Kolgjini Show i Sweden Cup

59

adrian solvalla

En familjeaffär.
Sweden Cup 2016 kan stämplas med ett namn – Kolgjini.
– Man är rätt bra på att regissera, skrockade pappa Lutfi sedan han överlåtit tömmarna till sonen Adrian som gjorde allting rätt bakom Dante Boko i finalen.

Vrålspurt till seger i försöket.
Då petade Lutfi Kolgjini sig själv ur sulkyn bakom Dante Boko i finalen av ”lilla Elitloppet”.
– Jag kände i försöket att hästen hade absolut toppform. Då bestämde jag mig för att avstå till förmån för Adrian. Jag hoppades ända in hjärtat att det skulle fungera, sade en överlycklig pappa innan han gav sin son en lång och hjärtlig segerkram.
För Kolgjini junior visade inga nerver inför den stora elitloppspubliken i ett av karriärens största lopp.
En lugn inledning till tredje par utvändigt från spår två bakom bilen visade sig perfekt när ledande Tycoon Conway Hall tvingades varva på snabba 1.10,3. I samma veva kom attacken som skulle visa sig segergivande.
– Han bara bet i för varje gång jag kallade på honom. Det är en jäkligt bra häst när han är i ordning, berömde Adrian som kastade körspöet all världens väg och tog sig för pannan sedan Dante Boko borrat ner huvudet och avfärdat sin utmanare Pascia’ Lest på segertiden 1.10,1/1 609 meter autostart.
Och att det var en känslomässig seger för 23-åringen är ingen underdrift.
– Det är det roligaste loppet jag har vunnit, att få vinna Sweden Cup inför den här publiken. Jag tror att det blir svårslaget, jag måste nog vinna Elitloppet för att toppa det.
En seger som blev ännu sötare av att stallkamraten Quick Fix knep tredjepriset.

Döpt efter andre sonen
Men det finns ännu en Kolgjini-koppling i triumfen.
Sweden Cup-vinnaren är nämligen döpt efter Adrians lillebror Dante, den senaste i familjen att skaffa körlicens.
– Jag ropade på mamman på en fransk auktion. När jag såg att det var Annika (Kleberg, uppfödare till Boko hästarna reds. anm.) som bjöd emot så gav jag mig. Som tack döpte hon den här till Dante. Sedan fick jag hästen i träning. Det är en fin historia, berättade Lutfi Kolgjini.
En historia som kan ha flera kapitel kvar.
För Dante Boko var det här en biljett rakt upp i elitserien.
Efter att ha tjänat lejonparten av sina pengar över längre distanser i Frankrike, många gånger från ledningen, fick sexåringen nu visa att han blivit en komplett topphäst med alla egenskaper som krävs för att etablera sig bland de bästa även på hemmaplan.
För familjen Kolgjini kan det också ha varit första halvan av en oförglömlig helg.
Men att Lutfi Kolgjini ska vara lika schangtil bakom stallets elitloppshäst Mosaique Face ska man nog inte förvänta sig.
– Det känns som att det här är min sista chans (att vinna Elitloppet) efter 40 år i branschen. Jag har gjort mitt bästa för att preparera hästen, det skulle inte förvåna mig om jag har lyckats, tipsade lördagens stoltaste pappa.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.