Inför V75: Kallblodskungen mot ny förlust?

200

piiihlan

Världens bästa kallblod Hallsta Lotus brukar inte förlora.
Särskilt inte två gånger på raken…
Men efter den sämre insatsen i SM-loppet senast är det många som vädrar en ny förlust för tolvåringen i lördagens V75-omgång i Skellefteå.
Finlands bäste kallblod Pihlajan Aaroni är mångas favorit den här gången.
Efter Järvsöfaks reträtt från tävlingsbanorna har sonen Hallsta Lotus seglat upp som rasens store dominant.
För två veckor sedan var det meningen att Hallsta Lotus skulle ta sitt tredje raka SM-tecken på Bergsåker. Men hästen var inte bra den dagen och slog helt enkelt av på farten på upploppet och blev bara sexa.
Inför Steggbests Minne (V75-3) på Skelleftetravet är det på sin plats att ifrågasätta kallblodskungens form. Samtidigt: Hallsta Lotus brukar inte ta stryk så ofta.
Pihlajan Aaroni – Finlands bästa kallblod – slog faktiskt Hallsta Lotus i just det här loppet i fjol och ställde till med stor uppståndelse.
Den finske utmanaren är betydligt mera påpassad den här gången och visade prov på stigande form i lördags på Vermo i Helsingfors.
Tähtisprintteri är namnet på det klassiska loppet i Finland över 1609 meter som ingick i V75. Fuxen var överlägsen.
– Pihlajan Aaroni har inte varit som bäst i år men såg jättebra ut i både värmning och lopp. Han försvarade ledningen i en tuff öppning, 1.18,5 första 500 och varvet gick efter 1.21,5 på en bana som säkert var ett par sekunder tung av regnet. Det var verkligen roligt att se hästen så där igen, han var kanonfin, säger Marko Lähteenmäki, reporter och referent i finsk trav-tv och något av Finlands Hans G Lindskog.

”Bara joggade”

Pihlajan Aaroni delägs av Akseli Lahtinens pappa och flera av familjens vänner. På lördag kör Jorma Kontio hästen för första gången.
– Det ska bli roligt att se loppet på lördag. Jag tycker att hästen är under kraftig utveckling och bara joggade vid segern. Samtidigt har jag ju hört att Hallsta Lotus inte var som bäst i sitt senaste lopp, säger Marko Lähteenmäki.

”Form i tre år”
I Jan-Olov Perssons stall har man förstås respekt för den finske konkurrenten. Men ska Hallsta Lotus verkligen förlora två gånger på raken?
– Han kan lika gärna vinna, Lotus – man ska aldrig säga aldrig. Samtidigt tycker jag att hästen varit i form i tre år och även om allt verkar bra i träningen kan vi inte begära att han ska vara på topp hela tiden heller, säger Jan Ove Olsen, försteman i stallet.
Vad säger du om Hallsta Lotus senaste insats?
– Han har ju varit bättre. Men han är ordentligt uppkollad efteråt och tränar bra så det finns inget direkt negativt att prata om. Han hade lite slem i halsen när vi kollade men det där var på väg att går ur kroppen. Om det var halsen som spökade får vi aldrig svar på. Huvudsaken är att han känns fin nu.
Tankar om lördagens lopp?
– Pihlajan Aaroni var ju riktigt fin i Finland i lördags – och det är inte någon dålig häst precis. Så om Lotus form inte skulle visa sig vara den bästa samtidigt som den finska hästen är på topp, ja då kan det bli tufft. Men förhoppningen är att Hallsta Lotus ska bjuda upp till strid och vara som vanligt.

Junior barfota
Kanske kan en tredje häst sticka upp? Stall Jan-Olov Persson meddelar stigande form på 1 Faksen J:r och den här gången kommer hästen att tävla barfota runt om.
– Han har ju ett riktig smygläge och var jättefin senast i SM. Kanske kan han sluta topp tre med ett bra lopp. 9 Vingbo Stjärn hoppade i en konstig situation senast men kändes annars riktigt fin. Trea-fyra? 7 Feseth Lynet som jag kör har ett vingelläge. Han är startsnabb men jag har fått direktiv i veckan om att vi inte ska köra från start. Troligen blir det ett lugnt upplägg och så kör vi till slut, säger Jan Ove Olsen.
Hur tippar landets experter? Faktum är att de tre största facktidningarna, Travronden, Guiden och Vi Tippa, rankar Pihlajan Aaroni etta. Tidningen Vi tippa går ett steg längre och spikar den finske hästen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet