Izzy är storfavorit när hon gör V75-debut

227

Izzy är storfavorit när hon gör V75-debut

Hon är obesegrad och jagar sin nionde raka seger.
Izzy är storfavorit när hon gör V75-debut i jackpotomgången på Bergsåker.
– Hästen har aldrig varit trött efter loppen, säger tränaren Timo Nurmos.

Hör talas om det fyraåriga stoet Izzy?
Trots åtta raka segrar så är hon kanske inte känd för den breda travpubliken ännu. Men på lördag kliver hon in i rampljuset när hästen gör sin första start i V75. Izzy började tävla först i mars i år som fyraåring och vet fortfarande inte hur det känns att förlora.
– Izzy (V75-4) har varit sen i utvecklingen och därför inte startat förrän i år. Hon har inte haft några skador men har vuxit mycket sent och har fått tid på sig. Det är en jättefin häst som har gjort allt rätt. Hon är stark, snabb och travsäker, säger Timo Nurmos.
– Hon har vunnit lätt från olika positioner varje gång. Ledningen, dödens och bakifrån. Hästen har aldrig varit trött efter loppen och haft propparna kvar i öronen. Det är inte lätt att ta åtta raka segrar i dagens travsport. Vinner man så många lopp i rad måste det vara en bra häst. Hon har heller inte haft bra spår varje gång.

Står perfekt inne i loppet
Lördagens V75-omgång kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 30 miljoner enbart på sju rätt. Izzy är omgångens största favorit i skrivande stund – trots spår åtta i den fjärde avdelningen.
– Läget behöver inte vara fel om det löser sig. Men det är nog det tuffaste loppet hon har varit ute i, även om hon står perfekt inne på pengarna. Hon har gått jobb i veckan och känts fin och gått framåt med senaste loppet. Hästen har bara gjort två lopp efter ett uppehåll och vi har siktat mot det här loppet.
– Självklart måste man vara optimist och tro på bra chans igen. Man kan inte göra annat med en häst som är obesegrad och som har haft krafter kvar varje gång, menar Nurmos.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir skor eller barfota runt om, beroende på hur banan blir. Det är lite svårt att säga så här några dagar innan loppet. Men om banan är fin kan det bli barfota runt om, precis som senast.

It’s Showtime Zaz en outsider
Solvalla-tränaren har även med It’s Showtime Zaz i V75-avslutningen. Hästen har vunnit två V75-lopp tidigare i år och är nu en outsider från spår elva.
– It’s Showtime Zaz (V75-7) fick ett tufft lopp i dödens senast över lång distans. Jag tycker att han var bra där med tanke på resan. Gången innan galopperade han strax efter start från innerspåret bakom bilen. Hästen är fint i ordning och har tränat lika bra nu som han har gjort inför de senaste loppen. Han är stark och rejäl men det måste såklart stämma en hel del från spår elva i V75. Det blir barfota runt om eller skor beroende på hur banan blir.
– Båda mina hästar har bakspår men har chans att vinna om de kommer till, säger Timo Nurmos.
Du har strukit favoriten Araw Hoss i V75-inledningen. Varför?
– Han har blivit förkyld och har fått penicillin. Han är snart tillbaka igen.

”Lutar åt avel för Villiam”
Vi kollar också hur läget är med stallets världsstjärnor, de båda världsrekordhållarna Villiam och Readly Express. När det gäller Villiam så avelsvärderades han förra veckan och kriterievinnaren fick högsta poängen av samtliga hingstar som var med.
– Villiam fick högsta betyg och är på Menhammar nu för att göra lite tester. Han hoppar på bocken och man tar spermaprov för att kolla kvaliteten och även frysa in. Vi får se hur resultaten blir och vad testerna visar. Men det verkar bra så här långt i alla fall.
– Det är ett helt otroligt stort intresse att använda honom som avelshingst och det kommer bokningar varje dag. Det lutar åt att vi provar honom i avel redan nu men vi har inte bestämt priser eller någonting sådant. Vi måste fundera i lugn och ro hur många ston han kan ta emot först. Eftersom han ska tävla nästa år kan han inte ta emot alla, utan vi måste begränsa det, förklarar Nurmos.

Ingen avel för Readly Express i vinter
När det gäller Readly Express, som är obesegrad i år efter fem starter och som ståtar med tolv raka segrar, trimmas han nu inför ett Frankrike-äventyr i vinter med sikte på Prix d’Amerique.
– Allt är bra med Readly Express. Han tränar för fullt och känns fin efter SM. Vi har inte bestämt när och var nästa start blir. Det finns flera möjligheter, bland annat B-loppen i Paris i vinter. Vi har heller inte bestämt om hästen ska åka ner inför varje lopp och träna här hemma, eller om han ska stå på Grosbois.
– Däremot så blir det ingen avel för Readly Express nu i vinter eftersom han ska tävla i Frankrike. Man kan inte göra två jobb samtidigt, säger Timo Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.