Noras Bean jagar en ny storloppstitel när han på lördag går ut i finalen av Olympiatravet.
På tre starter i år är han obesegrad med Prix de France som kronan på verket och nästan två miljoner kronor intjänat.
– Han är starkare mentalt än han har varit tidigare. Spåret är ingen höjdare men blir det tempo har jag stora förhoppningar, säger tränaren Ulf Stenströmer.
Axevallatränaren kom på söndagsmorgonen hem från en semester i Florida där han firade sin 40 års-dag tillsammans med kompisen och kollegan Ulf Ohlsson som fyllde 50 år. På lördag väntar Olympiatravet på Åby där Noras Bean är en av huvudkandidaterna efter sin imponerande försöksseger. Ulf Stenströmer har givetvis tittat till sin ögonsten sedan han landade på svensk mark.
– Hästen ser fin ut och har gått jobb idag (måndag). Allt verkar lika bra som inför senaste starten och det är bara att hoppas att han levererar på samma sätt igen, säger Stenströmer.
Blev lite halt av bandagen
Efter den stora segern i Prix de France näst senast vann Noras Bean sitt uttagningslopp på Jägersro i övertygande stil. Efter en snabb start till ledningen stack han bara ifrån till slut på tiden 1.11,7 med krafter kvar. Men hästens uppträdande i provstarterna innan loppet gjorde Ulf Stenströmer lite förbryllad.
– Han värmde jättebra i båda värmningarna och både jag och Stefan var nöjd med honom. Men sedan var han lite halt precis innan loppet i provstarterna. Han är lite stänkrädd om sina ben och därför har han haft klisterbandage på frambenen som ska skydda mot grussprut. När han har känt att det har sprutat på frambenen så har han uppträtt lite vingligt när han sprungit i ryggar.
– Jag tror att det var de här klisterbandagen som vi hade på honom som gjorde hästen lite halt innan. Det är klart att det var lite oroväckande men direkt när han kom upp bakom bilen så kände han inte efter någonting och tog sig samman. Sedan var det aldrig några problem och det har inte märkts någonting efteråt sedan vi tog av honom bandagen. Jag tror att det var därför han inte var 110 procent, menar Stenströmer.
Och tillägger:
– Hästen var ju jättebra i loppet och att han vann okörd är väl kanske att ta i men han låg lågt i puls i dopingstallet efteråt. Han såg fin ut och det har han även gjort efteråt.
”Otroligt att han har kommit tillbaka hela tiden”
Noras Bean är nio år gammal och har sprungit in 11,4 miljoner kronor. Är han rentav bättre än någonsin nu?
– Han kändes ju otroligt fin inför årsdebuten men att han skulle prestera så här bra och vinna de loppen som han har gjort var ju inget man hade räknat med innan. Även om fräschören kanske inte är så enormt bra på honom hela tiden, han är ju trots allt nio år gammal och då får man räkna med det. Men däremot är han starkare mentalt än tidigare. De senaste två åren har han varit starkare och rejälare i loppen än tidigare och kan göra mer själv och är inte lika beroende av löpningarna längre.
– Hästen ger otroligt mycket tillbaka när han är fräsch och fin. Det är helt otroligt att han kan komma tillbaka hela tiden efter de skavanker han har haft och det krävs ett hårt jobb för att hålla honom fräsch och i så fin författning.
– Han är även laddad på flera sätt och senast på Jägersro var han ovanligt hingstig innan loppet och väldigt på tårna.
”Har mycket att tacka Noras Bean för”
Kan du beskriva vad en stjärna som Noras Bean har betytt för dig och din tränarverksamhet?
– Han har betytt allt på sätt och vis. Jag har väldigt mycket att tacka honom för att jag är en stor tränare idag. Tack vare Noras Bean så har vi kunnat synas mycket i stora sammanhang i fem, sex år och fått en otrolig utdelning. Det var väldigt viktigt för mig när jag var en liten tränare och han har hjälpt mig att bygga upp min rörelse där vi är idag. Det är verkligen en stor ära att få träna honom, säger Ulf Stenströmer som för dagen har 83 hästar i träning.
”Spår tio var skit”
Noras Bean lottades till spår tio i lördagens final av Olympiatravet. Hästen körs av Stefan Söderkvist och Stenströmer rapporterar att det blir optimal balans och utrustning.
– Han har bra fötter och kommer att gå barfota runt om. Det blir även ett Can’t See Back-huvudlag, så kallade ”Mack Lobell-muddar”, som han har gått med i alla tre starterna i år. Vi har satt på dem efter defileringen och provstarterna för att hålla hästen lite lugn innan och toppa upp honom precis till loppet.
– Spår tio var däremot ingen höjdare. Det var skit. Inte det sämsta spåret men vi är lite utlämnade därifrån och får hoppas att det blir bra tempo. Vi har i alla fall rygg på startsnabba hästar, säger Ulf Stenströmer.