Inför V75: Uselt utgångsläge igen för Tambur

200

usel_tambur

Femårige valacken Tambur har varit med i travets elitserie V75 två gånger.
Båda gångerna har han haft usla startspår.
Båda gångerna har han vunnit.
På lördag är han med i V75 igen – från ett uselt utgångsläge.
– Förklaringen till att han vinner från dåliga lägen kanske är att han är bra, säger hästens ägare, tränare och uppfödare Thule Jonsson.
Thule Jonsson, 71, i Röbäck strax utanför Umeå är en sann travamatör. I över 50 år har han ägt, fött upp och tränat travhästar.
– Jag har hållit på och avlat lite grann och jag har tävlat med dem allihop och aldrig sålt en häst. Jag tycker att det är kul att själv ta fram dem, köra in dem, tävla med dem och sedan fortsätta avla på dem.
Tambur är ett resultat av Jonssons mångåriga satsning. Hästens mormorsmor Princess Shatter köptes av Jonsson på 70-talet och efter sex segrar på 24 starter gick hon till avel. Med hennes första avkomma Flying Way vann Jonsson V65-lopp (då det största lördagsspelet) till 192 gånger pengarna.
– Det är den säkraste vinnare jag har haft i hela mitt liv. Det ringde tipsexperter och jag sa att jag vinner loppet. Men de garvade åt mig och trodde att jag drev med dem.
Flying Way lämnade i sin tur fem föl och bland dem utmärkte sig Donator mest på tävlingsbanan. Han vann 18 av 71 lopp, varav ett i V75, och sprang in över 900 000 kronor. Men det är hans lillasyster Donera som har fört generna vidare. 2008 fick hon ett hingstföl efter Adams Hall som döptes till Tambur.
– Pappans namn stavas ju Adams Hall (svenskt uttal) så jag tänkte att fölet får heta Thures Tambur. Men så tyckte jag att det var lite väl magstarkt så det blev bara Tambur, säger Jonsson och skrattar.

Vunnit trots ”omöjliga” lägen

Efter en trevande inledning på tävlingskarriären som treåring slog Tambur till med två raka segrar och en andraplats som fyraåring förra våren. Men därefter tog det stopp.
– Han började väldigt positivt i fjol men så for vi till Hagmyren på sommaren och då gick han ingenting. Det var likadant på Hoting i starten efter. Jag tänkte vad fasen är det frågan om, men så kom vi på att hästen har pollenallergi. Så han fick stå över sommaren och börja tävla till hösten igen. Då var han lite het, jag tror att han var rädd för att tappa luften igen, men det har han kommit över och nu är han fullt reglerbar i loppen.
Första segern efter allergin kom i januari och en tredjeplats senare var det dags att prova lyckan i V75 på Gävletravet. Men oturen grinade hästen i ansiktet när startspåren lottades och med en tolva på nummerbrickan i ett lopp över kort distans ansågs han i princip chanslös på förhand. Det var han inte skulle det visa sig. Skickligt framlotsad av Erik Adielsson spurtade han in som etta till 45 gånger pengarna.
– Jag blev också överraskad när han vann. Men det löste sig bra med positionerna och när det gör det har han en bra trudelutt till slut, säger Jonsson.
Segern kvalificerade Tambur till V75-final på Solvalla men då han dragit startnummer elva bedömdes hans möjligheter återigen som små. På upploppet kom han emellertid med en ännu vassare ”trudelutt” och precis på mållinjen var han först. Den här gången till 21 gånger pengarna.
– I sista sväng trodde jag inte att han skulle få pengar, så visst var jag överraskad även då.

”Får nypa mig i armen”
På lördag ska Tambur ut i V75 igen när Sundsvallsbanan Bergsåker står värd för tävlingarna. Startspåren lottades på söndagskvällen och efter två nitlotter kanske det kunde vara Tamburs tur att få ett bra utgångsläge. Inte heller. Den här gången ska han starta från spår åtta – längs ut bakom startbilens vingar – i ett sprinterlopp.
– Någon ska ha de här spåren och ibland kan det vara bra att ha dem, så att man tar igen från början och kör på chans. För det kommer nog gasas där framme skulle jag tro. Men vi vet ingenting förrän de är i mål. Tambur mår i alla fall bra efter senast. Han kördes nu på morgonen och allt är positivt.
Kan han slå till igen?
– Han har gått upp två klasser och jag blir överraskad om han vinner igen. Då får jag börja nypa mig i armen och fundera på om jag drömmer eller är vaken.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelIstrav med Adielsson, Kihlström och dubbelt Uhrberg
Nästa artikelInför V86: Kjell kastar inte in handduken

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.