders’ Crown-finalen för treåriga ston.

– Vi var nöjda redan där och kände att om hon slutar nu så slutar hon på topp. Sedan har det här året varit rent kaosartat. Det har varit en tokhäftig resa och det känns så klart jättekul att göra säsongsavslut på hemmaplan.

I år har Galactica slagit sig in i kulltoppen på allvar och den hittills största triumfen bärgades på Axevalla en söndag i juli, när hon tog hem det prestigefyllda Stochampionatet. På söndag kan ännu en stor årgångstitel läggas till meritlistan.

– Peppar, peppar, ta i trä, men allt känns bra. Det är många dagar kvar innan det är dags men hon är lugn, fin och glad, vilket är huvudsaken.

Tagit ledigt från jobbet

Malin Bergström arbetar till vardags som elevresurs men den här veckan får Galactica hennes uppmärksamhet till 100 procent.

– Jag har tagit ledigt och kommer att lägga mina timmar i stallet och pula med henne. Det är mycket rörelse som gäller. Hon får gå ut nästan varje dag, på promenad eller en tur, och så ska hon gå jobb på torsdag som vanligt.

I semifinalen på Solvalla förra söndagen stack Galactica till ledningen och därifrån blev segern enkel.

– Känslan är att formen är på topp. Hon har varit jämn i sina prestationer hela tiden och jag har svårt att se att formen skulle gå ner nu. Hon känns bra och formen är där!

”Kuckelurar hit och dit”

I söndagens final startar Galactica från spår två, utvändigt om startsnabba In Toto Sund.

– Jag känner mig trygg i att hon går ut från spår två. Då riskerar hon inte att behöva traska i spåren och om hon är på humör kan hon öppna. In Toto Sund är skitsnabb men spår ett är inte jättelätt…

– Taktiken känner jag att Lasse (kusken Lars-Åke Söderholm reds.anm.) får avgöra. Han och min man Jonas håller på och kuckelurar hit och dit, men jag vet att det är laddning som gäller. Sedan får vi se hur det blir.

Galactica har gjort flertalet av sina starter med skor på hovarna. Den här gången kan det bli tal om racerbalans, vilket hon bland annat gick med när hon vann Stochampionatet.

– Hon gick med järnskor och sula senast och är inte jätteberoende av vad hon har på hovarna, men finns möjligheten att rycka bakskorna och ha lätta aluminium fram så blir det så. Det är det bästa för henne.

Strax efter halv fyra på söndag eftermiddag går starten i Breeders’ Crown-finalen för fyraåriga ston. När hästarna två och en halv minut senare dundrar in på upploppet kommer hemmapubliken göra sitt bästa för att lyfta fram Galactica.

– Många människor som aldrig har hållit på med trav har fått upp ögonen för henne och hänger med. Folk är glada och intresserade och det är jättehärligt.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Elevresursen som jagar nya storsegrar

Föregående artikelExpertens succé: Leder VM i V75
Nästa artikelTog hem 6,4 milj – höll vinsten hemlig

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.