Fransk tvätt eller Farbror Lasse på V86?

21

uncle lasse mot french laundry

French Laundry kommer med ett färskt världsrekord i ryggen.
Uncle Lasse har följt upp Europarekordet i Sprintermästaren med ytterligare två imponerande segrar.
På onsdagen möts Stefan Melanders fyraåriga kanoner på Solvalla.

I regi Jimmy Takter tillhörde kullbröderna Uncle Lasse (V86-6) och French Laundry (V86-6) årgångstoppen i Nordamerika. I våras fortsatte deras karriärer på svensk mark och här spåddes båda en lysande framtid. För Uncle Lasse har det gått tämligen spikrakt. Nio starter har resulterat i fem segrar där den magnifika uppvisningen på Europarekord i Sprintermästaren slår högst. För stallkompisen French Laundry har det gått lite trögare. Inför senast hade säsongens sex lopp som bäst gett en tredjeplats. Men då kom vändningen. Hästen slog till med 1.11,7 – nytt världsrekord för fyraåringar över kort distans med voltstart.
– Det var så många bra lopp den dagen så världsrekordet blev bortglömt, men han gick en tid som ingen annan har kutat och han hade ganska mycket krafter kvar trots att han gick den fantomtiden, säger Stefan Melander.
Vad säger du annars om French Laundrys säsong så här långt?
– Han startade sent i USA förra året och kom lite snett på det i tiden när han kom hit. I USA var ”Frenchen” nästan en bättre tävlingshäst än Uncle Lasse men han var lite mer sliten.
– Men han var bra i Fyraåringseliten under elitloppshelgen när han satt fast och i Sprintermästaren fick han ett tufft försök i dödens. Det är en jäkla fin häst som jag tror kommer bli riktigt bra nästa år.

”Sparar den ammunitionen”
Spår åtta bakom startbilen sänker French Laundrys möjligheter när han på onsdagen gör sin första start efter världsrekordet. Att han ska tävla utan skygglappar är inte heller något plus. Det hade han visserligen inte senast heller men då var också kusken Örjan Kihlström tvungen att styra ner invändigt om ledaren på upploppet eftersom French Laundry inte gick att styra utåt i banan.
– Han springer och bryter som bara den och behöver egentligen skygglappar, men då kan han bli överladdad också, så vi sparar den ammunitionen till någon annan gång när han har ett vettigt spår. Allt verkar normalt i träningen men den här gången är han bortlottad, säger Melander.

”Kanonfin i jobben”
Uncle Lasse hade större tur när startspåren lottades och från spår tre kommer han bli stor favorit. Hästen följde upp utklassningssegern i Sprintermästaren med två lätta segrar från ledningen. Inför den här starten har han inte tävlat på en månad.
– Han fick starta ett par veckor i rad och vi var jättenöjda med honom senast. Nu har han fått ett litet uppehåll men det har han klarat förut och han är kanonfin i jobben.
I Sprintermästaren tävlade Uncle Lasse utan framskor och med helstängt huvudlag för första och hittills enda gången. Den racerbalansen är inte aktuell vid onsdagens framträdande.
– Det blir definitivt skor och öppet huvudlag. Över 2 140 meter blir det nog inte så kul om han drar iväg 1.08,5 första varvet… så vi sparar ”Sprintermästarbalansen” till en annan gång.
Vad tror du om chansen?
– Jag tycker att han ska vara favorit med tanke på sina meriter och på sättet han kutar. Det är en kanonhäst, så är det bara.

Stefan Melander om sina övriga V86-hästar:
Standout (V86-2) har det bara strulat för. Han har väldigt hög kapacitet och är oerhört gynnad när han får vara med där framme. Han gillar inte bakspår och när han hamnar blad de sista. Nu har han ett kanonläge och så bra som han känns för dagen har han nog aldrig känts tidigare.
Nato Dream (V86-2) och Panoramic (V86-2) känns också fina i träningen men jag måste ändå ligga lågt med dem den här gången.
Tweet Hanover (V86-4) är ganska bra i ordning. Jag har ingen aning om motståndet men har hon en bra dag är hon nog inte helt iskall.
Divisionist (V86-6) nötet på jättebra men jag tror att det blir svårt från bakspår. Jag håller Uncle Lasse som ganska stor favorit av mina tre. Jag är nöjd om de andra två kan vara trea-fyra.
Lincoln Lawyer (V86-8) hatar voltstart så det är dumt att jag anmäler till sådana lopp. Men nu är det auto och han har ett ganska bra läge. Han har känts fin så det var inte så stor överraskning att han vann näst senast. Han är inte så tokig.
Don’t Look Down (V86-8) håller också ganska bra form men trots att det är Jorma som kör tror jag att han får svårt att vinna.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.