”Hon ska laddas för spets – igen”

26

Sällan ser man hästar så beroende av ledningen som sexåriga stoet La Fille.

Åtta segrar på 29 starter – samtliga tagna då hon fått löpa fritt längst framme.

Med uppvisningen på Solvalla för några veckor sedan i färskt minne är taktiken återigen klappad och klar.

– Hon ska laddas för spets – det vore dumt att säga något annat, säger tränaren Hanna Olofsson inför stoloppet som avslutar onsdagens V86-omgång.

La Fille ägs av GMK Vittjärv HB i Boden och tränas på landets nordligaste bana av Hanna Olofsson. Sedan någon månad står hästen på gården hos Olofssons särbo Claes Sjöström i Rimbo några mil norr om Stockholm – specifikt för att kretsen velat vänta ut bland annat onsdagens lopp på Solvalla.

– Det finns en del lopp för ston nere i södra Sverige framöver nu som ska passa henne och det är därför hon har fått stå kvar hos Claes. Det är en bra tävlingshäst, speciellt när hon möter ston, säger Hanna Olofsson.

Kusk på onsdag blir Claes Sjöström som satt bakom i den näst senaste starten på Solvalla då La Fille kunde norpa åt sig den för hästen så åtråvärda positionen ledningen i ett försök till Diamantstoet och mycket enkelt länsa undan.

Örjan Kihlström körde i finalen för några veckor sedan. Då stod La Fille med 20 meters tillägg och egentligen var det chanslöst från början.

Kihlström körde fram utvändigt ledaren efter 800 meter i en satsning som blev för tuff.

– Det var ett jättehårt gäng också och hon blev trött. Hon var kanonfin då Claes vann med henne men jag tycker att hon var bra senast också med tanke på motståndet och att hon aldrig vunnit när hon gått bakifrån.

Dundrade runt för Hanna

Att La Fille ger upp då hon måste löpa bakifrån handlar inte om att hästen är rädd för stänk eller något. Stoet är helt enkelt klasser bättre i spets.

I somras duellerade Hanna Olofsson med Torbjörn Jansson bakom Klara Rigas i ett V86-lopp. Det kostade ruggiga 1.09,0 första 500 meterna där i juni med La Fille för att komma först.

Trots att tempot var hårt hela loppet dansade spetsälskande La Fille dansade undan över medeldistans.

– Det är likadant i träningen hemma; tar inte i då hon inte är först. Hästen gillar inte att ha någon framför sig helt enkelt och springer bara och sover annars. Jag har provat att köra henne i ryggar och då tappar hon alltid och det har helt enkelt blivit så att vi kör henne på det här sättet.

Vid segern i somras sa du att hon kanske inte ens hade tjänat pengar om hon suttit i typ andraparet utvändigt.

– Jo, sån skillnad är det faktiskt. Hon kan ha svårt att hänga med i 18-tempo om hon har någon framför sig men i ledningen sköter hon sig själv. Då verkar hon njuta av situationen.

Vad säger du om förutsättningarna med spår två bakom bilen i V86-8?

– Det var bra spår och distansen ska hon klara tror jag. Hon har visserligen bara startat på kort en gång i sitt liv men den gången vann hon. Tidsmässigt ligger hon bra till och jag tror att hon ska kunna sänka sitt rekord lite också. Barfota runt om som vanligt.

Kortlopp brukar ju annars gynna hästarna längst framme.

– En nackdelen med kort är väl att det kanske finns fler kuskar som är intresserade av positionen vi är ute efter, men det visar sig. Formen ska vara lika bra som förut och med tanke på vad hon visat måste hon ju betraktas som en bra rygg att ha kan man tycka.

Grundplanen måste vara att La Fille ska till ledningen igen?

– Det vore dumt att säga något annat.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Hon ska laddas
för spets – igen”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Hemlig inspelning – snart får ni veta”
Nästa artikelEn stark segerkandidat på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.