Hasse Skarplöth är orolig

122

Hasse Skarplöth är orolig

ATG:s vd Hasse Skarplöth är orolig för finansieringen av framtidens trav- och galoppsport. Foto av LARS JAKOBSSON

På torsdagen diskuterades spelutredningen i riksdagen.
ATG:s vd Hasse Skarplöth betonade vikten av att det införs en så kallad marknadsavgift när spelmonopolet avskaffas.
– Om inte det här är på plats äventyras svensk hästnärings framtid.

ATG:s (Aktiebolaget Trav- och Galopp) vd var en av de första att kliva upp i Andrakammarsalens talarstol.
Han konstaterade att ”utan spel, ingen sport” eftersom 90 procent av trav- och galoppsportens finansiering kommer från spelen. Därpå föreslogs att en särskild avgift på sex procent ska tas ut från de bolag som arrangerar spel på hästar och att dessa medel ska gå tillbaka till hästsporten.
Något krav på en sådan avgift fanns inte när Håkan Hallstedt presenterade sin spelutredning i våras.
– Vi tycker det är rimligt att det införs en marknadsavgift, man har tyckt att det är rimligt i andra länder. Frankrike och Tyskland är två exempel. Det här är en otroligt viktig fråga för hela den svenska hästnäringen. Framförallt är det en framtidsfråga. Vi har haft en modell som har levt och verkat i 40 år och om inte det här är på plats så äventyras svensk hästnärings framtid, sade Skarplöth i sitt anförande.

Två miljarder
Den enda av kulturutskottets medlemmar som ville återknyta till ämnet under den två timmar långa utfrågningen var Per Lodénius (C) som undrade hur hästsporten skulle påverkas om de här resurserna, cirka två miljarder kronor 2018, ”skulle försvinna eller minska”.
– Det som händer om vi inte får någon marknadsavgift är att ATG blir sittande med notan för tävlingskostnader för sporten, svarade Skarplöth och fortsatte:
– Det är ju så att ATG är med och finansierar stora delar av utvecklingen och utbildningen som idag sker. Det här är inte bara en fråga för ATG, eller svensk travsport, eller svensk galopp, det är en fråga för hela den svenska hästnäringen, och faktiskt också för jordbruket i Sverige.

Nya villkor 2019
Efter torsdagens spelpolitiska utfrågning fortskrider nu processen med att regeringen skriver ett lagförslag, som ska granskas juridiskt. Därefter författas en proposition som riksdagen debatterar och slutligen röstar om.
Målsättningen är att omröstningen för spelmarkandens nya villkor sker nästa år. Om den antas är tanken att den nya lagen ska träda i kraft 1 januari 2019.

Föregående artikelAtt ha i bakhuvudet inför lördagens V75-omgång på Åby
Nästa artikelV75 resultat och startlista till Åby 9 december 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.