Under Idrottsgalan fanns han med i kulisserna.
När populäre Maharajah på lördagen prisades som Årets Häst på Hästgalan i Stockholm befann sig den fyrbente championtravaren hemma i stallet.
Kusken Örjan Kihlström och skötaren Lisa Skogh tog emot galans tyngsta pris och mindes tillbaka på segern i Prix d’Amerique.
I januari 2014 vann Örjan Kihlström världens största travlopp Prix d’Amerique tillsammans med Maharajah.
En bragd som ledde till en nominering till Jerringpriset – för kusken. Hästen som gjorde det stod i en box i kulisserna i Globen under Idrottsgalan.
Under lördagen var ”Marre” inte ens på plats. Men det fanns folk som både kunde prata för och om den nu tioårige hingsten.
För visst blev det Prix d’Amerique-vinnaren som tilldelades kvällens finaste pris. En förhandsfavorit som höll på Hästgalan inför drygt 500 sittande på Stockholm Waterfront.
Världsstjärnan, med 23,3 miljoner intjänat, blev även korad till Årets Äldre.
– Det känns härligt att han fick det här priset. Han har ju aldrig varit Årets Häst tidigare och han var värd det, med tanke på hela hästens karriär, sa Örjan Kihlström, som även talade för tränaren Stefan Hultman som låg hemma i magsjuka.
Örjan Kihlström brukar kallas för Örjan ”Kylström” på grund av sina iskyla som kusk. Maharajah har fått den vanligtvis så coole kusken att gråta efter flera av segrarna.
– Maharajah har väl sabbat min image lite. Jag får väl förlåta honom för det, sa Kihlström och fick flera tuppar i halsen när priset för äldre häst delades ut.
Maharajah simply the best
Årets Häst-priset blev kvällens sista pris och delades ut när klockan började närma sig midnatt. Tina Turners låt Simply the best ljöd ut ur högtalarna.
Skötaren Lisa Skogh firade på scenen tillsammans med uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.
– Det här var han värd. Han får nog en hel del morötter när vi kommer hem, sa Lisa.
Årets Häst röstades fram av svenska folket och medlemmarna av SHK, Svenska Hästsportjournalisters Klubb. Maharajah fick 64 procent av rösterna.
Efter Prix d’Amerique har det inte blivit så många starter för Maharajah. Krämpor och avelsbestyr har hållit honom borta från tävlingsbanorna.
Ingen tycks veta, men en del talar för att hästen gjort sin sista start.
Tackade mamma
Robert Bergh tog hem galans näst tyngsta pris, det till Årets Tränare. En titel han fick för andra året i rad.
46-åringen var champion bland tränarna i Sverige under fjolåret och även den mest framgångsrike tränaren i V75. Drygt 30 miljoner kronor inkört till stallet och 280 segrar.
– Jag vill tacka hela min personal – det är dom som gjort det möjligt att jag får stå här. Sedan vill jag tacka min mamma Marita. Jag hade ingen bakgrund men det var hon som såg till att jag fick bli tränare, jag är jättestolt över henne, sa Robert Bergh som fick 52 procent av rösterna.
Bergh representerar Bergsåker. Men inte så länge till. I sommar flyttar han söderöver och blir tränare på Åby.
Goops favorit höll
En av kvällens stora favoriter var Mister J.P. Landets travjournalister var också eniga om vem som skulle bli Årets Tvååring. Björn Goop tränar och kör hästen som fick 97 procent av rösterna. Mister J.P. travade obesegrad genom debutsäsongen där sex starter kröntes med triumfen i Svensk Uppfödningslöpning.
– En fantastisk häst som är något av en buse hemma. Men han har bara galopperat en gång i lopp, annars har han bara travat. Det var en önskan att han skulle starta i Frankrike redan i fjol men kanske det blir nästa vinter i stället, sa Björn Goop.
Treåringspriset till Cattis
En nästan lika stor förhandsfavorit var Al Dente som med 78 procent av rösterna utsågs till Årets Treåring i Sverige. Al Dente verkade oslagbar och vann alla de stora treåringsloppen under fjolåret och plockade 13 segrar på 16 starter.
Eller…hästen vann nästan alla klassiker. I kriteriet – det största loppet – blev det förlust.
– Han hade en dålig dag och tappade väl formen helt enkelt. Men nu är han på topp igen. Vi kör tuff vinterträning i backarna hemma i Enköping nu när vi äntligen fått snö och årsdebuten blir någon gång i vår, sa Catarina Lundström.
Poochai segrade i Svenskt Travderby och Konung Gustaf V:s Pokal och 54 procent av de röstande journalisterna korade honom till Årets Fyraåring.
Svante Båth från Bergsåker tränar hästen vars skötare Jimmy H Andersson tillmäts en stor del av framgångarna.
– Det är inte soldaterna som gör det, utan kanonerna, kommenterade Jimmy.
Komet från västgötaslätten
27-årige Eric Martinsson är amatör i travet men håller på med hästar på heltid tillsammans med sin fru Malin. Med 44 procent av rösterna korades amatören från Axevalla till Årets Komet. 31 segrar på 131 starter. Snuddande nära 1,5 miljoner kronor inkört med tio hästar under 2014.
– Vi hade många bra hästar och vann också många lopp av någon anledning. Det var ett jättebra år. Så…det kanske var rätt att jag vann? sa Kometen blygsamt.
Andra priser som delades ut var det till Årets Kusk. Björn Goop tog hem den statyetten (59 procent). Årets Kallblod blev för andra året i rad Månprinsen A.M. (95 procent), Årets Sto blev Neona Princess (65 procent) som vann både Stochampionatet och Derbystoet under fjolåret.
Övriga priser som delades ut på galan: Jim Fricks Pris (vinnare: Peter G Norman), Helen Anns Pris (vinnare: ponnytravkusken Camilla Ingerstad), Årets Uppfödarbragd (vinnare: Knutsson Trotting i Göteborg – för Sebastian K:s absoluta världsrekord i USA i juli på tiden 1.07,8, Tristan Knutsson tog emot priset), samt Travets Hedersambassadör (vinnare: Helen Ann Johansson).