Inför V75: Strömberg hissar nödflagg

199

nodflagg

En tveksam årsdebut och sämsta möjliga utgångsläge.
När ”världens bästa dalahäst” On Track Piraten ger sig in i olympiatravsdansen vill tränaren Hans R Strömberg slå ur underläge.
– Den här gången går det inte att hissa upp honom på förhand. Det betyder att jag själv håller mig lugnare också.
Andra deltävlingen av Olympiatravet utspelar sig på Rommetravet i Borlänge.
Med anledning av påskhelgen flyttas V75-omgången till söndagen och startlistan i huvudloppet ser ingen utpräglad storfavorit och klart lysande stjärna som Sebastian K. förra veckan.
Istället har det samlats ett jämnt fält med flera V75-profiler på väg uppåt i karriären.
Yngst och sannolikt mest utvecklingsbar är Hans R Strömbergs On Track Piraten.
Hästen som krigade i kulltoppen som treåring, behövde lång tid för att hitta formen i fjol innan han avslutade säsongen strålande, gör nu sin andra start efter drygt två månaders vinteruppehåll.
I den första gjorde han en slät figur i ett långlopp på Solvalla.
– Jag hade förväntat mig mer och hästen var inte så pigg som jag önskat, därför var det skönt att det fanns en bra förklaring. Han hade problem med halsen. Efter det har vi låtit honom gå utomhus mer och hästens friskförklarades i fredags, då anmälde jag hit, berättar Hans R Strömberg.
Just att få mer tid i hagen var vad som fick On Track Piraten att hitta formen i fjol. Precis som nu var det halsen som spökade under första delen av säsongen.
– Träningsbiten har gått bra i vinter, däremot har kylan varit jobbig. Har man 25-30 minusgrader om nätterna går det inte gärna att släppa ut hästarna, men nu har värmen börjat komma och i dag har vi dagsmeja för första gången i år. Då trivs Piraten mycket bättre, säger Hans R Strömberg som precis kommit in efter att ha kört ett finslipande träningsjobb med sin stjärna på måndagsförmiddagen.
– Han fick gå 1.24/1 600 meter och gjorde det på bra vis, det var det besked jag ville ha. På torsdag kör det sista jobbet på rakbanan.

”Hur stort som helst”
Många tränare undviker att matcha nyblivna femåringar i gulddivisionen. Men faktum är att On Track Piraten redan i vintras visade att han kan matcha garvade äldre topphästar. I gulddebuten på just Romme i december svarade han för en svettig långspurt från svårt utgångsläge som tvåa bakom styrkefenomenet Saston.
En liknande insats borde räcka mycket långt även på söndag.
– Då var hästen i toppform, det kan han knappast vara nu. Visst har jag siktat mot det här loppet, men med tanke på hur seg han var senast så fattas det säkert något lopp innan han är som bäst. När jag sedan såg utgångsläget så sjönk förväntningarna.
Spår åtta bakom bilen innebar start längst ut bakom vingen, närmast publiken där On Track Piraten säkert har många supportrar.
För även om hästen tränas på grannbanan Rättvik kan han som ensam ”dalahäst” nog betraktas som ett hemmahopp.
– Visst måste han vara Dalarnas bästa häst och det är klart att jag hoppas att han kan visa det på söndag. Han är i alla fall den bäste jag har tränat óch vi har absolut inte gett upp bara för att det ser svårt ut på förhand. Jag siktar på att köra honom barfota runt om med halvstängt huvudlag och stänknät, precis som vanligt. Taktiken får däremot Daniel Olsson bestämma, jag lägger mig aldrig i det.
De två främsta hästarna i mål kvalificerar sig till finalen av Olympiatravet på Åby 20 april, där 1,5 miljoner kronor väntar vinnaren.
– Jag har haft gulddivisonshästar förut, speciellt Spader Madame var väldigt duktig på sin tid, men aldrig någon som varit med i sådana sammanhang. Lyckas vi nå dit så skulle det vara hur stort som helst för mig, säger Hans R Strömberg.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVass comeback av David Sisu
Nästa artikelInför V86: Adielsson jagar nya segrar

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.