Inför V75: Amatör med vass favorit

234

amalalla

Han har suttit upp bakom åtskilliga elitloppsvinnare genom åren. Men också kört och tränat fram egna topphästar. I lördagens V75-omgång kan Ronny Gustafsson få se sin Divine Razz ta fjärde raka segern. – Man får titta på det där ”Vass eller kass” för att se om hon är en bra V75-favorit. Men de där experterna är lika dåliga som mig på att tippa, säger Solvallaamatören skämtsamt.

Ronny Gustafsson, 62, tillhör kanske inte de kändaste namnen i trav-Sverige. Men det är ingen som kör fler vinnare på Solvalla än vad han gör. Det är inte heller många, om någon, som har kört lika många elitloppssegrare som han har gjort. Det är nämligen Ronny Gustafsson som tar hand om hästarna som vinner på Solvalla under segerintervjuer och prisceremonier. – Det är riktigt roligt. Speciellt under storloppsdagarna. Det beror på att jag har e-t-t stort intresse och det är trav. Jag kommer nära det som händer och det är skoj. Men tyvärr har vardagstravet blivit lite tråkigt. Det har blivit för mycket slentrian och de som vinner säger ingenting. Det finns två idoler inom travsporten, Åke Svanstedt och Lutfi Kolgjini, och de säger vad de tycker. De andra mespropparna säger ju ingenting. Runt 14 år säger Gustafsson att han tagit hand om vinnarna på Solvalla och på frågan vilken av alla vinnare som är den bästa svarar han snabbare än en kobra hugger: – Varenne! – Men From Above var också något extra. Kan det inte vara nervöst att svinga sig upp bakom sådana dyrgripar? – Inte alls. Alla elitloppsvinnare, utom Victory Tilly som var lite knepig, har varit jättesnälla. Ju bättre de är desto snällare är de, speciellt hingstarna. Varenne till exempel var gudasnäll. Han hade 50 viftande italienare, som gjorde allt man inte ska göra, runtomkring sig men var ändå lugn som en filbunke.
Skrällde i kriteriet Nu har emellertid inte Ronny Gustafsson nöjt sig med att köra andras hästar under segerceremonierna. Han har själv ägt, kört och tränat hästar i många år. Sin första seger räknade han in som 19-åring 1969 och största triumfen hittills kom på Solvalla i oktober 1981. Då hade han Happy Feeling, som han dessutom själv fött upp, till start i Svenskt Travkriterium. Till 14 gånger pengarna skrällde hästen tillsammans med Karl-Erik ”Kacke” Nilsson. – Min bästa häst har jag inte haft ännu men Happy Feeling är den bästa så här långt. Det går knappast att vinna något större än kriteriet, möjligen Elitloppet och derbyt.
Trivs med att vara ”amatörlallare” I dagsläget har Gustafsson tre hästar i träning på Ekerö strax utanför Stockholm. Vid sidan av travet har han tidigare varit verksam i restaurangbranschen och bland annat drivit på 90-talet populära nattklubben Lorry. Men numera är det jobbet på Solvalla och lite taxikörande som gäller vid sidan av travhästarna. – Jag hade lite mer hästar ett tag men nu har jag tre hästar och en som är på väg in. Fler vill jag inte ha. Jag vill ha tid till annat också, frihet att kunna åka på semester och så. Jag trivs bra med att vara amatörlallare, för då har man inga krav på sig, säger Gustafsson och skrattar.
Ess i bakfickan Men under lördagens V75-tävlingar i Gävle kommer han ha krav på sig. Eller kanske snarare hans häst Divine Razz (V75-2). Det femåriga stoet avslutade fjolåret storstilat och med tre imponerande segrar i ryggen får hon nu finna sig i favoritskapet. – Man får titta på det där ”Vass eller kass” för att se om hon är en bra V75-favorit. Men de där experterna är lika dåliga som mig på att tippa, säger Gustafsson med en skämtsam ton och fortsätter: – Allt verkar bra i jobben och jag har ingenting att gnälla på. Om formen är bibehållen, tappad eller bättre än senast kan jag inte svara säkert på men jag tror att hästen är helt okej. Hur ser du på loppet? – Jag tror att hon kan vara bästa hästen men jag är lite rädd för spåret. Från sjättespår på tillägg kan det bli vingel. Hon tål att göra en hel del jobb själv men drömscenariot är att hon hamnar vettigt till och sedan kan gå med bakom Uranium och få lite gratis. Kaj Widell har uppdraget att köra hästen och skulle det krävas har han ett ess i backfickan – en obrukad växel i form av rycktussar i hästens öron. – Vi har aldrig ryckt tussarna i lopp men jag har provat i träningen och det svarade hon jättebra på, säger Gustafsson. Det skulle knappast förvåna någon om Divine Razz förlänger sin segersvit i Gävle. Och med Ronny Gustafsson upptagen i vinnarcirkeln får någon annan ta hand om hästen under segerceremonin.
Fotnot: Vass eller kass sänds i Vinnare V65 i TV4 Sport klockan 21.30 på fredagskvällen. Det går även att se Vass eller kass på ATG.se från 20.00.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.