Inför V86: En häst med bara ettor i raden

125

En häst med bara ettor i raden

Stor, snygg och med ett vägvinnande steg.
Ecu de Mieloui kom igång sent och var en relativt billig häst när han köptes ostartad från Frankrike och har nu tagit fem raka segrar på lika många starter i nya hemlandet Norge.
– Nu får vi se om han duger î tuffare gäng. Han har mött väldigt enkla sällskap, men har å andra sidan vunnit väldigt lätt varje gång, säger amatören Bengt Solberg.

En häst med bara ettor i raden drar blickarna till sig onsdagens startlistor.
Ingen spelare lyckades få åtta rätt på V86 förra onsdagen och nu kan en ensam vinnare enligt prognoserna kamma hem 23 miljoner kronor med den superjackpot som bjuds.
Ecu de Mieloui, en femårig franskfödd häst som är ägd och tränad i Norge, är obesegrad efter fem starter och körs av svenske toppkusken Carl Johan Jepson i V86-3.Hur ska den bedömas?
Bengt Solberg har varit hästtransportör i många år i Norge men har lagt av med den sysslan och livnär sig numera på att producera och handla med hö.
Solberg har fem hästar i stallet i Holmestrand i Drammen några mil söder om Oslo. Efter ett långt travliv kan han ha kommit över topphästen han gått och väntat på.
– Han är stor och stark och faktiskt väldigt bra. Men det trodde jag inte då jag köpte honom från Frankrike. I början kunde han inte springa kilometern på två minuter ens en gång, säger Bengt Solberg.
Ecu de Mieloui har vunnit från de flesta positioner och varit överlägsen konkurrensen i fem starter sedan i november i fjol. Senast klev hingsten undan från dödspositionen  för segerrike kusken Eirik Höitomt som menar att hästen är kapabel.

”Inte behövt ta ut sig”
Fransmannen har dock inte behövt visa så mycket vid segrarna.
På onsdag debuterar hästen över 2640 meter men ork finns som sagt och blir över.
– Han klarar 3000 meter också. Det som gör mig lite osäker inför den här starten är ju att han inte behövt ta ut sig det minsta för att vinna de här starterna och nu måste han kanske göra det för första gången, funderar tränaren.
Ecu de Mieloui kan helt enkelt bli fundersam om tempot är för högt och konkurrenterna tuffa, menar Solberg, och utvecklar:
– Han har aldrig behövt bli trött på en travbana. Men om han får gå hårt nu, kanske hela vägen över 2640 meter, så kanske han blir lite överraskad. Situationen är i så fall helt ny för honom. Han kanske inte tar ut sig så här första gången, men det vet man aldrig – det kan fungera bra också.

Hoppas på körning
Solberg är imponerad av Whipped Eggs som tränas och körs av Robert Bergh.
– Den är bra men det finns åtminstone ett par-tre fina hästar i loppet. Så det blir väldigt spännande. Vi vet inte hur bra hästen är egentligen. Hoppas bara att det blir ett ”riktigt lopp” och körning, så att vi får svar på hur han står sig i en sådan här konkurrens. Hästen är jättestor, men det tänker du inte på när du sitter bakom. Du kan köra på fruset underlag och det bara susar. Han är lite som en katt, berömmer ägaren.
Om det går bra på Åby provas  Ecu de Mieloui troligtvis i rikstoton i Jarlsberg nästa lördag i ett lopp över 3000 meter.
Funkar hästen bra även då planerar Bengt Solberg att ta ner sin häst till Frankrike och tävla med honom där.
– Det är för tidigt att säga hur det ska bli. Men som hästen uppför sig nu är jag helt säker på att han kan ta en del segrar provinsbanorna där nere och jag håller det inte för otroligt att han klarar av att springa in en miljon innan året är slut.

Föregående artikelEn av Frankrikes bästa travhästar slutar tävla
Nästa artikelInför V86: Tränaren lämnar klartecken

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.