Livet leker för André Eklundh inför V75

177

eklundh v75

Travtränaren André Eklundh är tillbaka i Skåne och trivs med livet. På lördagen har han tre hästar till start på V75.Foto av Kanal 75

För ett halvår sedan flyttade André Eklundh hem.
Hem till Skåne.
Nu leker livet som travtränare igen och på lördagen skickar 28-åringen ut tre av stallet 13 starthästar i hetluften på V75.
– Blir det kört till deras fördel kan alla skrälla.

I november 2011 plockade André Eklundh ut proffslicensen på Åbytravet för att stå på egna ben efter en framgångsrik lärlingstid hos förebilden Thomas Uhrberg.
André Eklundh, som alltid räknats som en kusktalang, fick en bra start på tränarkarriären med 15 segrar (14 i segerprocent) och drygt 800 000 kronor inkört första året. Som kusk blev det drygt 1,6 miljoner första året som egen.
Andra året som proffs gick fortsatt bra som kusk, 46 segrar att jämföra med 28 året före. Även inkört som kusk ökade till drygt 2,9 miljoner kronor.
Men för det egna stallet gick det tyngre. Endast tre segrar och knappt 600 000 kronor blev facit.
– Förra året var mindre roligt. Hästarna blev lite sjuka och sedan men fick jag ingen ork i dem. Det var tungt, berättar André Eklundh.
Lösningen var att flytta hem. Sedan 1 juni hyr André Eklundh Lillgården på sin förre chefs anläggning strax norr om Munka Ljungby i nordvästra Skåne.
– Jag har plats för 30 hästar så det finns lite tomboxar än så länge, berättar André Eklundh.

Twittrar gärna
I dag finns 21 hästar på träningslistan varav 13 är starthästar. Av de 13 startar tre på V75 som på lördagen avgörs på Åby.
Att André Eklundh är både stolt och glad över att ha tre hästar till start på V75 kunde hans följare på Twitter läsa när startlistorna blev klara på söndagen:
”Tre av stallets totalt 13 starthästar är med på V75 på lördag. Blir såklart en jäkla spännande lördag för oss. Roligt som bara den :)”
Förutom en informativ hemsida är Jägersrotränaren väldigt aktiv på microbloggen Twitter
– Jag tycker sociala medier och Twitter är alldeles utmärkt sätt att hålla kontakt med till exempel hästägare. Jag har till exempel en andelshäst som har eget twitterkonto. Det är perfekt, jag vill gärna ha in yngre människor som hästägare och de befinner sig bland annat på Twitter, säger André Eklundh.

Rekordår
Flytten hem till Skåne stavas succé. Stallet har mer än dubblat siffrorna från bästa året tidigare och hittills har stallets hästar vunnit 24 lopp och tjänat nästan 1,8 miljoner kronor. Som kusk har André Eklundh också ett rekordår. Fjolårets 46 segrar är tangerat och i kronor är han på väg att passera 3,5 miljoner kronor.
– Det har varit ett kanonår. Jag är supernöjd. Framför allt trivs så jag bra med mitt liv. Det här är hemma och jag mår bra som människa.
En häst som betytt mycket för stallet och för André Eklundh är Florida Queen. Det treåriga stoet har tjänat över en miljon kronor via bland annat en andraplats i Breeders’ Crown-finalen och seger i E3 Revanschen nu senast.
– Det är jätteviktigt med en reklamhäst, även om bredden i stallet också är viktig.

Tre skrällchanser
På lördagen är det alltså V75 på Åby och André Eklundh har tre hästar till start.
– V75 det största vi har tillsammans med de stora unghästloppen. Det är elitserien och det är där man vill vara med och fajtas.
Först ut är New Revolution (V75-2).
– Han var ute på V75 för första gångens senast. Han fick gå utvändigt ledaren, blev lite skarp då och blev trött till slut. Nu har vi ett bra smygläge och normalt är han rätt stark om han får loppet. Jag tycker det kan vara en rolig kantboll att ha med på V75. Han har bara tränat lugnt i sanden sedan senast. Vi gör inga utrustnings- eller balansändringar.
I lärlingsloppet har stallet två hästar.
G.Man Tooma (V75-4) har rycket upp sig under höstkanten. Han har ingen riktigt speed och hade därför svårt att hänga med i somras. Nu går det lite långsammare i loppen och då fungerar det bättre för honom. Han har fått ett bra läge och är i andraspår direkt där han ska vara. Han går alltid hela vägen och är en tänkbar skräll och det går 1.14 i täten första varvet. Inga ändringar här heller.
Preston Savage (V75-4) är en häst vi köpte som montéhäst till min sambo, men han var inget vidare i monté. Sedan testade vi sulkylopp istället och fram till senaste loppet har jag varit tveksam, men då vann han plötsligt på 1.14,1 över medeldistans och han fick göra loppet själv. Han har varit bra i jobben efteråt. Om banan är bra ändrar vi eventuellt till barfota runt om.
Vilken häst är bästa chansen?
– Jag skulle säga Preston Savage. Han gjorde ändå jobbet själv vid segern senast, jag körde fram efter 800 meter och så tryckte vi oss till ledningen. Blir det kört till deras fördel kan alla skrälla.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.