Kan Ålandstravet bli en svensk bana?

28

image-13Ja, det är en av flera frågor som den åländska banan ställt till Svensk Travsport (ST).
– Så som det är nu vill vi inte ha det. Vi behöver en förändring, säger Barbro Carlsson, ordförande i Ålands hästsportförening.

Bakgrunden är Ålandstravets unika och inte allt för angenäma tävlingssituation. Banan räknas som finländsk, men spelutbudet står ATG för, något som skapar administrativt kaos inför, under och efter tävling.
– Anmälningar görs enligt det finländska systemet, men under själva tävlingsdagen kör vi enligt svenskt reglemente och med svenska domare, säger Barbro Carlsson, som även fungerar som travtränare och kusk på Åland.
– Och efter tävlingarna är det återigen finländska regler, så som dopingregler och eventuella böter, som gäller. Så som det är nu vill vi inte ha det. Det är alldeles för krångligt. Vi behöver en förändring.

Söker hjälp i väst
I ett försök att få bukt med det administrativa kaoset söker åländsk travsport nu hjälp i väst. I december möttes representanter från Ålands hästsportförening och Svensk Travsport.
– Vi undersöker möjligheten att samarbeta närmare med ST. Det skulle troligtvis underlätta för oss, säger Barbro Carlsson.
På vilket sätt?
– Det kan jag inte riktigt svara på. Vi har ingen officiell ståndpunkt ännu utan hör oss för först och främst. Kan ST hjälpa oss och i så fall på vilket sätt?
Enligt Barbro Carlsson är ett av alternativen att Ålandstravet skulle inkluderas i det svenska centralförbundet och därmed bli en svensk bana.
– Det här är bara spekulationer än så länge, men fördelarna är flera. Bland annat skulle vi få prisbidrag som alla andra svenska banor – något vi inte får nu.
– Men det finns också risker. Går vi med i ST kanske de anser vår bana vara så pass liten och obetydlig att de i framtiden lägger ner den.

”Saken behöver undersökas”
ST:s generalsekreterare, Johan Lindberg, är en av två representanter från ST som träffade Ålandstravet i december.
Hur kan ST hjälpa Ålandstravet?
– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi måste undersöka saken och framför allt föra dialog med Hippos (red.anm. finländska motsvarigheten till ST), säger Johan Lindberg och fortsätter:
– Men visst förstår jag att Ålandstravet sträcker ut en hand. Det är en knepig situation som ställer till det för så väl administratörer som aktiva.
Finns det en möjlighet att Ålandstravet kan gå med i ST och på så sätt räknas som en svensk bana?
– Där är vi inte ännu. Som sagt, vi ska kolla på det här och försöka hitta en så bra lösning som möjligt. En lösning som kommer att gynna alla inblandade. Först och främst vill vi diskutera saken med Hippos.
När ämnar ni göra det?
– Inom en snar framtid.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack V86 17 februari
Nästa artikelInför V64 Grand Slam…

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.