Lähdekorpi bjuder på Finska Vinnare

47

lähdekorpi

Torsdagens V75-tävlingar avgörs i finska Uleåborg.
Kari Lähdekorpi bjuder på värdefulla tipsvinkar – och lämnar dessutom klartecken på en av sina egna hästar på V75.
– Jag tror att Ypäjä Hereiam vinner, säger Lähdekorpi om hästen som jagar sjätte raka segern.

V75-tåget tuffar vidare under Winter Burst-veckan.
Torsdag kväll är det dags för den finska travbanan Uleåborg att arrangera spelet där en ensam vinnare är garanterad minst 20 miljoner kronor på sju rätt. Banan ligger i norra Finland, 26 mil från Boden. Det är vinterbana med spolad is som gäller och långa hakar som krävs i hästarnas skor. Svängarna på banan är lite olika där den sista kurvan är tvär och den första kurvan mycket vidare.
En som har full koll på de finska hästarna är Kari Lähdekorpi. Han var tidigare en av Sveriges bästa proffstränare och dominerade V75-ligan i flera år. Nu bor Kari i Tammerfors och jobbar som sportexpert i finsk trav-tv varje onsdag och lördag. Trots att Lähdekorpi inte tränar några hästar längre äger han 20-talet travare som är utplacerade hos olika tränare i Finland och i Sverige. Han deläger bland annat stjärnorna Workout Wonder och Victory Bonsai, vilka är några av Finlands bästa hästar.

”Har varit överlägsen i loppen”
När nu V75 avgörs i Uleåborg har Kari Lähdekorpi två hästar till start som han äger. En av dessa är Ypäjä Hereiam som har fem raka segrar och som han förordar som en spik till spelarna då Kari tror på toppchans.
– Ypäjä Hereiam (V75-4) är en finsk häst som jag har köpt i år och jag har ägt honom i alla de här fem starterna som han har vunnit. Det är en startsnabb häst som kan göra jobbet själv och han har varit överlägsen i de här loppen. Näst senast satt han fast länge men kom loss och hann dit till seger. Annars har han vunnit de flesta loppen från spets, men går även bakifrån vilket han visade på Bergsåker. Det är en kapabel häst, säger Kari Lähdekorpi.
Hur bra är han?
– Jag tror att han är en Silverdivisionshäst på sikt. Jag tror absolut att han går upp i den klassen och han är inte sämre än de som har tjänat 10 000 euro.
Hur bra chans är det? En spik?
– Han är lika bra chans som den 65-procentare som han är i nuläget på strecken. Jag tycker att han är en av de bästa spikarna i omgången. Han har gått barfota tidigare men har även gått bra med skor och isbana är inga problem. Det är förstås en lång resa och han åker hemifrån på morgonen men en sån gammal valack stör det inte så mycket. Han körs av Olli Koivunen, son till Harri Koivunen som tränar, och han har haft ett mycket bra år som kusk.
Vem tror du är värst emot?
– Innerspårets Sacramento S. var bra senast och har visat jättefin form även om han inte har vunnit. Han är snabb ut och i Finland är det nästan ingen som släpper spets. Det är nästan viktigare här vem som tar ledningen än vem som vinner loppen. Man kan släppa i första sväng eller ut på första långsidan men sedan ser man aldrig någon släppa spets, säger Lähdekorpi.

Vad säger du annars om V75-omgången i Uleåborg?
– Det är helt klart bättre lopp än vad det brukar vara när vi har V75 på lördagar. Det är en av de bästa V75-omgångarna som har körts i Finland och det krävdes höga poäng för att komma med i loppen.

”All Laid Out har varit grymt bra”
Har du några fler vinnare och spikar att bjuda på?
– V75-5 är ett fint lopp. All Laid Out har varit grymt bra på slutet. Hästen har tidigare tävlat i Amerika och man har byggt upp honom successivt och kört snälla lopp. Men nu har han tagit två raka segrar och varit kanonbra. Även när han var tvåa för tre starter sedan spurtade han mycket bra. Han körs av en mycket duktig kusk i Jukka Torvinen. Tillsammans med sin bror Hannu har de vunnit 240 lopp i år.
– Jag vet att Up Up And Away jobbar bra efter ett uppehåll och man har siktat på det här loppet. Han är snabb ut och har ett perfekt läge. Kan bli svår att passera från ledningen. Bret Boko är hårt betrodd, han gjorde ett hyggligt lopp senast men jag tror inte att han tar sig förbi Up Up And Away.
Du äger själv Regent Zet som kommer från seger. Chanserna där?
– Regent Zet vann ett billigt lopp men hästen är i bra form och är bra om han får ett fint lopp. Helst ska han ligga på rulle och styra ut tvåhundra, till trehundra meter kvar. Med ett sånt lopp kan han slå vilka hästar som helst.

”De är överlägsna kapacitetsmässigt”
Vad vill du mer framhålla i V75-omgången?
– I V75-6 ser vi fram emot en rolig match mellan Wilhelm Nash och Midnight Hour. Det är två segermaskiner som är överlägsna kapacitetsmässigt mot de andra i loppet. De har kapacitet för Gulddivisionen och nu är de i Bronsdivisionen. Man har verkligen väntat på att de ska mötas och det är ett givet lås på dessa två.
Wilhelm Nash har varit fruktansvärt bra och tagit åtta raka segrar. Han har travat lite dåligt i kurvorna och måste komma ner till sargen. Hästen drar höger om han kommer lite ut i svängarna. Han är snabb ut och jag tror inte att någon svarar honom genom första kurvan. Det kan de inte om kusken bara kör med honom för då dör den som svarar. Han är hur stark som helst.
– Även Midnight Hour har varit jättebra och har mött bättre hästar än vad Wilhelm Nash har gjort och har mer pengar på sig. Läget är dåligt men hästen är fruktansvärt bra, säger Kari Lähdekorpi.

”Är stark så in i helsike”
Några fler V75-hästar som spelarna bör beakta?
Ranch Kelly kan vara en vinnare i V75-7. Hästen har grymt bra form och vann senast. Även gången innan var hon jätteduktig. Hon är relativt snabb ut.
– I V75-2 är Rim Bay Kickapoo stark så in i helsike och gynnad av den långa distansen. Han bara springer på hela tiden. Senast vann han över 1600 meter men det var för att loppet blev överpacat. Aslan L.C. i samma lopp har gått rätt så bra på slutet är också en stark häst. Tränaren Marko Hakkarainens hästar har gått bra hela hösten.
Delilah är favorit i V75-3 och hon har varit jättebra på slutet i tre raka segrar. Senast var hon överlägsen och hon kan mycket väl vinna igen.
– Den första V75-avdelningen är öppen och där gäller det att strecka så många som möjligt, kanske helgardera, säger Kari Lähdekorpi.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.