Här avgörs VM i V75 omgång för omgång

39

Etapp ett

När: lördag 1 oktober

Var: Färjestad

Sportchef Johan Amsköld:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– Det händer en hel del faktiskt. Vi har publiktävlingar där du kan vinna flygresor om du är på plats, chans att vinna andra priser trots att du inte vinner på spelet. Signerade t-shirts från vinnande kuskar delas ut. Man kan prova på den mekaniska hästen Monté Python. Vi har gott om serveringsställen med mat och dryck. För barnen finns ponnykörning, ansiktsmålning, hoppborg och dessutom bjuder vi på bullar och saft.

– När vi sedan kommer till den sportsliga delen så bjuds det på en högklassig V75-omgång, där det brukar krävas höga startpoäng för att komma med i loppen. Det mesta handlar om Sverige och Norge den här dagen, förutom topploppet Unionskampen så kör vi lärlingskampen, montékampen (högsta klassen), ponnykampen och Uno Sweds Minneslopp.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Självklart är det Unionskampen. Det största kallblodsloppet för högsta eliten i Sverige tillsammans med Elitkampen på Solvalla.

– Det är ett inbjudningslopp där de bästa hästarna bjuds in för att tävla mot varandra, om ära och ett förstapris på 300 000 kronor.

– I Unionskampen har vi sett många stjärnor genom åren sedan starten 2005, ett riktigt prestigelopp där Sverige och Norge ställs mot varandra.

Vad tycker du om VM i V75?

– V75 är ett kunskapsspel där det även krävs mycket tur så jag är positiv till en sådan tävling. Att få mäta sina krafter i kunskap med andra spelare.

Dina bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– Att läsa på och återigen läsa, se mycket travlopp och bilda sig en egen uppfattning om hästarna. Tycker inte att man behöver gå lika mycket på värmningar i dag som det var förr. En häst kan värma ­dåligt men ändå gå ut och göra ett riktigt bra lopp, man bör akta sig för att räkna bort hästar bara för att de möjligen ser lite sämre ut i värmningen. En del hästar värmer alltid bra men presterar inte i loppen.

– Man ska våga tro på sina idéer och stå fast vid dessa och sedan komplettera med annan information som man läst, hört eller sett. Spelar man för mindre summor är det bättre att spela tillsammans med andra, det rekommenderar jag. En spelare bör vara självkritisk och inte enbart skylla på kuskar och framför allt inte hästarna, de är inga maskiner. De är fyrbenta individer som är våra vänner och de gör ofta så gott de kan.

Hur sammanfattar du det här året ­hittills för din bana?

– Sportsligt sett har det gått mycket bra för våra aktiva på V75, hela 20 segrar i travets elitserie har det blivit för Färjestadstravet, varav två är amatörtränade.

– Långfredagstravet var en höjdare som vanligt med en publiksiffra på drygt 5700 p­ersoner trots kyligt väder. Annars vill jag framhålla Färjestadstravets 80-års jubileum som vi valde att fira i juni då det fanns förutsättningar för varmare väder än i april. Det blev en kanondag med sol, värme, och nästan 3000 personer på plats trots att vi konkurrerade med Sveriges premiärmatch i fotbolls-EM (vi visste inte Sveriges match­schema när vi planerade denna dag). Vi gjorde det bästa av situationen och fixade en storbildsskärm där vi sände matchen. Ett jubileumslopp och ett legendarlopp var några av sakerna som förgyllde den mysiga sommarkvällen.

– Vi har många duktiga aktiva som jobbar hårt för att nå framgång och det har gett resultat. Vi har en personalstyrka som har en väldigt hög ambitionsnivå, vi sitter aldrig nöjda i båten utan strävar hela tiden efter att bli bättre.

Vilket är ditt starkaste minne från ­travåret 2016?

– Det finns många men jag nämner långfredagen och jubileumsdagen och nu väntar Unionstravet som blir en höjdare.

– Andra starka minnen är när vår egen häst Juliane Star startar, det är så ohyggligt nervöst att jag mår illa, jag vill knappt prata med folk när hon ska starta. Det är ingen stjärna utan mer som en familjemedlem. Jag blir väldigt disträ men samtidigt har jag samma känsla som när man är kär. Ja, ni förstår att det är svårt att beskriva ­känslan.

 

Bankfakta Färjestad:

Stad: Karlstad.

Upplopp: 177 meter.

Open strech: Nej.

Vinklad startbilsvinkel: Nej.

Banans segerrikaste kusk 2016: Björn Goop, 28 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Björn Goop, 32 segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 (alla banor): Quantanamera, 6 segrar (Erik Berglöf).

Etapp två

När: lördag 8 oktober

Var: Skellefteå

Travbanechefen Mikael Lundmark:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– Vi kommer att köra en oktoberfest.

–Vi kommer då att duka upp hela totohallen som ett stort bayerskt ­öltält med olika aktiviteter som kuskintervjuer, speltips, tävlingar, coverband och mycket mycket mer, säger Mikael Lundmark, travbanechef i Skellefteå.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Det är väl främst Stig Lindmarks styrkeprov och Steggbest Minne som utmärker sig.

Vad tycker du om VM i V75?

– Jag tycker det är en riktigt kul tävling där man får möjlighet att visa hur duktig man är och jämföra sig med våra experter.

Dina bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– Att vara påläst och våga lita på sina egna idéer. Följer man alla andra blir det inga stora pengar.

Hur sammanfattar du det här året ­hittills för din bana?

– Vi har haft en trevlig säsong och höjdpunkten hitintills är givetvis midnattstravet på midsommar med mycket folk och ett ­fantastiskt väder. Jag hoppas givetvis att V75 blir en höjdare också.

Vilket är ditt starkaste minne från t­ravåret 2016?

– Lokalt är det nog att hemmahästen ­Premier Kronos fick segerdefilera i anrika Midsommarkransen.

– Sett i ett större perspektiv blir det nog alla positiva signaler som kommit runt pokalåret med bland annat satsningen på treåringar som gett ökade priser på alla auktioner, vilket visar att många har en stark framtidstro på svensk travsport.

 

Banfakta Skellefteå:

Stad: Skellefteå.

Upplopp: 175 meter.

Open strech: Ja.

Vinklad startbilsvinkel: Nej.

Banans segerrikaste kusk 2016: Leif Eriksson, 17 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Gabriella Laestander, 13 segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 ­(alla banor): Premier Kronos, fyra segrar (Bert Pettersson).

Etapp tre

När: lördag 15 oktober

Var: Åby

Sportchef Jon Walter Pedersen:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– Publiken kommer att mötas av ett liveband i huvudentrén. Sedan är Monté P­ython på plats för dem som vill testa på att köra häst. Travskolan är också där med sina hästar och de erbjuder även tandem-körning. Lekrummet är självklart öppet för de minsta. Dessutom är Lions på plats och samlar in pengar till Världens Barn och Bröstcancerfonden finns på stallbacken tillsammans med YesBox.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Hela den här tävlingsdagen går i svenska mästerskapens tecken. Hela sju stycken svenska mästare ska koras och vi börjar dagen med de minsta med SM för Ponny Kategori A. De övriga SM-loppen är lärlings-SM (de tolv mest framgångsrika lärlingarna i Sverige kör denna final) ungdoms-SM (de tolv mest framgångsrika med ungdomslicens kör denna final), montéryttar-SM (de tio mest framgångsrika montéryttarna i Sverige gör upp om denna SM-titel), monté-SM (som är Sveriges största montélopp med hela 250 000 kronor i förstapris (där Åby-hästen Rock Me är titelförsvarare), sto-SM (Åby-hästen Youana är titelförsvarare men kommer inte till start på grund av skada), och svenskt mästerskap (för eliten för de två högsta klasserna med 500 000 kronor till vinnaren. Alfas da Vinci och Joakim Lövgren är titelförsvarare).

Vad tycker du om VM i V75?

– Det tycker jag är ett riktigt roligt inslag. Det är kul att även de utländska spelarna är med på noterna då det trots allt är ett VM. Tävlingen b­rukar även ha positiv effekt på omsättningen vilket gynnar hela spelarkollektivet. De ­tidigare årens finalister b­rukar vara personer med mycket kunskap och som är väl insatta i den svenska travsporten.

– Så man ser att det verk­ligen är ett kunskapsspel, även om man ­måste ha mycket tur också för att bli bland de bästa.

Dina bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– Det gäller att vara väl påläst. Lopparkivet på atg.se är bra för att ha koll på hur hästarna presterar. Exempelvis om någon satt fast senast eller varför någon var oplacerad.

– Sedan är det en fördel att besöka banan. De lokala tipsexperterna brukar vara riktigt vassa, bland annat vår egen tipsguru Sören Englund som har stenkoll på Åbyhästarna och de som tävlar regelbundet i regionen.

– På Åby ska man tänka på att vi har dubbla open stretch och att V75-loppen brukar vara jämna så det brukar bli någon som vinner via ”stretchen”. Så det gäller att ha koll på vem som kan hamna långt fram på innerspår från start. Spela alltid tränare med stark stallform, även kuskar som är i form.

Hur sammanfattar du det här året h­ittills för din bana?

– Fram till nu har Åby-tränarna haft ett ­fantastiskt bra sportsligt år, speciellt på V75. Man har redan passerat fjolårets siffror med råge, självklart mycket beroende på att ­Robert Bergh nu finns som Åby-tränare. Men även duktiga Veijo Heiskanen biter ifrån sig på ett fantastiskt sätt och stallet fylls med många bra hästar för dagen. Unge Admir ­Zukanovic har även han haft ett bra år med flera stora vinster. Det är riktigt kul att även andra mindre tränare lyckas bra.

– Självklart har alla de stora dagarna varit roliga att jobba med, trots att vi nästan alltid det här året har lyckats pricka in regndagar med stor precision. Hoppas att vi har tur med vädret nu när vi kommer till de fina SM-loppen.

Vilket är ditt starkaste minne från ­travåret 2016?

– Sportsligt måste jag säga Nahars seger i Umeå som var ett uttagningslopp till Olympia­travet. Jag ville ha med en hemmahäst i Olympiatravet men Nahar hade inte visat den rätta formen så jag var tveksam. Robert Bergh sa dock till mig innan loppet att ta det var lugnt, för Nahar vinner det här. Det gjorde han också på ett imponerande sätt.

– Ett tråkigare men dock starkt minne var i Åby Stora Pris inför skiljeheatet när banan blev riktigt dålig efter regnandet. Jag tog b­eslutet att flytta fram starttiden tills vi hade fixat banan på ett bra sätt för att de ­båda heatvinnarna Un Mec d’Heripre och ­Propulsion skulle mötas för tredje gången i det avgörande skiljeheatet.

 

Bankfakta Åby:

Stad: Mölndal.

Upplopp: 180 meter.

Open strech: Ja, dubbla.

Vinklad startbilsvinkel: Nej.

Banans segerrikaste kusk 2016: ­Robert Bergh, 21 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Robert Bergh, 26 segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 (alla banor): Tudor Kronos, 7 segrar (Robert Bergh).

Etapp fyra

När: lördag 22 oktober

Var: Romme

Sportchefen Kaj ­Närhinen:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– Vi kör en oktoberfest i samband med V75-tävlingarna. Vi har stora öltält, och oktoberfesttema i materbjudandet. Efter tävlingarna kör vi After Trot i totohallen med en DJ. Samtidigt är dagen också Charlie Mills-dagen, då det i år är 50 år sedan kusk­matchen Charlie Mills Trot anordnades första gången.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Vi betalar i tio av tolv lopp minst 100 000 kronor i förstapris. Det traditionella lång­loppet Charlie Mills Race ingår i V75, och utanför kör vi Bernth Martinsson-loppen för båda r­aserna med hästar som samlat mest poäng på Romme och Rättvik mellan juni och september. I båda loppen belönas vinnaren med 100 000 kronor och vi vill uppmärksamma vår mång­åriga sportchef Mr Romme, Bernth Martinsson.

Vad tycker du om VM i V75?

– Det är en jättebra sak att tävla i världens bästa travspel.

Dina bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– Viktigast är nog att vara väldigt bra påläst.

Hur sammanfattar du det här året h­ittills för din bana?

– På båda Dalatravets banor (Romme och Rättvik) flyter det på väldigt bra. Från sportslig synvinkel har vi redan 20 dalatränade V75-vinnare och våra tränare har firat fina framgångar i Frankrike. Sedan har vi fräschat upp båda våra travbanor väldigt mycket u­nder året och detta arbete ska vi fortsätta med även nästa år.

Vilket är ditt starkaste minne från t­ravåret 2016?

– Hans R Strömbergs makalösa travår 2016. Som enskilt lopp måste man säga On Track Piratens seger i Midsommarloppet på midsommardagen på Rättvik.

 

Bankfakta Romme:

Stad: Borlänge.

Upplopp: 205 meter.

Open strech: Nej.

Vinklad startbilsvinkel: Ja

Banans segerrikaste kusk 2016: Ulf Ohlsson, 26 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Jörgen Westholm, nio segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 (­alla banor): Ajlexes Cubano, 4 segrar (Anders Jonsson).

Etapp fem

När: lördag 29 oktober

Var: Jägersro

Sportchefen Mats Ahlkvist:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– Müllersdagen är ju vår starka höstdag och brukar alltid vara ­väl­besökt med fina lopp. Vi gör ­mycket publikaktiviteter ihop med våra sponsorer och i år satsar vi på en oktoberfest där stämningen garanterat kommer att vara hög för att hålla höstmörkret borta ett tag till.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Müllers så klart, som alltid samlar bra hästar. I fjol vann ju Delicious U.S. på nytt världs­rekord och givetvis hoppas vi på några topphästar i år igen.

Vad tycker du om VM i V75?

– Kanonkul såklart. Jag kan ju inte delta själv då jag inte får spela på mina egna tävlingar men det skapar alltid bra pr och kryddar höstomgångarna.

Bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– Ja, jag vet inte om jag är någon direkt bra guide till det men det är väl som det mesta man håller på med, bra påläst och mycket flyt.

Hur sammanfattar du det här året h­ittills för din bana?

– Vi har haft våra stora arrangemang ­nyligen, Åbergs och derbyhelgen med uttagningarna flyter ju ihop lite och vi är nöjda med de flesta utfall. Publikt sett är vi också nöjda och ligger i paritet med fjolårets publiksiffror som ju ökade rätt bra mot 2014.

Vilket är ditt starkaste minne från ­travåret 2016?

– De kommer förstås från Jägersro och ­Duellen mellan Propulsion och Mosaique F­ace var häftig även om Adrian Kolgjini fick ge sig sista biten. Sedan fick vi i år också se en av de bättre vinnarna av Derbyt genom åren men jag måste givetvis även nämna ­hyllningen på derbysöndagen av familjen Takter. Takter Tribute var verkligen något som berörde många och gjorde att derby­söndagen blev något alldeles extra.

 

Banfakta Jägersro:

Stad: Malmö.

Upplopp: 190 meter.

Open strech: Nej.

Vinklad startbilsvinkel: Ja.

Banans segerrikaste kusk 2016: Johnny Takter, 38 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Conrad Lugauer, 32 segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 (alla banor): Vivo Per Lei, 5 segrar (Lars I Nilsson.)

Etapp sex

När: lördag 5 november

Var: Eskilstuna

Sportchefen Michael Wallin:

Vad händer på er bana den här tävlingsdagen?

– På söndagen avgörs de sista klassiska finalerna i Breeders Crown för de tre- och fyraåriga hästarna. Vi kommer att bjuda på toppsport rakt igenom.

Vilka lopp utmärker sig den här V75-omgången?

– Självklart utmärker sig söndagens Breeders Crown-finaler där topparna i respektive årgång kämpar om fyra klassiska vinster. På lördagen körs en gulddivision och ett lopp för stoeliten över 2 640 meter. Det är sista omgången av VM i V75.

Vad tycker du om VM i V75?

– Självklart en spännande och intressant tävling för att mäta sina kunskaper i världens bästa spel. Alla har lika villkor och samma förutsättningar, så helt klart koras den bäste spelaren.

Dina bästa tips för att bli framgångsrik på V75?

– En mix av spelexperternas tips med sina egna idéer, där egna idéer är viktigast. Våga gå på en idé fast kollektivet inte gör det, bli inte påverkad. Våga och vinn.

Hur sammanfattar du det här året ­hittills för din bana?

– Vi har haft ett jättefint år med E3-finaler i juli samt vår V86-dag med Fyraåringstestet där vi fick se en grymt imponerande vinnare i Readly Express som vann på nytt världsrekord. Dessutom att han sedan stod som segrare i Derbyt där även tvåan i Derbyt Heavy Sound var med i vårt test visar att Fyraåringstestet ligger rätt i tid och är ett bra avstamp för framgång i Derbyt. Den dagen har vi ett otroligt bra samarbete med sponsorer vilket på nytt renderade i nytt publikrekord, 8 293 personer.

Vilket är ditt starkaste minne från t­ravåret 2016?

– Dels Fyraåringstestet, men jag måste även säga Nuncio och hans framfart. Vilken underbar häst det är. Ett fenomen

 

Bankfakta Eskilstuna:

Stad: Eskilstuna.

Upplopp: 182 meter.

Open strech: Nej.

Vinklad startbilsvinkel: Nej.

Banans segerrikaste kusk 2016: Per Lennartsson, 14 segrar.

Banans segerrikaste tränare 2016: Per Lennartsson, 13 segrar.

Banans segerrikaste häst 2016 (alla banor): Ladyofthelake, 5 segrar (Lise-Lotte Nyström).

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Här avgörs VM i V75 omgång för omgång

Föregående artikelBlev fri från cancer – tog storvinst på V86
Nästa artikelVeijo: ”Det är min bästa segerchans

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.