Halmstadstravet hyllar sin stjärna

97

Halmstadstravet hyllar sin stjärna

Världens bästa tolvåring.
Halmstadstravet hyllar sin stjärna med Spring Eroms lopp dagen före nyår.
Hedersgästen själv intar huvudrollen och får göra sin sista start inför hemmapubliken, två dagar innan han faller för åldersstrecket.

Alla sagor har ett slut. Men få har ett så välregisserat slut som sagan om Spring Erom.
Den energiska tolvåringen har under sin sista säsong fortsatt vinna i elitseriens högsta division. Han debuterade även, som historiens äldsta häst, i Elitloppet. I försöket visade han dessutom nyförvärvade kvaliteter som sprinter när han tog sig till final och satte personbästa över kort distans med kilometertiden 1.09,2.
– Det är fantastiskt att han får avsluta med denna säsong, den har varit magisk, summerar tränaren Dan Widegren.
Elitloppet och vägen dit är en upplevelse som sticker ut ur mängden.
– Han bara dansade undan och vann lätt när han tog sin elitloppsbiljett. Det var ett perfekt läge och vi hade hästen i perfekt skick, säger Halmstadstränaren och tillägger:
– Sedan kvalade han in till finalen också, där han faktiskt satt fast med krafter kvar bakom Bold Eagle, det känns löjligt att säga det men det var faktiskt så. Han var fantastiskt fin den dagen.

”Trodde karriären var slut”
Lika fantastiskt som Spring Erom avslutat sin karriär hos Dan Widegren inleddes den hos Halmstadkollegan Håkan Olofsson. I sina 20 första starter stod hästen som segrare tolv gånger. Som fyraåring vann han bland annat Eskilstuna Fyraåringstest och slutade tvåa i Breeders’ Crown-finalen. Året därpå bärgades segern i bland annat Örebro Intn’l, vilket upprepades 2012 då han även vann Frances Bulwarks lopp på Solvalla.
Att Spring Erom skulle bli en stjärna var inte någon självklarhet när han som ettåring kom till Håkan Olofsson. Det har inte heller alltid varit säkert att hans tidigare adept skulle få en lång tävlingskarriär.
– Man såg väl inte den potentialen i början. Han blomstrade mer som fyra- och femåring. Sedan har det varit små och stora skavanker under tiden. 2013 råkade han ut för en fraktur och haltade av banan när han startade på V75 på Axevalla, då trodde vi att karriären var slut, berättar den numera pensionerade travtränaren och tillägger:
– Det tog tio månader innan han var tillbaka. När vi sedan återvände till brottsplatsen fick han vinna.
Faktum är att Spring Erom segrat under alla säsonger utom just 2013. Summa summarum har han sprungit om sina konkurrenter 32 gånger och över hälften av hans 111 starter har resulterat i pallplats. Den åttafaldiga miljonären kan med rätta snart göra bokslut.
Men före dess väntar hans grand finale.

Cirkeln sluts
Det är få förunnat att ha haft en så lång och framgångsrik tävlingskarriär som Spring Erom.
I ett decennium har han varit en av Halmstadstravets reklamhästar. För att ära sin hedershäst har de döpt guldivisionen till Spring Eroms lopp när V75 gästar Halmstad 30 december. I baktanken har det även funnits något mer.
– Vi ville att han skulle kunna avsluta sin karriär där den började för tio år sedan, berättar banans sportchef Rene Jensen.
En tanke som föll väl ut.
– Allt fokus är på att vi ska ha honom i ordning till den dagen. Vi har jobbat på efter bästa förmåga, trots jobbiga träningsförhållanden, och hoppas att vi ska honom i bra skick. Det är jätteroligt att han uppmärksammas och att det blev så här, givetvis, säger Dan Widegren.
Hyllningen av Spring Erom välkomnas även av hans tidigare tränare.
– Det är han verkligen väl värd. Vi får hoppas att han är så fräsch och fin som han kan vara, sedan hoppas vi också att han får chansen att visa vad han kan, säger Håkan Olofsson som själv planerar ett besök till Halmstadstravet i mellandagarna.

Avel nästa
Med vetskapen om att Spring Erom snart faller för åldersstrecket och att hans sista uppgift står för dörren blickar Dan Widegren bakåt, och framåt.
– Vi har bävat för det, även om vi visste att det skulle komma. Men det är en väldigt bra regel, tycker jag. Han är ju en undantagshäst. Jag kan inte känna någon bitterhet utan mer en stolthet för hästen och det känns jävligt skönt som tränare att vi har kunnat leverera så med en tolvåring, säger han och fortsätter:
– Jag har haft honom de sista tre åren och är egentligen bara jätteglad att jag fick honom i träning och fick uppleva det här sista året. Vilka grejer man fått vara med om – med den här gamla hästen. I mina ögon är han en världsstjärna, ingen vanlig gulddivsionshäst.
Även om Spring Erom snart pensioneras från tävlingsbanan är han inte klar med travet. Runt hörnet väntar nämligen ett nytt kapitel i livet för den hetlevrade hingsten.
– Efter det tar avelskarriären vid, det blir spännande att se hur han tas emot, säger Dan Widegren.

Kuskarnas ord om Spring Erom:
Björn Goop har bland annat styrt Spring Erom till två segrar i Örebro Intn’l:
– Han är ju en stentuff häst. Han har alltid haft ett bra humör men var busig i början av karriären. Men i loppen uppträdde han alltid bra.
– Han är född med talang men det krävs ett enormt kunnande för att kunna träna en sådan häst. Både Håkan Olofsson och Dan Widegren har gjort jättejobb med hästen. Det har inte alltid varit helt lätt med honom men han har alltid haft en enorm inställning och har ett hjärta av guld på det sättet.
Erik Adielsson har bland annat lotsat Spring Erom till seger i Frances Bulwark:
– I yngre dagar var det väl inte den allra bästa teknikern men den där jäklar anamma-inställningen utmärker honom. Han var stökig tidigare, jag har för mig att han kunde vara nästan lite ilsken, men han blev liksom vänligare och vänligare i slutet av karriären.
– Mitt främsta minne är nog när vi vann Frances Bulwarks lopp, det är nästan på dagen fem år sedan. Ett annat bra minne är andraplatsen i Copenhagen Cup förra året. Det var lite snöpligt, han gjorde ett av sina bästa lopp i karriären och det hade varit roligt om han fått vinna.
Christoffer Eriksson har bland annat kört Spring Erom i Elitloppet:
– Det som utmärker honom är viljan, han är hård mot sig själv. Det är ju också en bestämd herre och det är lite på hans villkor när man ska göra provstarter. När det väl kommer till loppet är det som han inte gjort annat, och han har ju gjort en del starter.
– Han har gjort fantastiska prestationer i år. Det var rätt häftigt att han fick vara med i Elitloppet som tolvåring och var så pass fin, det var glädjande. Det har varit kul att få köra honom den här sista säsongen.

Fler hästar som tävlat fram tills i år och nu faller för åldersstrecket.
Ston, födda 2007:
Nephenta Lux, har tjänat 4 891 980 kronor.
Lady Lee, 1 532 994 kronor.
Top Model, 1 007 250 kronor.
Tennis, 1 005 050 kronor.
Estrella Dorada, 962 500 kronor.
Hingstar/valacker, födda 2005:
Nahar, 13 243 689 kronor.
Spring Erom, 8 269 841 kronor.
Reven d’Amour, 7 051 881 kronor.
Lord Capar, 4 869 810 kronor.
Traveling Man, 4 292 371 kronor.
Kallblod, födda 2002:
Myllarfaks, 2 860 473 kronor.
Höstbo Fredrik, 2 534 019 kronor.

 

Föregående artikelStjärntränaren stoppad – kom inte in i Norge
Nästa artikelExperten: ”Han blir oerhört svårstoppad…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.