”Framförallt hatar jag att förlora…”

49

Tolv segrar varav två på V75 bara i mars månad.

Frågan är om Kim Eriksson någon gång varit så het i sulkyn som han är just nu?

– Det är väl frågan om. Men samtidigt är det lustigt hur man fungerar. Jag vann V75 på lördagen, två lopp på måndagen och ett på tisdagen. Sedan åkte jag till Solvalla och kände att jag hade en väldigt bra möjlighet med Schatzi Fayline i Margaretas lopp. Så körde jag riktigt dåligt, och helt plötsligt började jag tjura och tyckte att det var motigt, berättar 32-åringen själv när vi når honom i bilen på väg mot en tävlingskväll på Axevalla.

Skiftar ditt humör mycket under tävlingsdagarna på grund av resultaten?

– Så är det väl, tyvärr. Jag är lite grann av en känslomänniska. Samtidigt tycker jag att jag blivit betydligt lugnare i humöret. Men det finns ändå där, framförallt hatar jag att förlora.

Vilket lopp grämer dig mest just nu?

– Det är just det loppet med Schatzi Fayline, det finns säkert andra, men det ligger färskt i minnet. Jag gissade inte rätt på hur lång tid det skulle ta att komma fram utvändigt om ledaren. Det var flera hästar som lyfte ut i andraspår när jag kom och vägen fram blev betydligt tyngre än jag räknat på när jag tog beslutet. Det loppet hade jag gärna kört om.

Vilket lopp är du mest nöjd över just nu då?

– Det jag vann igår (måndag) med Vanity Blast. Där tog jag istället ett bra initiativ ut ur första sväng när jag satt i andra utvändigt och körde till ledningen via en kort speed. Sedan höll jag lagom fart under vägen, körde mot rätt häst i sista sväng och höll undan med nos. Det var många rätta beslut.

Tar man oftare rätt beslut när man är ”i zonen” och har vunnit många lopp?

– Skillnaden är nog snarare att besluten går snabbare att fatta. Sedan om det blir rätt eller fel är en annan sak. Men istället för en tiondel kanske det tar en hundradel. Det har nog med självförtroende att göra, berättar Kim Eriksson som i fjol körde 724 lopp, vann 72 och slutade på plats 21 i den allsvenska kuskligan.

”Väldigt gärna vilja vara högre upp”

En liga han för övrigt ligger tia i för tillfället efter en rejäl klättring de senaste veckorna.

Vilken placering ska du nå när året är slut för att vara nöjd?

– Det är en taskig fråga. Jag skulle väldigt gärna vilja vara ännu högre upp, förstås. Men samtidigt är jag jättenöjd och väldigt stolt över att ligga på tionde plats. Men jag hoppas ju att min utveckling fortsätter, jag vill gärna vara den som sitter i ledningen.

Det betyder att du gärna skulle köra fler lopp och oftare?

– Ja. Framförallt vill man köra fler lopp när man väl är på plats, det är självklart. Sedan är det lika självklart att man vill köra loppen med störst prissummor i. Även självklart de hästar som är härligast att jobba med. I övrigt så är det klart att om det skulle gå att vara på en så hög nivå att man kan fixa att ha en eller två lediga dagar veckan skulle det vara fint, men jag har nog några år dit i alla fall, innan jag kan börja välja själv. Ännu så länge kör jag så mycket jag kan.

Ulf Ohlsson som vann nämnda liga körde 2 367 lopp i fjol. Skulle du vilja köra så många?

– Ja. Fick jag chansen skulle jag gärna köra 2 500 lopp om året. Men jag är inte där ännu.

Litet träningsstall

Men Kim Eriksson är faktiskt inte renodlad catchdriver längre.

Sedan drygt två år driver han tillsammans med sambon Jenny Malmqvist en liten träningsrörelse med fem hästar i anslutning till Mantorps travbana.

Tre är ännu ostartade och den som utmärkt sig är On Track Banditen som vann sin debut som tvååring i fjol och tillhörde de mer betrodda i storloppet Svampen på Örebro, där han slutade utanför prispengarna.

– Det är en lagom nivå med tanke på hur mycket jag är iväg. Men det är också jäkligt kul. Som idag när vi körde tvååringarna tillsammans innan jag åkte. Jag tror att det gjort att jag kan bearbeta förluster bättre. Förut när jag bodde i lägenhet satt jag bara och ältade lopp där jag gjort dåligt ifrån mig från kvällen innan, eller i förrgår, eller förra veckan…

– Nu måste jag gå upp på morgonen och se till att hästarna mår bra. Det gör att man inte hinner fundera så mycket, den energin kan jag istället lägga på mina hästar. Så när jag åker på trav är jag på bra humör oavsett hur det gått kvällen innan. På det sättet tycker jag att det har hjälpt mig som kusk.

”Bara dansade till ledningen”

På söndag styr Kim Eriksson kosan mot Halmstad där han fått fem uppsittningar inom V75-spelet.

Hetast på förhand ser tveklöst ut att vara Sofia Aronsson-tränade 1 Star Advisor Joli (V75-1) som inte synts på tävlingsbanan sedan december.

– Det är alltid häftigt när han startar. Oavsett när han startade sist eller vad han gjorde i den starten och så är det jäkligt roligt att få köra honom, säger Eriksson som kört hästen vid åtta tillfällen, vunnit fem och aldrig varit sämre än trea.

– Det är en väldigt säker häst, även om vi tyckte att han var lite sämre i sina sista starter förra året så var han ändå bland de tre och till och med vann. Det vittnar om en hög lägstanivå.

Innerspår bakom bilen över kort distans borde betyda spetsladdning med den erkänt startsnabbe åttaringen, men där passar kusken på att avslöja något.

– Sådana tankar behåller jag för mig själv numera. Jag vill inte handikappa mig själv med att gå ut med någon taktik. Jag nöjer mig med att konstatera att hästen är väldigt effektiv i ledningen och att han är bra nog att vinna V75 i sin klass. Dagsformen känner jag inte till, men jag minns sist han gjorde comeback efter lite vila; då var jag inne på att han skulle behöva loppet i kroppen, men han bara dansade till ledningen och vann vattentätt mot bra hästar.

Det måste vara din stora vinstchans?

– Det vill jag inte säga, sådant lämnar jag åt andra att bedöma. Jag ser fram emot söndagen och att få köra fem hästar på V75, säger Kim Eriksson.

Det här berättar Kim Eriksson om sina övriga V75-styrningar:

– 5 Europa Sisu (V75-2) vann jag med på Jägersro i februari. Då var hon lite trög i ryggar, men bet i fint när jag lyfte ut och vann enkelt. När jag fick köra henne igen senast kändes det som att hästen gårr framåt, men hon bromsade till för lite stänk på unghästars vis när jag lyfte ner på innerspår och galopperade. Kortsiktigt kan det vara så att hon skulle vara gynnad av att springa utan rygg, men långsiktigt måste hon ju lära sig at springa i ryggar också. Ju mer man förstärker deras svagheter i början, desto svårare att komma ikapp. Dessutom kunde hon inte öppna särskilt snabbt bakom bilen senast så jag tror inte att vi kan vara med i körningen från början ens om jag skulle vilja. Det är en rätt spännande treåringsmärr, men jag har ingen uppfattning om motståndarna och hur hon står sig i det här fältet.

– 12 Kung Edward (V75-3) vet jag ingenting om.

– 12 Helga Palema (V75-5) körde jag för första gången senast och hon vann busenkelt. Det gick långsamt i loppet och när jag gick med i rygg i tredjespår hände inte mycket heller. Då styrde jag på i fjärde och det kändes som att hon var framme hos ledaren två steg senare. Trots att det gick fort i det läget så höll hon nästan på att pulla sig i galopp i sista sväng, så pigg var hon. Det är inte många gånger på ett år man får uppleva det och det var ett läckert intryck. En snabbfotad häst som borde kunna hävda sig även i V75-konkurrens, men läget gör att det känns väldigt chansartat på förhand.

– 11 Dumas Sand (V75-6) är en liten favorit, en fantastisk häst som jag kört mycket tidigare. Jag har många kära minnen med honom, bland annat när jag vann mitt första V75-lopp. Det är en väldigt speciell häst som inte borde kunna vara travare med tanke på alla olater han har för sig och hans speciella aktion. Men resultaten visar ju annat. Nu var det länge sedan jag satt bakom honom, men jag har följt hans lopp då han varit seg att få igång igen efter diverse småbekymmer. Senast gjorde han emellertid det riktigt bra som tvåa bakom Usain Henna så formen verkar på väg igen. Nu möter han honom igen plus några ytterligare kanoner så jag får väl försöka köra lite smart. Det ska i alla fall bli ett kärt återseende.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel– Det pågår en häxjakt mot mig
Nästa artikelGalactica är en typisk outsider på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.