Åtta raka segrar från debuten. Första förlusten mot Francesco Zet i Svenskt Travderby. På lördag gör supertalangen Lulius Boko rekordtidig debut i gulddivisionen. – Jag hade bra känsla redan innan förra starten. Han borde bara gå framåt med loppet i kroppen, berättar tränaren Timo Nurmos i podden ”V75 Lördag hela veckan”.
Med blott tio starter i karriären blir Lulius Boko på lördag den minst rutinerade hästen att tävla i högsta klassen på V75® genom tiderna.
Jämför med konkurrenterna där Edibear är näst minst rutinerad med sina 30 starter medan Crack Atout, Mr Perfection och Dats So Cool alla tävlat över 100 gånger vardera.
Trots det lär Lulius Boko bli storfavorit.
För att nå gulddivisionen på så få starter måste man givetvis vara en undantagshäst vilket Lulius Boko visat sedan sina första steg på tävlingsbanan.
Timo Nurmos valde emellertid ett försiktigt matchande av sin egenägda supertalang som blott gjorde tre starter som treåring och aldrig hade tävlat om ett förstapris större än 50 000 kronor när han hösten 2022 gick ut i derbykvalen.
Där utklassade han sina betydligt mer meriterade kullkamrater och klev in till finalen som obesegrad och den givne utmanaren till kullens kung Francesco Zet, som redan då snuddade tio miljoner kronor insprunget.
I den duellen fick Lulius Boko ge vika och nöja sig med andrapriset värt två miljoner, men gick i mål långt före trean – lördagens konkurrent Edibear.
Sedan dröjde det över ett år innan hästen kom ut på tävlingsbanan igen, i ett kvallopp på Solvalla i november.
En månad senare var det dags för comeback och Lulius Boko fick en svår uppgift då han lottades till spår 8 bakom bilen mot garvade konkurrenter. Efter en avvaktande resa avslutade han ursinnigt och tog massor av meter på ledande vinterspecialisten och färske guldfinalvinnaren Phoenix Photo sista biten, men utan att hinna ikapp.
– Han var mycket bra. Han hade så dåligt läge och jag pratade lite innan med Björn (Goop) om att han skulle få ett snällt lopp. Han kom med pigga ben i mål och det var väldigt bra, berättar Timo Nurmos för podden ”V75 Lördag hela veckan”.
”Bra träningsmöjligheter hela vintern”
Annars brukar Nurmos vara restriktiv med att starta sina hästar under den här årstiden, och i synnerhet sina bästa hästar. I fjol gjorde stallet bara 21 starter under hela barfotaförbudet (december-februari) och dessutom med mindre framgång än brukligt då det endast blev tre segrar.
– Jag gillar inte att starta så mycket på vintern när det hårda banor, det sliter mer.
Att Nurmos tävlar mindre under vintertid är alltså normalt, men han brukar snarast höja sin redan skyhöga segerprocent som ligger på 31 totalt sedan 2020 och 32 under vintermånaderna i samma period.
– Förra vintern var det väldigt dåliga träningsmöjligheter, det var den största orsaken till att vi inte startade så mycket under två-tre månader. I år har vi haft bra träningsmöjligheter hela vintern ännu så länge. Backen, rundbanan, allt har varit körbart hela tiden. Vi har några hästar som kom igång ganska sent, därför tänker jag att om vi har bra träningsmöjligheter och banorna är fina så tar vi något lopp, berättar Nurmos som är glad över den senaste tidens köldknäpp.
Vad tycker du om kylan?
– Mycket bra, det är trevligt.
Hur går det att träna hästarna?
– Mycket bra, när man kan åka skidor så kan man träna häst. Självklart påverkas hästarna av hur kallt det är, men är det till exempel tio minusgrader är det inga problem. Det fungerar mycket bra. Men det får inte vara för kallt, då straffar det lungorna, säger Nurmos och belyser ett ämne som kommit på tal i samband med det aktuella vädret.
Farligt när det blir för kallt
På Svensk Travsports hemsida går det att läsa en intervju med veterinären Antti Rautalinko kring hur förbundet resonerar gällande tävlingar i sträng kyla:
”Antti, hur klarar hästarna stark kyla?
– Hästens luftvägar är bättre ”konstruerade” än människans. Luftvägarnas längd och ytan i till exempel näshålan ger bättre förutsättningar för uppvärmning av luften hos hästar. Tidigare undersökningar har visat att hästar klarar tävlingstemperaturer till minus 25 grader eller lägre.
Finns det någon nedre köldgräns för travtävlingar?
– Den praktiska köldgräns vi brukar gå efter är 25 minusgrader. Hänsyn kan tas till både vindhastighet och luftfuktighet, men vid låga temperaturer är luftfuktigheten sällan ett problem.”
En gräns som enligt Timo Nurmos borde vara striktare.
– 25 grader är för kallt, minus 20 är på gränsen. Det beror också på hur vinden påverkar. Om det är minus 20 här i Stockholmstrakten så tycker jag att det är för kallt. Om man tävlar hästar eller kör snabbjobb när det är för kallt så kommer de hästarna aldrig tillbaka och blir samma. Då är det bättre att ställa in träningen och vänta.
– Man måste alltid tänka på hästen. Det är därför vi är ute och tränar, vi tränar hästen, man får inte störa hästen.
Tar du det lugnare i träningen när det är väldigt kallt?
– Det är sällan det är så kallt i Stockholmstrakten att man måste ställa in träning. Men om det är för kallt så kan man inte träna fort i alla fall. Man måste träna annorlunda. Jag är från norra Finland och vi hade många gånger väldigt kallt. Jag har kört mycket och testat och det får inte vara för kallt, det är farligt för hästarnas lungor.
Goggles och jänkarvagn
Någon extremkyla lär i alla fall inte påverka lördagens V75 som avgörs på Kalmartravet där prognosen talar för plusgrader under tävlingarna.
Förutom Lulius Boko har Nurmos även med sig Mellby Jail, en sexåring som bara hunnit med sju starter varav tre efter ett långt uppehåll. Närmast kommer han från ett tredjepris som favoritspelad från bakspår på V75 på Solvalla 2 december. Den här gången ser utgångsläget betydligt bättre ut på förhand och hästen kommer säkerligen att bli hårt betrodd igen.
– Mellby Jail är en väldigt trevlig och fin häst. Han är stor, vår största häst i stallet. Jag har alltid gillat honom. Han är väldigt trög och ostressad både i träning och lopp.
Har du mätt honom?
– Han är ungefär 1.72-1.73.
Vad tror du om honom på lördag?
– Det är en bra häst, jag tycker att han har gjort det bra. Han har gått framåt med loppen och träningen och börjar ge mer och mer. Han har sparat lite, visslar lite och njuter av livet fortfarande.
Hur har planen sett ut med Lulius Boko?
– Det var planerat att starta redan i slutet på sommaren, början på hösten, men han blev sjuk så vi fick vänta. När han kom i form så var det vinter, men jag ville ta något lopp i alla fall.
Har du varit nöjd med honom i träningen efter comebacken?
– Annars hade jag aldrig anmält. Det borde bara gå bara framåt när han fick det loppet och han har tränat på.
Har du en bra känsla kring starten på lördag?
– Jag hade bra känsla redan innan förra starten. Också efter loppet han känns bra, som jag sa han borde bara gå framåt.
Ska han åka till Frankrike?
– Inte ännu så länge. Vi får se, det beror lite på vilka träningsmöjligheter och vilka banor vi har här i Sverige.
Ska du ändra något på någon av hästarna?
– Eventuellt kommer båda att gå med jänkarvagn. Lulius gick med öppet huvudlag senast, det är inte omöjligt att han får någon typ av skygglapp. Goggles eller halvstängt. Vi vet inte hur underlaget blir, om det krävs vinterskor eller blandat vinter och sommarskor.
Ni har haft bra träningsförhållanden och båda hästarna kommer att vara förbättrade gentemot sina senaste starter. Är det rätt uppfattat?
– Ja, det tror jag, men man kan ha fel också, säger Timo Nurmos.