Kungen trött i Prix d'France

223

kungen

Efter en lång säsong kantad av framgångar tog det stopp för vinterns kung i Europa.
I storloppet Prix de France i Paris på söndagen blev Ready Cash inte bättre än trea.
– Det var inget drag alls i honom. Jag kände inte igen hästen, sa kusken Franck Nivard efter loppet.

Järnhårde Ready Cash, som för några veckor sedan vann Prix d’Amerique för andra året i rad, var stor favorit i Prix de France med nästan två miljoner kronor i förstapris.
Visserligen fick hästen en löpning utvändigt ledaren en stor del av loppet, men sådant brukar inte bekomma stjärnan.
Över upploppet höll ledande Royal Dream och Jean Philippe Dubois enkelt undan före starkt spurtande Main Wise As. Trea jättefavoriten Ready Cash som hade tryckts ner till 15 för 10 på vinnarspelet.
Kuskkolleger och press vill veta mer om stjärnhästens status och bildade en ring runt Franck Nivard på stallbacken.
– Han kändes mest bara trött, men säsongen har varit lång också. Det var inte samma häst, sa kusken som kört till seger i bland annat Prix d’Amerique.
Tränaren Thierry Duvaldestin lämnade Vincennes en stund efter loppet. Besvikelsen var stor i lägret.

”Inte mycket kvar”
Ready Cash brukar inte vilja komma först för tidigt. Var det den taktiken som Franck Nivard funderade på när han styrde upp utvändigt ledaren och avvaktade lite?
– Inte så mycket. Det var helt enkelt inte samma tryck i hästen i dag. Redan på den sista bortre långsidan kände jag att jag inte hade så mycket kvar i honom, sa Nivard.
Förmodligen blir det vila för stjärnan en tid framöver. Thierry Duvaldestin hade annars planer på den så kallade trippeln, segrar i Prix d’Amerique, Prix de France samt i fyrakilometersloppet Prix de Paris söndagen 26 februari.

Effektiv myrslok
Men äras den som äras bör. Royal Dream, tränad och körd av Jean Philippe Dubois, såg inte minsta plågad ut i mål. Kusken såg mest ut att låta sin springare sköta sig själv över upploppet och verkade inte minsta rädd för storfavoriten på utsidan.
En effektiv spetshäst.
Royal Dream var loppets andrahandsfavorit och anhängarna fick sju gånger pengarna på vinnarspelet. Segertiden blev 1.11,6.
Jean Philippe Dubois styrde omgående till ledningen från sjundespåret bakom bilen med Royal Dream som alltså stannade där loppet ut.
Den lite myrslokslikande (springer med nedsänkt huvud) och grove Royal Dream var till skillnad från Ready Cash ingen unghäststjärna utan kom till start först som fyraåring då han bara gjorde några få starter.
Segeraptiten blev desto bättre som äldre och bara i år har det blivit tre segrar och en sjätteplats, med pengaplaceringen i Prix d’Amerique.
Söndagens lopp blev en ny plump i protokollet för Stefan Melander elitloppsvinnare Iceland som gav upp helt trots att Dominik Locqueneux serverade honom ett smyglopp i tredjeparet invändigt.
– Jag är besviken och förstår inte varför han uppträder så här. Iceland känns så fin i träningen men i lopp fungerar det inte, sa Stefan Melander efter sjundeplatsen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSer spännande ut
Nästa artikelFem tippar V75 – Bergsåker 18 februari

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.