Inför V75 (jackpot): Norge segervisst inför Unionskampen

44

inför v75® (jackpot) norge segervisst inför unionskampen

Norge mot Sverige i kallblodens tungviktsklass.
På lördag går Odd Herakles och Månlykke A.M. femte ronden om kungakronan.
Från norskt håll anas ingen ödmjukhet.
– Jag tror inte att de klarar av att slå honom, säger Tom Erik Solberg, kusk bakom Odd Herakles.

Två fenomen som sällan förlorar.
Månlykke A.M. och Odd Herakles har dominerat kallblodssporten på varsin sida av gränsen de senaste säsongerna.
På lördag drabbar de samman i Unionskampen på Färjestad, som lockar med jackpot  och 52 miljoner kronor till en ensam vinnare på V75®.
I den blågula ringhörnan syns Månlykke A.M. tränad av kallblodsnestorn Gunnar Melander, som 75- åring putsar sitt rekord som den äldste vinnaren på V75 varje gång han plockar ut sin stjärna.
För närvarande ståtar ekipaget med tre raka segrar, den senaste tagen i SM på Bergsåker.
Odd Herakles står på fyra raka efter att i sedvanlig stil dominerat högsta klassen hemma i Norge.
Anledningen att kungarna inte har ännu längre segerrader är deras senaste möte Nordic King i finska Härmä i midsomras.
Då sprang Odd Herakles i ledningen och försvarade sig hela vägen mot utvändige Månlykke, men båda fick se sig snöpligt besegrade när hemmaidolen Evartti spurtade förbi.

Räknar med att ta ledningen
Eftersom Unionskampen handlar om Sverige mot Norge så är den senare inte med på lördag.
Istället fortsätter envigen om den skandinaviska kungakronan som drog igång på Bergsåker i april i fjol då Månlykke A.M. fick sitt definitiva genombrott genom att krossa Odd Herakles den tunga vägen.
På Östersundstravet knappt fyra månader sedan kom revanschen när Odd Herakles och Tom Erik Solberg lyckades med konststycket att ta ledningen från bakspår och sedan vägrade släppa Månlykke förbi sig.
Samma visa blev det i Elitkampen på Solvalla i maj i år då den norske startfantomen åter snodde åt sig ledningen trots att han inledde från spår 10, varpå en avvaktande körd Månlykke inte kunde nå ikapp trots en ursinnig avslutning på 1.17,5 sista 700.
På lördag väntar omvända startspår med svenskhoppet från spår 10 medan Odd Herakles startar från ytterspår (8) bakom vingen.
Ett läge som brukar vara skytt som pesten bland kuskar och tränare, men Solberg ser inga problem då han analyserar loppet i podcasten ”V75 Lördag hela veckan” .
– Jag har tittat på loppet och som jag ser det så sitter Odd Herakles tidigt i tät den här gången också, konstaterar Solberg.

”Hade kunnat vinna med 20 meter”
Förutom de två regenterna syns en spännande uppstickare och potentiell kronprins i sexårige Grisle Odin G.L. Ungtuppen som utmanat Odd Herakles flera gånger i sommar. På Forus för en dryg vecka skiljde det bara en halv längd mellan hästarna över mål, trots att Grisle Odin som vanligt fick den betydligt tyngre löpningen.
Men inte heller det verkar oroa Solberg.
– Odd Herakles är ju sådan att när han får bestämma så väntar han på att de andra hästarna ska komma upp på sidan. Men när de är en halv längd ifrån så tar han tag i det själv och börjar svara. Det är väldigt svårt att komma förbi honom.
Är Grisle Odin nära att komma ikapp Odd Herakles?
– Jag tror att det skiljer en bit fortfarande. Grejen med Odd Herakles är att vi försöker spara honom så mycket som möjligt. Han har blivit tolv år och kan han vinna med huvud och hals så är det jättebra. Han brukar inte vinna med så stor marginal.
– Om jag hade dragit skygglapparna och kört ordentligt på honom på Forus så hade jag kunnat vinna med 20 meter, om det hade funnits någon poäng med det. Men vi försöker att ta ut så lite som möjligt ur hästen varje gång, så att han ska kunna hålla igång ett tag till.
Vad tänker du om loppet på lördag?
– Jag tror att vi kommer till ledningen in i första sväng. Sedan lär väl Grisle Odin komma upp utvändigt så fort som möjligt. Det blir väl ett sådant upplägg, om nu inte Månlykke kommer igenom från sitt bakspår och når fram först. Grisle Odin tål att gå i dödens, det är en fantastisk häst som bara blir bättre och bättre. Så det blir ett spännande lopp, säger Solberg och avrundar sin analys:
– Om Odd Herakles tävlar på topp och fungerar som han ska så tror jag inte att de klarar av att slå honom.

Föregående artikelWäjersten köpte dyrast första dagen av Kriterieauktionen
Nästa artikelV75 Tips Färjestad + UNIK statistik om Hästar som gillar HÖSTEN!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.