Jagar sin andra titel i Dam-SM

29

Veckans Grand Slam S75 avgörs på Hagmyren och omgången kryddas av Dam-SM.

Susanne H Osterling vann 2014 och hon tillhör favoriterna i år igen.

– Jeppas Picasso är en gedigen häst och formen är riktigt, riktigt bra, säger Solängetkusken.

Susanne H Osterling, 42, är en av fem proffstränare på Solänget. Hon har en liten tränarrörelse och i år med en hög segerprocent. Stallets hästar har vunnit fyra av 22 lopp 2017. Som kusk är Susanne H Osterling riktigt etablerad och det har blivit 37 segrar hittills i år och nästan 1,5 miljoner kronor inkört.

På söndagen avgörs GS75 på Hagmyren och Susanne H Osterling kör tre hästar. Bästa chansen har hon i GS75-6 som även är Dam-SM.

Dam-SM, som är ett lopp dit hela ekipage kvalat in via uttagningslopp runt om i landet. Susanne H Osterling vann uttagningsloppet på Bergsåker med Jeppas Picasso.

– Vi var med hyfsat från start och jag kände väl att jag inte behövde ge mig in i spetsstriden direkt, så var det också och de släppte mig till ledningen efter ett par hundra meter. Sedan fick jag köra sakta en bit och bestämma ända tills sista 700 då jag drog upp tempot själv. Hästen vann på bra sätt.

Bäst i ledningen

Jeppas Picasso kommer troligen att tillhöra favoriterna på söndagen.

– Jag måste erkänna att jag är dåligt påläst, särskilt när det gäller hästarna som kommer söderifrån. Den jag har bäst koll på är Hagentoy och det känns det är min värsta konkurrent.

– Vi möttes i Skellefteå i maj och Ulf Ohlsson körde Hagentoy då och han tog sig precis förbi oss i starten, vi hade spår 2 och han spår 3. Nu tror jag att vi är gynnade att vi är längre ut, vi har spår 4 och Hagentoy spår 5. Det är klart att vi ska ta oss förbi de invändiga också…men jag tror vi gör upp om spetsstriden.

Är din häst bäst i ledningen?

– Ja, det är han.

– Det är klart att vi inte ger upp om vi måste köra bakifrån. Men jag kommer absolut inte att släppa någon ledning om vi når dit. Så är det!

Formen på Jeppas Picasso?

– Jag tycker att han gjort bra lopp mest hela tiden, både i fjol och i år. Det är en gedigen häst. Formen är riktigt, riktigt bra.

Du vann Dam-SM 2014 med Saxo Holmsminde, hur stort skulle det vara att ta SM-guld igen?

– Det skulle självklart vara väldigt roligt, det som är annorlunda mot andra damlopp är att man kvalar in tillsammans med hästen. När jag vann 2014 vann jag även Monté-SM för kallblod med Nordvanja, det skiljde bara nio dagar mellan segrarna.

”Torskade på linjen”

Förutom Jeppas Picasso i Dam-SM kör Susanne H Osterling ytterligare två hästar inom GS75-spelet.

– Sara Slogum (GS75-3) torskade jag med på linjen senast, hon gjorde ett bra lopp från ledningen. Det kan bli en bra placering igen och med lite flyt på resan kan vi vara trea-fyra.

– Grappen (GS75-7) har blandat och vi har inte kommit rätt på honom än. I Lycksele för tre starter sedan var han ute i ett förhållandevis hårt lopp och var bra som trea. Nu sist tyckte jag han var lite småtrög. Han får starta på. Han går med skor runt om nu. Bra läge men han kan inte öppna från start.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelCarlsson: ”Jag har TVÅ givna spikar”
Nästa artikelBold Eagles enkla seger i storloppet