Inför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2013: Toumas Korvenoja

240

image-12

Fyra i Elitloppet och i Hugo Åbergs Memorial.
Brad de Veluwe har som femåring etablerat sig i världseliten.
Men på onsdagen får han svara på en annan fråga – är han fortfarande bäst i sin kull?
Vi fick en pratstund med Tuomas Korvenoja inför onsdagens miljonlopp på Solvalla.
Brad de Veluwe dominerade Europa under unghäståren och tjänade åtta miljoner kronor. I år har det ”bara” blivit 1,3 miljoner. Hur ser du på säsongen så här långt?
– I det stora är jag nöjd. Det är alltid svårt för årgångsstjärnorna som femåringar. Som tre- och fyraåring fick han mycket gratis just av den anledningen att han var bättre än de andra. Vi kom ofta till ledningen och fick bestämma. I högsta eliten får man ingenting gratis, man måste fightas för varje centimeter. Det visste jag på förhand och så har det blivit. Men när jag inte kunnat ge honom lika bra lopp har mitt mål varit att inte ge honom dåliga lopp. Det är därför jag valt att inte attackera i tredjespår i Elitloppet eller i Hugo Åbergs senast.
Du provade hästen barfota fram för första gången i Åbergs, hur fungerade det?
– Det gav ingen direkt effekt, men det berodde på att det regnat så mycket och banan var lite kladdig. På en perfekt sommarbana tror jag att det kan göra några tiondelar, men hästen travar så bra med sina aluminiumskor att han lika gärna kan gå med dessa när banan är lite tung. Förmodligen får han gå med skor på onsdag, men jag bestämmer mig inte förrän jag sett banan.
Hur är dagsformen?
– Den verkar mycket bra. Jag har kört lite mer med honom efter Jägersro och det känns att han tagit det loppet rätt. Han känns smidig och fin.
Nu möter han de årgångskamrater han besegrat så gott som varje gång. Är han fortfarande bäst i kullen?
– Det tror jag, han har mött de bästa i Europa och det borde gett en rutin som konkurrenterna saknar. Nu fick vi ett startspår som innebär att vi lämnar 30-40 meters handikapp, men samtidigt är det lite intressant med en annorlunda uppgift. Han kan gå rejält i spåren och den här gången ska jag göra vad som krävs för att ge honom en chans att segerstrida. Hur upplägget sedan blir beror på tempot.
Hur ser planerna ut efter Jubileumspokalen?
– Förmodligen blir det bara ett lopp till i år, Mastersfinalen på Vincennes 7 september. Men det är förutsatt att det går ett flyg. Måste man åka vanlig transport är det inte aktuellt. Det vore roligt att få testa honom på Vincennes över lång distans inför framtida vintermeeting. Sedan ska han få lite avelsarbete och vila innan vi börjar laddningen mot nästa år. Vi har faktiskt planerat nästan hela den säsongen redan nu.
Är Elitloppet med i planerna?
– Ja, självklart.

Det här berättar Tuomas Korvenoja om onsdagens övriga V75-hästar:
2 Jonesy (V75-4) är jämn och gör aldrig ett dåligt lopp, en pålitlig häst. Jag har medvetet tagit det försiktigt med honom eftersom hans storasyskon Alien Lady och Nostromo båda hade lite hetsiga tendenser som treåringar. Därför har jag aldrig velat skicka iväg honom bakom startbilen, men nu är det dags att börja skärpa upp hästen lite med sikte mot kriteriet. Därför kommer jag att ta av framskorna för första gången och försöka vara med lite mer från början. I övrigt ändrar vi inget, han går med helstängt huvudlag och tussar i öronen. Skulle vi nå ledningen så provar jag gärna i den positionen och han är den av mina som jag har störst förhoppningar på vid sidan av Brad de Veluwe.
8 Alien Lady (V75-5) har fått två tuffa lopp i rad och senast var hon dessutom dålig i halsen. Därför valde jag att ge henne en paus med sikte på hösten. Hon har tränat bra inför det här och känns harmonisk vilket är viktigt då hon kan bli lite vass ibland. Jag tror att hon är redo för en fin insats direkt, men den här gången kommer jag inte att ladda från start utan bara försöka krypa ner någonstans.
10 Creme Brulee (V75-6) vill jag testa mot grabbarna eftersom hon är anmäld till Europaderbyt och Grosser Preis von Deutchland i höst. Senast låg hon på väl hårt i ledningen vilket gjorde att hon blev stel och bröt ut till slut. Hon kan uppträda så när hon inte får någon rygg och därför är jag nöjd med läget i denna konkurrens. Hon kommer bäst till sin rätt då det går i 1.12-1.13-tempo hela vägen och spurtade vasst efter ett sådant upplägg i kvalet till Stosprintern. Formen är precis lika bra nu av träningen att döma och eventuellt kommer jag att prova henne barfota för första gången i karriären. Vi smyger med i det längsta och hoppas att hon har något att leverera över upploppet. Med perfekt klaff kan hon vara en riktig outsider.

Robin Johansson