– Hon känns oförskämt bra

18

För en månad sedan tog Stefan Persson sin största seger i karriären.

På söndag är det dags för en ny start för Oaks-segrarinnan Darling Mearas.

– Hon känns oförskämt bra. Nästan ännu bättre än inför Oaks, säger Persson.

Halmstad-tränaren upplevde sin känslomässigt största triumf i travlivet när Darling Mearas vann Svenskt Trav-Oaks. Segerchecken på 2,8 miljoner kronor var dessutom den högsta prissumman som delats ut till ett treårigt sto i Sverige. Stefan Persson hade under hela säsongen siktat in sig på att ha sin stjärna helt på topp i Oaks – och det lyckades. Med en smart matchning och ett suveränt tränarjobb var Darling Mearas bara bäst och visade att hon är kullens drottning. Efteråt svallade känslorna där tränare Persson visade stor glädje och slängde körspöet i en härlig segergest när mållinjen passerades. Samtidigt var brodern Håkan K Persson med i direktsänd tv och grät glädjetårar.

– Det är många som har sagt att de satt och grinade framför tv:n när de såg Håkan, säger Stefan Persson.

”Jättekul att så många bryr sig”

Det har nu gått en månad efter den stora segern och han blir ständigt påmind om den lyckosamma fullträffen.

– Vart man än kommer så dyker det upp någon som vill gratulera eller prata om loppet och hästen. Antingen det är i mataffären, på fotbollsträningen eller på travbanan.

– Det kom flera hundra sms samma dag och det är fortfarande folk som hör av sig, både kända och okända. Det är jättekul att så många bryr sig och det har även kommit in några nya hästar i träning.

Har du hunnit landa ännu?

– Jadå, det har jag gjort. Men man funderar på det någon gång varje dag, det gör jag. Det var väldigt speciellt och min klart största seger i karriären.

Hur firade ni?

– Vi hade lita kalas hemma på fredagen efter med personalen och kompisar. Det var mycket trevligt.

”Darling Mearas är den bästa”

Darling Mearas har tagit fem segrar på åtta starter och aldrig varit sämre än trea. Hon har nu passerat tre miljoner kronor i insprungna pengar.

Är det den bästa häst du har tränat?

– Bring Me Back var också otroligt bra men han blev stoppad av att han hade problem med halsen. Så ska man se till vad de verkligen har presterat så är Darling Mearas den bästa.

– Jag hade även en annan fin häst, Bring Me Luck, som också var jättebra men hon fick inte ens ihop 2,8 miljoner kronor under hela sin karriär. Det sprang ju Darling in nu på ett bräde.

”Jättefin i jobb”

På söndag är det V75 på Solvalla och semifinaler i Breeders Crown. Darling Mearas är tillbaka på tävlingsbanan och går ut i loppet för de treåriga stona. Hon fick ett perfekt läge med spår tre bakom startbilen.

Hur tog hon Oaks-loppet och hur har hon känts efteråt?

– Bara bra. Hon var faktiskt inte speciellt sliten efteråt och hade lite krafter kvar. Det var inte det tuffaste loppet för henne. Hon gick ett banjobb i går (måndag) och var jättefin.

– Hästen känns nästan oförskämt bra. Minst lika bra som inför Oaks, ja nästan ännu bättre. Hon är piggare efteråt och har även lagt på sig lite vikt.

Vad säger du om söndagens uppgift? Blir det vinst igen?

– Det är bra spår och det är klart att hon ska ha vettig chans att gå vidare till finalen. Det vore nästan dumt att inte tro på det nu när hon har tränat så pass bra. Hon möter några jättefina ston men det är klart att hon har bra vinstchans. Hon är väldigt snabb ut och grundplanen är att köra för ledningen. Men hästen har inga svagheter och är inte beroende av något speciellt lopp. Hon är väldigt komplett och har vunnit från alla positioner, säger Stefan Persson.

Några ändringar i balans och utrustning?

– Det lutar åt att hon får gå med ett helstängt huvudlag igen fast med skor runt om den här gången. Vi körde ju barfota i Oaks men jag tyckte inte att hon blev hundraprocentig barfota så det kommer hon inte att gå någon mer gång i år.

Du har även med Luck Is Back i V75-4 som även hon har spår tre bakom bilen. Chanserna där?

– Luck Is Back är inte så långt efter Donna rent kapacitetsmässigt men hon är inte riktigt lika vass i psyket. Hon har gjort bra lopp varje gång i de fem, sex senaste starterna. Näst senast fick hon press i Oaks-kvalet och höll mycket bra och var inte långt efter.

– Därför körde jag lite snällt med henne senast på Axevalla. Hon hade haft en träningsperiod inför den starten och hade krafter kvar i mål. Hästen känns jättebra och har ett bra läge. Hon är snabb ut och jag har förhoppningar om final. Det blir barfota runt om igen, det har hon hovar som klarar och hon har tävlat väldigt bra sedan vi började köra barfota. Det blir helstängt huvudlag med open eye igen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
– Hon känns
oförskämt bra

Föregående artikelEn tidig julklapp från Tarzan?
Nästa artikel”Alla kan lyckas – det är jag bevis på”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.