Inför V75: Glimrande Elitloppslördag

218

nalda

V75-finaler och 60 jackpotmiljoner att spela om.
Elitloppslördagen ser mer spännande ut än på många år.
De två extrakryddorna Lady Snärts- och Harper Hanovers lopp bjuder på makalösa startfält.
– Visst är svenskarna otroligt bra, men jag tror att Nalda Nof och Swedishman är ännu bättre, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

På lördagen är det spelet som gäller, på söndagen sporten.
Så brukar många resonera kring elitloppshelgen.
Med själva Elitloppet på söndagen är det svårt att argumentera emot.
Men faktum är att årets elitloppslördag ser ut att bli något alldeles extra. Förutom jackpot med 60 miljoner i sjurättspotten och de fem V75-finalerna med mängder av lördagsprofiler så håller de två kompletterande ”kryddorna” fenomenalt hög klass.
Harper Hanovers över tre varv är helgens traditionsenliga styrkeprov som bjudit på många minnesvärda ögonblick genom åren.
Att årets startfält är det starkaste på länge finns det nog inte många som säger emot.
En bra jämförelse är de så kallade startpoäng som bestämmer vilka hästar som får vara med. I fjol krävdes 920 poäng, i år 2 100. Fjolårsvinnaren Yellow Eden hamnade exempelvis som elftereserv!

Vunnit var tredje start

Tillsammans har de 15 deltagarna vunnit 176 lopp på 541 starter, en segerprocent på 33.
På startvolten finns bland andra färske dubble V75-vinnaren Quick Razz, Hollands-tränade Icare de Bois som skojade hem långloppet under Oslo Grand Prix-dagen, samt snackhästen Ghetto Blaster vars upphämtning efter galopp i Sveriges andra stora stayerlopp Orebro Intn’l var bland det svettigaste som skådats över tre varv i år.
Mellanvolten ser exempelvis vårens Solvalla-stayer Winning Love som redan vunnit två lopp med samma förutsättningar i år.
På dubbla tillägg jagar fjolårets toppduo i Svenskt Travderby, Beau Mec och Deuxieme Picsous tillsammans med de två senaste årens vinnare Orebro Intn’l. Spring Erom och Juggle Face.
Detta hade räckt mer än väl för att utlova årets bästa långlopp i landet, men dessutom livas anrättningen upp genom en fransk gäst med det passande namnet Swedishman.
En segermaskin som vunnit nio av sina elva senaste starter och inte förlorat felfri på över ett år.
– Det är jättebra häst som är helt allround och på väg upp i eliten i Frankrike. Jag vet att Thierry Duvaldestin var sugen på att komma till Solvalla redan i fjol, men det blev problem med hästen så nu har han laddat hit istället, säger Anders Lindqvist som varit travtränare i Frankrike i snart 20 år och vet vad som krävs för att vinna storlopp som Harper Hanovers.
Det gör också tränare Duvaldestin, mannen bakom Frankrikes allra största stjärna Ready Cash, och vinnare av just Harpers med hästen Milord de Melleray 2007. Segertiden då blev 1.13,4 vilket fortfarande är svenskt rekord över tre kilometer.
– Swedishman är en minst lika bra häst och lite mindre nervig. Duvaldestin är så fåfäng när det gäller att tävla under elitloppshelgen att han aldrig skulle åka om man inte trodde på seger. Hästen vann på 1.13,5 över lång distans på Vincennes i vintras och skulle det krävas tror jag att han springer ännu fortare på Solvalla, säger Lindqvist.

Knepig i starten
Nästa godbit står damerna för i Lady Snärts lopp. Sveriges bästa ston har slutit upp med årgångsdrottningen Tamla Celeber i spetsen. Den glimrande comebacken på Åby gav en elitloppsinbjudan vilken tränare Roger Walmann bestämt tackade nej till med sikte på detta lopp istället. Från perfekt utgångsläge får hon säkert ett tungt favoritskap från patriotiska V75-spelare, men bland utmanarna finns två Sverige-debutanter med tunga meriter.
Marielles besegrade elitloppshästen Caballion i en sevärd duell på Vincennes i höstas och kommer närmast från ”Italiens elitlopp” Lotterian där hon vann försöket, men klappade igenom i finalen.
– Det var ett bevis på att hästen inte klarar två heat samma dag vilket man också var rädda för på förhand. Hästen var strålande i höstas, men jag tycker inte att hon har sett lika fin ut i sina starter i år och tvivlar på att formen är på topp. Det är en ruskigt bra häst när hon får det att fungera, men jag håller Nalda Nof som ännu bättre, säger Lindqvist och kommer därmed över på italienskan som joggade hem ett stolopp under Oslo Grand Prix-dagen.
– Hon hade fina meriter från Italien då hon köptes till Frankrike i höstas, men har inte riktigt fungerat med det franska voltsystemet där hon galopperat varje gång.
I Criterium Continental i vintras höll sig Nalda Nof på benen och var då före Tamla Celeber i mål som fyra bakom Timoko och Kadett C.D.

”Häst av elitloppsklass”
Även när Nalda Nof fick prova bilen i Frankrikes största sprinterlopp i Cagnes-sur-Mer i mars blev det problem.
– Hon är svår när man ska vända upp henne och tappade väldigt mycket mark. Det gjorde att kusken fick köra i 1.10-tempo bara för att hinna fram till starten och då var det inte så konstigt att hon inte orkade slåss om segern. Men i Oslo fick hon äntligen visa hur bra hon är, säger Anders Lindqvist som ser en blivande stjärna i femåringen.
– Ja, det här är en häst av elitloppsklass, det har hon visat både efter galopp och när hon gått felfritt. Får man bara upp henne till start så följer hon bilen och även om läget blev sämsta möjliga så blir jag inte överraskad om hon blåser till ledningen. Därifrån tror jag inte att Tamla Celeber eller någon annan rår på henne, säger Lindqvist och påminner:
– Det är en sådan häst man ska vänta i det sista med att spela. Ser man att kusken lyckas vända henne utan galopp så att hon är på väg till start gäller det att passa på.
Den lyxen kan man inte unna sig som V75-spelare. Men å andra sidan gör förra veckans jackpot att det finns hela 60 miljoner kronor bara i sjurättspotten att spela om.
Lägg där till travsport av allra yppersta klass så har vi garanterat en elitloppslördag att minnas länge.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSanitys ägare redo för Elitloppet
Nästa artikelSäger bara det….I B L A N D är det Lätt att vara HästÄgare / Uppfödare/ Älskare:)))

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.