Erlend har två toppchanser på Bjerke

41

erlend har två toppchanser på bjerke

I fjol höstas presenterade han sig för den svenska travpubliken med segern i K.G. Bertmarks Minne på Jägersro.
22-årige Erlend Rennesvik en kusk på väg upp i hemlandet Norge och spelar en av huvudrollerna i fredagens V75-omgång på Bjerke med två, som han säger, ”toppsjanser”.

Under de senaste två säsongerna har kuskkarriären tagit ordentlig fart för Erlend Rennesvik från Norges näst största stad Bergen.
Från sju års ålder handlade det ponnyhästar och vid fyllda 15 tilläts han växla upp till stora hästar.
I sommar avslutar Erlend Rennesvik proffstränarkursen (ett år lång i hemlandet). En grund att stå på menar han.
– Jag vill jobba med trav men riktigt när jag blir proffs blir en senare fråga. Det känns bra att ha gått skolan i alla fall, säger 22-åringen vars 747 körda lopp i karriären slutat med 92 segrar.

Bertmarks eller NM
Han har jobbat som lärling i omgångar under åren. Hösten 2015 var han amatör och vann passande nog, ”amatörernas Elitlopp” K.G. Bertmarks Minne på Jägersro i samma veva med hästen Chatain.
– Det är K.G. Bertmarks och norskt mästerskap för kallblodsston med Drav Siss (2012) som är det största jag varit med om i travet, säger Erlend.

Erbjuden jobb i Halmstad
En punkt i tränarutbildningen är en praktikperiod efter nyår. Erlend Rennesvik ska vara sex veckor hos Marcus Lindgren i Halmstad och har redan fått erbjudande om att bli stallets försteman efter Peter H Sjöberg som för en tid sedan började hos Lindgrens kollega i Halmstad, Johan Untersteiner.
– Det är klart att det är stort att få ett sådant erbjudande. Inte många får den här chansen. Men först blir det praktik för att se om jag trivs och att allt fungerar. Hur det blir med allt får vi avgöra senare, skolan slutar inte förrän i juni heller.
Fredagens V75-omgång på Bjerke blir den sista i ATG:s satsning Winter Burs innan finalen på nyårsafton på Mantorptravet där en så kallad multijackpot väntar.
Erlend Rennesvik kör mycket åt tränaren Anders Lundström Wolden och på fredagen blir han hårt betrodd med två av tre hästarna stallet låter Rennesvik prova lyckan med.
Vem tycker du ligger bäst till för seger?
– Helt klart 7 Villas Cato (V75-4). Det är ett kallblod som Anders inte haft så länge i träning men som det verkligen lossnat för på slutet. Jag vill säga att det är en toppchans. Villas Cato har tjänat mycket pengar på slutet men det ska inte vara några problem. Han ser ut som en helt annan häst i kroppen numera och han känns verkligen läcker. Jag vann med honom mot ett lättare gäng i Drammen för tre starter sedan. Körde bara på säkerhet hela vägen då och han vann väldigt enkelt.
Hästen är startsnabb. Du måste fundera på ”närmaste vägen till mål”?
– Jag vill helst till spets, ja. Han är ganska kvick iväg men hoppade i starten senast då han sprang in i vingen lite och blev rädd av det. Vi får ta det lite lugnare första 50 nu i stället och jag tror inte att det ska vara någon fara. Han ska vara favorit i loppet i alla fall.
…och den näst bästa chansen på fredagen?
– Jag tror på goda chanser att ta ledningen med 2 Ronny Brandt (V75-1) och tycker att det ska vara en toppchans det också. Senast vann jag ett enklare lopp till 38 gånger pengarna med honom. Då var han bra. Vi fick sen lucka och han spurtade våldsamt. Ronny Brandt har besvärats av en liten förkylning som gått ur kroppen och han kan ha behövt de två loppen på slutet. Det blir som senast, ett helstängt huvudlag och jänkarvagn.
Anders Lundström Wolden tränar 3 Pathos Om (V75-5) som du vann med på Bjerke i den senaste starten några dagar före jul. Vad säger du om den?
– Hästen var bra men går upp en klass nu och det måste klaffa mycket för att det ska bli seger. En platschans kanske bakom Facebook N.L. som jag tror vinner, slutar Erlend Rennesvik.

Föregående artikelFem tippar V75 till Bjerke 30 december
Nästa artikelTipparens succé: Vann 1,4 miljoner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.