Inför V75: Noras Bean har aldrig känts bättre

261

norasbra

Noras Bean är redo för comeback i lördagens gulddivision på Åby.
Om det sedan blir start i Prix de France återstår att se.
– Han möter hästar han normalt ska slå. Men han måste vara monsterbra på lördag om Prix de France ska bli aktuellt, säger Ulf Stenströmer.
Noras Bean gjorde bara sex starter i fjol. Han var med i Prix d’Amerique (oplacerad), tog en meriterande fjärdeplats i Prix de France och vann Forus Open i somras. Den niofaldige miljonären blev struken inför en tilltänkt start hemma på Axevalla under Stochampionatshelgen. Därefter gjorde han en start till i Örebro innan han tvingades till ett långt uppehåll.
– Han hade problem med kotsenskidan i ett framben först men nu är det en liknande grej på ett bakben som har krånglat. Han sprang och drog ett bakben i Örebro och vi undersökte honom igen, berättar Ulf Stenströmer.
– Det är ingen senskada som någon felaktigt har skrivit utan det är kotsenskidan som har varit vätskefylld och tryckt på. Nu har vi behandlat den och hästen har fått gott om tid på sig. Han är rejält tränad i sandbanan de senaste två månaderna och har jobbat jättestarkt. Han känns oförskämt bra och framförallt fräsch och fin. Jag körde honom själv i sanden idag (läs måndag) och då var han fortsatt jättefin.

”Har aldrig känt honom bättre”
Du har även varit inne på Axevalla och kört ett snabbjobb med hästen. Kan du berätta om det?
– Han gick 1.16,5 i 1600 meter förra veckan och jag vet inte om jag har kört så fort med honom någon gång tidigare. Han var väldigt laddad i värmningen och i jobbet var han inte alls så trög som han kan vara i träningen ibland. Jag var jättenöjd med hur han kändes, framförallt i travet och även med den tidsnoteringen. Och att han var så framåt.
– Jag sa det direkt efteråt till journalister som ringde att han gjorde ett väldigt gott intryck den dagen. Jag har i alla fall aldrig känt honom bättre någon gång tidigare, så mycket kan jag säga.

”Möter hästar han normalt ska slå”
På lördag är det dags för comeback för Noras Bean och han har spår fyra i gulddivisionen, V75-3, på Åby. Tränare Stenströmer är mycket optimistisk med sin ögonsten.
– Han möter hästar som han normalt ska slå och jag misstänker att de andra tycker att han är en bra rygg. Han är snabb ut och Stefan kommer säkert att ladda för ledningen. Det är länge sedan han mötte sådana här hästar, då han har startat sju, åtta gånger mot världseliten senaste åren.
– Visst är det flera fina hästar med på lördag, men det är ändå inte Ready Cash, Timoko och Royal Dream som han mötte i fjol. Samtidigt har jag alltid hävdat att 1600 meter inte är hans bästa distans och det kan ju även finnas lite ringrost i honom. Men jag hoppas och tror att han gör ett kanonlopp. Skulle det vara så att han går sig trött till slut och blir slagen så vet vi att form slår klass, menar Stenströmer.

”Gillar inte att starta honom för tätt”
Enligt Axevalla-tränaren hänger allt på hur Noras Bean går i den här starten på Åby om storloppet Prix de France, som körs på Vincennes 9 februari, kan bli aktuellt.
– Om allt är perfekt så kan det bli så att vi åker dit. Men det är inte Prix de France som gäller i första hand, då ska han vara jättebra på lördag. Skulle han vara monsterbra så kanske vi går ut direkt i Prix de France. Annars blir det start på Jägersro 14 dagar senare. Sedan får vi se hur vi gör men det är det troliga upplägget. Det lite mindre troliga är start nu på Åby och sedan Prix de France och ännu mindre troligt med start i alla tre loppen. Det blir lite för täta starter och jag gillar inte att starta honom för tätt.
– Skulle han vara superbra på Åby och se kanonfin ut i benen efteråt så kanske vi gör det. Men det beror som sagt helt på hur hästen känns, hans fräschör och vilken gnista han har. Jag vill ha ett kvitto på lördag att han är med och duger men det kanske visar sig att han inte tycker att det är kul längre. Han känns i alla fall otroligt fin och löpglad och vi får se om han visar det i lopp också.
– Jag har en häst som har tjänat nästan tio miljoner kronor och är superstolt över det. Om det nu är så att han kommer tillbaka ännu en säsong och levererar så är jag jätteglad över det.
Hur blir det med balans och utrustning på lördag?
– Om grabbarna på Åby får till banan bra så har han fötter för att tävla barfota runt om. Skulle han behöva gå med bakskor så vet vi att han har tävlat riktigt bra med bakskor tidigare. Grundtanken är också att det blir öppet huvudlag.

”Baretta Boko är med och hugger om det”
Du har även med Baretta Boko i V75-7. Chanserna där?
– Han gjorde första starten i vår regi senast och såg fin ut och gjorde ett okej lopp utan att glänsa. Men jag hade baissat lite innan loppet att hästen hade varit lite ängslig sedan han kom till oss och inte ätit som han skulle. Nu är han tillbaka i gamla gängor igen och äter bra och trivs bra med sina kompisar i hagen.
– Han kändes jättefin i ett rundbanejobb på Bjertorp förra veckan efter 1.19 över full distans och på hans sätt att vara och hur han mår så kommer han att göra ett mycket bättre lopp nu än senast. Samtidigt ska man tänka på att han är ny i klassen och tjänade väldigt mycket pengar i de senaste starterna. Han kan behöva lite tid på sig att växa in i klassen och det är svårt att säga hur långt han kommer att räcka. Men han har visat att han är en väldigt snabb häst och skulle det klaffa för honom så hoppas jag att han levererar som vi tror och då är han med och hugger om det. Han har fötter för att tävla barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelOn Track Piraten till Frankrike
Nästa artikelFem tippar V75 Åby 18 januari 2014