Först V75 och sen Elitloppet är planen

17

image-15

B.B.S.Sugarlight med sin tränare Fredrik Solberg och ordinarie kusken Peter Untersteiner. På lördag kör dock Johan Untersteiner när den norske stjärntravaren gör årsdebut i V75. Foto: Kanal 75.

På lördag avgörs den norsk-svenska V75-omgången på Momarken som kryddas av en jackpot med 50 miljoner kronor i sjurättspotten.
Stjärnhästen B.B.S.Sugarlight gör en mycket intressant årsdebut efter fjolårets klassklättring.
– Jag hoppas att han är så pass bra på lördag att vi får en fribiljett till Olympiatravet, säger tränaren Fredrik Solberg.

B.B.S.Sugarlight är den norske undantagshästen som gjorde en häpnadsväckande resa i fjol. Han klättrade från Klass I till Gulddivisionen, vann 11 lopp på 16 starter och tjänade 1,9 miljoner kronor. Han tränas av sin ägare, amatören Fredrik Solberg från Fredriksdal, som har tre hästar i träning. B.B.S.Sugarlight fick till och med en inbjudan till Elitloppet som kretsen kring hästen tackade nej till. På lördag är det dags för en spännande årsdebut och det sker i den högklassiga V75-omgången som avgörs i norska Mysen. Det är dessutom jackpot på V75 där en ensam vinnare beräknas kunna ta hem 50 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Vad säger du om B.B.S.Sugarlight säsong i fjol som avslutades med seger den 28 oktober. Vad har hänt sedan dess och hur har vinterträningen varit?
– Han gjorde en fantastisk säsong och gick rakt upp i eliten. Men det bästa loppet han gjorde var när han blev tvåa i Jubileumspokalen efter Support Justice. Då var han enormt bra. Men han slog även Support Justice i Anders Jahres Pokallöp på Bjerke då Johan Untersteiner körde honom, säger Fredrik Solberg.
– Hästen fick en månads vila i november och sedan startade vi träningen i december. Det var samma upplägg som inför fjolårssäsongen och det ser bra ut. Han har tränat utan avbrott hela tiden och jag är nöjd. Hästen är redo att börja tävla nu.
Vad är det snabbaste du har kört med honom inför årsdebuten?
– Han har fått tre snabbjobb på Bjerke och det snabbaste efter 1.15 över 2100 meter. Det kändes han helt obrukad på och hästen är jättefin. Jag var även ute med honom en tur här hemma på förmiddagen i dag (läs måndag) och det var fortsatt bra. Han känns minst lika fin i år som han gjorde i fjol.
Har han förändrats något över vintern?
– Han har lagt på sig mer muskler och blivit lite bredare. Han har fått ett större bakparti. Annars är det lika som inför fjolåret och humöret är på topp.

Siktar på Elitloppet i år
Förra årets tackade ni nej till en inbjudan till Elitloppet. Hur ser matchningen ut i år och vad är de stora målen?
– Målsättningen är att vara med i alla de stora loppen. Nu börjar vi i Momarken och därefter Klosterskogen i påsk. Sedan förhoppningsvis Olympiatravet och jag hoppas att hästen är så bra på lördag att han får en fribiljett dit. Han kommer inte att vara med i något kval innan till Olympiatravet utan vi kör Klosterskogen istället. Jag vill inte starta honom för tätt.
– Sedan siktar vi på Elitloppet, Oslo Grand Prix och Åby Stora Pris. Vi blev inbjudna till Elitloppet i fjol men vi tyckte inte det var rätt emot hästen att starta redan då när han var så färsk i eliten. Peter Untersteiner sa även till oss att han tyckte att vi skulle satsa på nästa år istället.
B.B.S.Sugarlight har spår nio i V75-7 på lördag och körs av Johan Untersteiner. Hur ser du på uppgiften, tror du på vinst direkt i årsdebuten?
– Jag ser inte spår nio som något problem, tvärtom. Det är bra att han får börja lite lugnt och sedan köra sista femhundra. Jag vill att det blir lite försiktigt så här i första starten för året. Det är några goa hästar med, bland annat Stig H:s häst och Winmecredit.
– Men jag tror att B.B.S.Sugarlight är med och kämpar om segern. Fast jag blir heller inte förvånad om han blir tvåa eller trea. Det viktigaste är att han gör ett bra lopp. I årsdebuten i fjol blev han tvåa och sedan radade han upp sju segrar. Att Johan kör beror på att Peter är upptagen med Avelsföreningens årsmöte. Peter är förstekusk och Johan är superreserven, säger Fredrik Solberg.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Det blir aluminiumskor fram och barfota bak som han brukar gå. Sedan blir det norskt huvudlag och jänkarvagn. Det blir spännande på lördag. Det vore kul om det gick bra nu när han startar på Momarken som är min hemmabana. Vi har bara sex mil att resa från där vi bor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.