Inför V65: Lill Alfred och Amalia Larsson

28

Lill Alfred och Amalia Larsson

Lill Alfred och Amalia Larsson vid segern på Umåker i slutet av januari. Foto: Jenny Rehnman

22-åriga Amalia Larsson är ansvarig för travskolan i Skellefteå.
På fritiden handlar det också om hästar och femårige Lill Alfred blev den perfekta nybörjarhästen i hetluften efter alla år som ponnykusk.
Fem segrar och en andraplats har det blivit på slutet och på fredagen är den framgångsrika duon med och tampas om ett förstapris på 50 000 kronor i V65 på Umåker.

Amalia Larsson från Skellefteå vann en hel del lopp i ponnytravet. För två år sedan växlade hon upp och skaffade sig körlicens för stor häst.
Kallblodige valacken Lill Alfred blev nybörjarhästen och flytet infann sig nästan direkt. Ett att ha vimsat på i ett par starter som treåring och galopperat bort mycket pengar under sommaren som fyraåring föll alla bitar på plats för hästen.
Sex starter sedan i september har slutat med fem segrar och en andraplats. Amalia Larsson blir en av favoriterna under dagstravet i Umeå på fredagen i V65:ans andra avdelning.
– För ett tag sedan blev jag nervös när de tippade mig etta, för jag kände press på mig. Nu blir jag bara glad. Att tipparna tror på Alfred är bara något positivt, säger Amalia Larsson.
22-åringen från Skellefteå jobbar heltid som travskoleanvarig på Skellefteåtravet. Några av skolans tio travare står skrivna på henne som ren formalia. Lill Alfred är den enda hästen hon äger och tränar på egen hand.
– Alfred är bara min. Jag har honom i byn där jag bor, i Skråmträsk två mil utanför Skellefteå. Jag bor med min sambo i en lägenhet och har Lill Alfred bara typ en lägda bort så det tar bara några minuter att gå dit. Familjen jag hyr hos har ett nybyggt stall med tio boxplatser där dottern i familjen har ridhästar. Där står Alfred och mina två ponnys också, säger Amalia Larsson.

”Bara att hålla i sig”
Förutom att Lill Alfred är lyckosam på banan är även den perfekta ridhästen menar Amalia som ridtränar mycket mellan starterna.
– Han är den perfekta nybörjarhästen för mig. Visserligen kan han vara lite vass i loppen för han tycker att det är så roligt. Så det är bara att hålla i sig. Men han är jättefin häst att ha att göra med och pyssla med.
Galopperna kunde komma när som helst i loppen under fjolårssäsongen. Självförtroendet sjönk för nybörjarkusken som fick upp hoppet igen när proffset Leif Eriksson körde två raka galopper när han fick ta över i ett par starter.
– Han tog ikapp bra och blev trea i den andra starten för Leif och då tänkte jag att jag skulle testa lite till ändå.
Efter en plump i september har det varit raka spåret med fem segrar och en andraplats.
– Det var som att hästen började ändra inställning och då släppte det för mig också. Jag började köra med lite självförtroende när jag hade en bra häst. Från att ha bara ha ”varit med ” under mitt första tävlingsår började jag köra för att fajtas om platserna längst fram.
Du har kört rätt offensivt med Lill Alfred och ofta ställt på tidigt i loppen och skaffat dig grepp om händelserna. När du vid 13-tiden på fredagen åker ut till loppet på Umåker står du med 20 meters tillägg och dessutom har du ett bakspår.
– Ja, bakspår är jag inte så jättenöjd med. Det blir långt fram och knepigt att ta sig fram överhuvudaget. Jag har ju tyckt om att styra loppen själv lite och nu får jag nog tänka på ett annat sätt. Lill Alfred ska räknas som en av flera eftersom det är det klart tuffaste loppet hittills som kommer nu. Svärting A.C. och Mållös är de två jag i första hand tror blir svåra.
Formen verkar inte ha avtagit i alla fall?
– Tvärtom. Jag vet att han har mer att ge. I loppet han vann senast på Umåker vart han ju bara vassare och vassare ju längre det gick och jag satt nästan bara och höll i honom. Han tycker att det är så förbannat roligt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNuncio har blivit pappa
Nästa artikelInför V75: I fjol vann Timo Nurmos 46 V75-lopp

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.