Inför V75: Vägen mot Elitloppet fortsätter

197

goldborkume

Årsdebuten klarades av med bravur.
Nu väntar större uppgifter.
Sanitys väg mot Elitloppet fortsätter i Guldbjörken på Umåker.
– Det klart att jag måste tro på honom igen, säger hästens tränare Malin Löfgren.

Sannsagan om travhästen Sanity (V75-3) börjar bli vida känd vid det här laget. Hästen vann den första upplagan av Rixallsvenskan 2009 och köptes därefter tillbaka av 134 av de 1 000 delägarna i en känslosam auktion där glädjetårarna rann när Malin Löfgren fick ta med sig ögonstenen ”Svante” hem igen. I Löfgrens vård har hästen fortsatt att utvecklas och i fjol slog han igenom i den äldre eliten. I sista starten för året buntade han ihop superstjärnan Maharajah samt elitloppsvinnarna Iceland och Torvald Palema.
Efter en vinter fylld av träning var han i fredags tillbaka på banan och han tog vid där fjolårssäsongen slutade. Från ledningen utklassade han andra topphästar som Kadett C.D. och Rakas.
– Det var otroligt skönt att se honom. Jag hade på känn att han skulle göra en bra prestation men han var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig. Han har alltid gått bra i årsdebuterna men blivit tung i steget till slut. Det märkte man inget av i år. Han har växt i kroppen rejält och orkar med sig på ett helt annat sätt. Han bara studsar fram och det märks att han har längtat efter att få tävla igen, säger Löfgren.

”Han är helt makalös”
Sanity har precis varit ute och rört på sig när vi hälsar på i stallet på Julmyra Gård mellan Uppsala och Sala på måndagseftermiddagen. Och det är en mycket nöjd tränare som selar av sin häst.
– Han har tagit loppet helt perfekt och känns bättre nu än han gjorde innan loppet i fredags. Han är helt makalös hästen. Desto mer och tuffare lopp han springer, ju bättre känns han.
Så att det bara blir åtta dagar mellan starterna nu är inget som oroar?
– Han har startat tätt tidigare och det är inget problem. I fjol somras gick han sig riktigt tom på söndagen och var bländande fin när han vann V75-finalen på Bergsåker sex dagar senare. Han tar loppen så fantastiskt bra och nu när han dessutom inte behövde gå i botten utan det blev mer som ett snabbjobb är det inga som helst problem.

Spikar i tränartipset
Ett förstapris på 300 000 kronor väntar på vinnaren i Guldbjörken på lördag. Sanity lottades till spår sex bakom startbilen och Löfgren tror på sin häst. I tränartipset ”Fem tippar V75” spikar hon honom.
– Det säger väl allt, säger hon med ett skratt.
– Vi får se vad han får för lopp men de som är snabba invändigt borde vara angelägna att få en bra rygg. Och skulle det vara så att han hamnar utvändigt om ledaren finns det en viss herr Larsson som säkert vill komma fram och sätta upp farten med Caballion. Så det känns som att Sanity kommer få ett bra lopp. Men man vet aldrig vad som händer och det klart att jag har respekt för Caballion som är exceptionellt stark och bra.

Drömmer om Elitloppet
I fredags tävlade Sanity med skor på alla fyra hovar. Lördagens balans är inte helt spikad men troligen blir det skor igen.
– Största effekten med barfota är att han blir lite snabbare från start. Men jag tvivlar på att Johnny (Takter) vill tokgasa från start så det känns som att vi kommer att spara fötterna så att de säkert håller längre fram.
Längre fram ja… Det är bara en månad kvar till årets höjdpunkt i trav-Sverige – Elitloppet på Solvalla. Precis som alla travtränare drömmer Löfgren om att hennes springare ska bli uttagen bland de 16 som får göra upp om evig ära och ett förstapris på tre miljoner kronor.
– Det klart att förhoppningarna att få vara med där inte blev mindre efter årsdebuten. Han var inte alls vässad och det loppet, och kanske framför allt loppet på lördag, ska föra honom framåt. Men det är hästen som sätter ribban, säger Löfgren och tillägger:
– Och den har han en förmåga att sätta högt.
På lördag eftermiddag vet vi hur högt ”Svante” lägger ribban den här gången. Kanske når han höjder som får elitloppsgeneral Tore Fyrand att viga en plats åt honom bakom startbilen sista söndagen i maj.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Spelarnas bäste vän
Nästa artikelV86 Solvalla 25 April 2012

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.