Sverige eller Norge – vilket land är bäst på kallblod?
På lördagen kommer svaret i Unionskampen på Färjestad.
– Det känns som en riktig kamp i år, det ska bli väldigt skoj, säger Gunnar Melander som sitter upp bakom nykorade svenske mästaren Månprinsen A.M.
Unionskampen för kallblod har ingått sedan Unionstravet med en gemensam norsksvensk V75-omgång drog igång på Färjestad 2005.
Men det är först nu som loppet blivit en riktig landskamp.
I år har nämligen de båda länderna fått nominera sina fem främsta kallblodshästar för att slutligen göra upp om vem som är bäst.
– Det är roligt att representera Sverige, speciellt när man känner att man har en häst som kan vinna loppet. Jag tror att vi kan ge norrmännen en rejäl match, säger Gunnar Melander som varit en av landets ledande kallblodstränare i över 30 år.
Traditionen att tävla med travhästar på våra breddgrader är emellertid betydligt äldre än så och kan spåras åtminstone till 1500-talet, enligt Sällskapet Nordiskt Kallblod är Nordiska Lanthästen den äldsta travarrasen i världen.
När Lantbruksstyrelsen 1964 bestämde sig för att dela upp den nordsvenska rasen i en bruksdel och en travdel såg Kallblodstravaren dagens ljus i Sverige.
Motsvarande utveckling skedde samtidigt på andra sidan gränsen med den norska Dölehästen, men kampen på travbanan mellan brödrafolken hade då pågått länge och den första officiella landskampen avgjordes redan 1935.
Järvsöfaks räddade Sverige
1986 kördes första upplagan Elitkampen under elitloppshelgen med svenske Lapp Nils och Gunnar Melander som storfavoriter.
– Tyvärr hade han varit med om en incident bakom startbilen på Bollnäs på våren samma år. Det gjorde att han blev rädd för bilen och galopperade, minns Melander som istället fick se en ny kallblodskung födas när norske uppkomlingen Alm Svarten vinner i stor stil.
Tillsammans med Atom Vinter och senare Bork Rigel hålls den norska dominansen under många år.
Men när länderna undertecknar ett avtal för utökat avelssamarbete år 2000 har en ny kejsare presenterat sig – Järvsöfaks.
Under de kommande åren sopar han tillsammans med Jan-Olov Persson undan allt motstånd, slår alla tänkbara rekord och placerar Sverige högst upp i kallblodsvärlden.
Med 201 segrar och drygt 21 miljoner kronor insprunget pensioneras tidernas främste kallblodstravare 2009 och överlåter tronen till sin son och stallkamrat Hallsta Lotus.
Denne har hållit norrmännen stången sedan dess, men med ålderns rätt fått det allt tuffare och när norske supertalangen Tekno Odin krossade honom och övriga i Elitkampen i år såg det ut som ännu ett tronskifte.
Dessutom har det kommit fram en utmanare på hemmaplan i Månprinsen A.M. som knep SM-titeln på Bergsåker för drygt två veckor sedan.
Första mötet
I Unionskampen ställs de båda kronprinsarna mot varandra för första gången.
Det gör att lördagens lopp inte bara visar vilken nation som är bäst för stunden utan även kan ge en vink om vilken häst som ska dominera kallblodssporten under de kommande åren.
– Jag har sett fram emot att få ta oss an Tekno Odin och nu kändes det lämpligt att försöka. Hästen har aldrig känts så fin som i SM så jag tror att han är redo, säger Gunnar Melander.
Det på förhand favorittippade norska laget har decimerats av att Gylden Balder drabbats av svår kolik och när dessa rader skrivs genomgår en oviss operation.
Men med 1.19-travaren Bork Odin och färske nordiske mästaren Särpefanten på startlinjen lär norrmännen sälja sig dyrt trots att man tvingas spela en man kort.
– Förutom under Järvsöfaks tid har alltid Norge legat lite före så det är klart att det blir tufft. Men Månprinsen kändes perfekt i ett tuffare jobb i fredags och var väldigt smidig när jag körde honom i dag (måndag) så han är i alla fall redo att göra något riktigt bra på lördag. Dessutom fick Hallsta Lotus innerspår och Faksen J:R är ju också bra så vårt lag ser starkt ut, säger Gunnar Melander.
Unionskampen körs som V75-7 i en omgång som hittills omsatt över 100 miljoner kronor varje år.
Själva landskampen avgörs genom att poäng delas ut till de sex främst placerade ekipagen enligt poängskalan 10-7-4-3-2-1.
Robin Johansson