Hanna Olofsson fixar inför V75-helgen

162

hanna olofsson v75

Lagom till Norrbottens stora travhelg med V75 håller Hanna Olofsson på med att måla stallarna på sin nya gård i Boden.
Hur ska spelarna behandla blott treårige Andover Streamline i V75-1?
– Vi kan säga att han ska med på kupongen om man ”målar på lite” – jag gillar ordvitsar!

Det hänger några lösa elkablar på utsidan av Hanna Olofssons stall i byn Råbäcken en dryg mil utanför centrala Boden. Husägaren hade glömt motorvärmarkablar i beställningen för stallbyggnaden, och det arbetet håller på att slutföras några dagar efter den stora målarfesten på gården.
– I fredags fick jag hjälp av 15 snälla att måla stallarna, mot att de blev bjudna på pizza. Det är otroligt vad allting tar tid. Vi målade i fyra-fem timmar och ändå är det lite kvar, säger Hanna Olofsson som tänker slå sig ner på en gård några kilometer från mamman Gunnel Fredrikssons hästgård.
Byggnaderna från 1929 har byggts om och Hanna har redan flyttat några av de 32 hästarna hon har i träning till det nya stället.
– Boningshuset är så skadat att det måste rivas helt. Vi får se när allt blir klart. Jag kommer att fortsätta att ha hästar ändå hos morsan – men på det här sättet blir det att vi nöter lite mindre på varandra i alla fall. Det är en frihet att kunna ställa en häst i en hage utan att behöva be mamma om lov först.

Skuggar i championstriden
30-åriga Hanna Olofsson har tillhört hemmabanans proffstränarkår sedan 2011 och i år har saker och ting ramlat på i snabb takt
Förutom etableringen på gården i Råbäcken, är hon med sina över 1,3 miljoner kronor inkört till stallet fram till juni på god väg mot ett rekordår som tränare.
Hon ligger tvåa i championstriden i Boden, en pinne efter Jan Norberg. Och för några veckor sedan fick hon karriärens första V75-seger överstökad då hon vann ett klass II-försök på Umåker med Quattro Lane.
– Det var ett litet vägval om jag skulle satsa på att bli proffs 2011 eller inte. Jag valde att satsa fullt ut, och det känns inte som att jag behövt ångra mig än i alla fall.

Ett lycka till på verkstan
10 853 personer kom till midnattstravet i Boden i fjol. Banan hoppas på en liknande uppslutning på lördag – och som det verkar ska regnet hålla sig borta.
– Ja, hade jag inga kompisar innan så får man ju en sån här helg! Det är alltid folk som vill ha fribiljetter. Tävlingarna med Norrbottens Stora Pris är stort här – och folk drar ju alltid folk. Det märks definitivt att det är V75 på lördag. Jag är ju ingen kändis men så här års blir man igenkänd hemma. Jag var och köpte brallor i en affär i går och expediten pratade om travet. I morse när jag lämnade bilen på lagning fick jag ett ”lycka till då” inför lördagen.

Claes särbo och kollega
Hanna Olofsson ombeds bättra på en av stallväggarna med rödfärg inför kameran.
Gården är hennes och särbon Claes Sjöströms gemensamma satsning.
Paret träffades för snart fem år sedan och planen är att allt ska fortgå ungefär som vanligt på det privata planet.
Solvallatränaren Claes Sjöström har sitt högkvarter i Rimbo mellan Uppsala och Norrtälje.
– Vi ses typ bara när det är trav! Som nu till helgen då han kommer upp. Så jag önskar att Boden fick fler V75-dagar, säger hon och skrattar. Han vill ha kvar sitt och jag vill ha kvar mitt. Men nu när vi skaffat gården är tanken är att han ska kunna ha hästar här, som av olika anledningar inte passar i södra Sverige – medan jag nyttjar hans ställe för starter på exempelvis Solvalla.
Du har två egentränade hästar till start på lördag. Hur ska spelarna behandla Andover Streamline i V75-1 – en treåring med blott sex starter innanför västen?
– Han är rätt komplett, väldigt cool och stabil trots att han bara är tre år. Men det är just orutinen som talar emot honom och det ska till en hel del tur för att det ska bli seger, om man nu ska vara realistisk. Han går barfota runt om igen. Han ska kanske med på fyra-fem streck. Han är startsnabb och drömscenariot vore rygg ledaren och lucka till slut. Han är speedig. Vi kan säga att han ska med på kupongen om man ”målar på lite” – jag gillar ordvitsar!
I V75-5 har du Viking Streamline till start. Chansen?
– Han har alltid jobbigt från sådana här spår och galopprisken från femte är mycket hög. Men det är en otroligt schysst häst som alltid försöker göra sitt bästa. Vinner inte men kan tjäna fina pengar felfri.
I kallblodsloppet (V75-2) har du en av dina favoriter Adrigo till start mot ett tufft motstånd.
– Adrigo älskar att jobba men har inte riktig form än då han gillar att starta tätt. Han möter för tuffa hästar nu och jag är glad för en placering. Mammas Blixtsnabb körs av Claes som gör årets första start. En liten ”glasbit” som vi får hoppas kommer igång och får starta kontinuerligt. Han tjänade stora pengar snabbt i fjol men jag tror verkligen att han kommer att kunna bära dem. Hulte Magnus, Art Kjarvald och några till lär bli för tuffa men garderar man loppet kanske han är värd ett streck, säger Hanna Olofsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.