Inför V75 (jackpot): Solänget – banan där man aldrig ska släppa spets

207

Inför V75 (jackpot): Solänget - banan där man aldrig ska släppa spets

På lördag vankas det jackpot på V75® med 46 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Tävlingarna avgörs på Solänget i Örnsköldsvik.
En bana där det verkligen inte lönar sig att släppa ledningen.

För den generelle lördagsspelaren är Solänget sannolikt en ganska anonym bana.
Den största tävlingsdagen är just denna med de klassiska loppen Silverörnen och Säterbests Minne i fokus, numera kompletterat med Nordgubbens Minne.
Det är också enda gången under året som man får arrangera V75®.
Men en sak gjorde att Solänget stack ut ur mängden under några år. 2012 började man nämligen köra sina lopp över distanserna 1 646 meter, 2 148 meter och 2 650 meter.
Anledningen var att banan plötsligt blev längre.
Orsaken till detta var nya säkerhetsregler som underkände Solängets placering av banbelysningen. Dessa satt för nära banan varpå man sonika flyttade ut innerspåret och omvandlade banan till landets, och sannolikt världens, enda bankropp på 1 004 meter.
2018 fick man ny belysning varpå man kunde återgå till traditionella 1 000 meter och köra sina lopp över de vanliga distanserna.
Ogivet detta har Solänget länge stuckit ut statistiskt som en bana där spetshästarna är extra gynnade, men med hjälp av databasen travfakta.se har vi kunnat titta lite närmare på de vinnande positionerna och funnit att hästar som springer på innerspår inte alls har större vinstchans, snarare tvärtom.

Bättre smyga utvändigt än invändigt
Spets är naturligtvis, som på alla banor, den överlägsen bästa positionen att ha om man ska vinna ett travlopp, och alltjämt extra gynnsamt på Solänget.
Men det finns faktiskt två positioner som gynnas ännu mer.
Andra- och tredje par utvändigt brukar ofta framhållas som goda positioner, men faktum är att ”bara” 16,5 procent av landets autostartslopp vinns därifrån.
På Solänget är det däremot betydligt mer framgångsrika lägen att sätta in attackerna från.
Efter två veckor i rad med V75 på landets två banor med open stretch (Skellefteå och Åby), där rygg ledaren och tredje par invändigt är särskilt gynnade, så visar det sig just dessa positioner vara rena nitlotterna på Solänget.
Eftersom travfakta.se började med funktionen där man kan se vinnarnas positioner varvet från mål för drygt två år sedan och Solänget har relativt få tävlingsdagar med många voltstartslopp blir underlaget ganska litet gällande autostart.
Men det är ändå slående att endast 1 av 72 lopp som startats bakom bilen under perioden vunnits från dessa lägen.

Vinnarens position varvet från mål i autostartslopp sedan 19-07-13
Solänget (hela landet)

Spets: 43,5 (43,0)
Utvändigt ledaren: 15,9 (15,7)
Rygg ledaren: 1,5 (7,9)
Andra ytter: 14,5 (9,3)
Tredje inner: 0 (3,0)
Tredje ytter: 10,1 (7,2)
Köposition: 14,5 (13,8)

Ska man dra statistiken till sin spets det innebär det att en kusk som släpper ledningen (och således lär sitta i rygg ledaren eller tredje inner varvet från mål) i ett autolopp på Solänget minskar sin segerchans från 43,5 till 1,5 procent. Att jämföra med 43,0 till 10,9 procent om man gör samma manöver generellt.
Anmärkningsvärt är att i princip hela andelen vinnare ”äts upp” av positionerna utanför, andra- och tredje par utvändigt vars segerandel ökar markant till 25,6 procent.
Är detta en tillfällighet som kommer att jämna ut sig under kommande år då det statistiska underlaget blir större eller något som gäller för Solänget över tid?
En koll på det tre gånger större underlaget i voltstartsloppen talar faktiskt för det senare, även om tendensen inte är lika tydlig.

Vinnarens position varvet från mål i voltstartslopp sedan 19-07-13
Solänget (hela landet)

Spets: 44,1 (41,4)
Utvändigt ledaren: 18,0 (16,2)
Rygg ledaren: 7,6 (8,6)
Andra ytter: 11,3 (10,1)
Tredje inner: 1,4 (3,7)
Tredje ytter: 7,7 (6,6)
Köposition: 9,9 (13,3)

Även här är rygg ledaren och tredje inner sämre än normalt. Men eftersom ledningen visar ett ännu starkare positivt resultat går det inte att säga att innerspåret i sig skulle vara missgynnsamt. Att vinna från köposition verkar däremot extra svårt i voltstartsloppen.
Ska man fundera över anledningar är det lätt att tänka sig att ojämna lopp gör att favoriter oftare släpps till ledningen. Detta skulle i sådana fall bekräftas av att antalet favoritvinnare på Solänget är betydligt högre än rikssnittet. Men skillnaden är ganska liten med 40 procent favoriter (gäller alla lopp) på Solänget jämfört med 38 för hela landet.

En strategi i jakten på lördagens jackpotmiljoner på V75 torde alltså vara att först och främst – som alltid – leta efter spetsvinnare, men också ta extra stor hänsyn till hästar som kan tänkas hitta andra- eller tredje par utvändigt. Att söka skrällar som får lifta i främre träffen på innerspår ter sig däremot inte alls lika löftesrikt som brukligt.

Föregående artikelUlf Ohlsson på bättringsvägen – oklart om han kör på lördag
Nästa artikelInför V75 (jackpot): Gulddebut för elitloppshästen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.