Norges hopp inför EXTRA V75 med Jubileumspokalen

297

image-32

Han är en riktig krigare som alltid kämpar till sista blodsdroppen.
Norske stjärnhästen Support Justice är en het segerkandidat i Jubileumspokalen.
– Han har en enorm styrka och en fantastisk inställning. För mig är han Norges bästa häst, säger tränaren och kusken Geir Vegard Gundersen.

Norsk travsport har några riktigt vassa stjärnor just nu.
I lördags var Juliano Rags med i Åby Stora Pris och i V75 har B.B.S.Sugarlight gått fram som en slåttermaskin hela våren och sommaren. En som kanske inte är lika känd för den svenska publiken är Support Justice. En femårig hingst som de senaste två åren har gjort tolv starter vilket har inbringat i åtta segrar, tre andraplatser och ett tredjepris. Således inte sämre än trea någon gång och hästen svarar nästan jämt för toppinsatser.

Slog Juliano Rags från dödens
Förutom alla segrar så var han trea i Copenhagen Cup och tvåa i Oslo Grand Prix bakom Univers de Pan. Och näst senast så hade han en häftig duell i Jarlsberg mot B.B.S.Sugarlight. Ett klassiskt upplopp där den norske referenten skrek för full hals när Support Justice via 1.08,5 sista varvet utmanade B.B.S.Sugarlight rejält hela vägen in i mål efter en tuffare resa.
– Han har gjort många topplopp och det var inte långt ifrån att han slog B.B.S.Sugarlight från dödens. Hästen har en enorm styrka och en fantastisk inställning. Han ger sig aldrig i en slutstrid, säger Geir Vegard Gundersen.
– I senaste starten vann han Norskt Mästerskap och slog Juliano Rags från dödens. Efter den insatsen så är Support Justice Norges bästa häst för mig. Man ska även veta att när han var trea i Copenhagen Cup och gick i dödens så var han inte bra i halsen. Han hade en massa slem i luftrören efteråt och det var ju otroligt att han ändå kunde vara trea efter den resan i ett sådant lopp.

Köptes på auktion
Geir Vegard Gundersen driver en mindre rörelse på en gård cirka 15 minuters bilväg utanför Bjerke travbana i Oslo. Han har 14 hästar i träning där Support Justice är den stora lysande stjärnan. Hästen har sprungit in drygt 3,7 miljoner kronor och det var Gundersen som hittade honom som 1,5-åring.
– Vi köpte honom på auktion och han kostade 200 000 kronor. Sedan har vi haft hästen hela tiden och när han var två år så märkte jag att det var en väldigt speciell häst. Han har utvecklats mycket bra och min största seger jag har tagit med honom var i derbyt. Inget kan slå det än så länge.
– I år är det första gången han har fått känna på eliten och har inte gjort så många lopp ännu mot de bästa. Men i de som han har varit med i så har han varit enormt bra, menar Geir Vegard Gundersen.

”Har slagit alla dessa förut”
I onsdagens Jubileumspokal, som körs som V75-7 i den extra V75-omgången på Solvalla, är Support Justice andrahandsfavorit. Han har spår fyra bakom bilen men någon startsnabbhet har han ännu så länge inte visat.
– Han är inte så snabb ut men har också haft dåliga spår många gånger och jag har aldrig tryckt av honom från start. Nu har vi ett fint läge och jag måste prova att försöka vara med lite bättre från början.
– Det är fantastiskt bra hästar med men han har slagit alla dessa förut. Han har även varit i Sverige en gång tidigare och då slog han Digital Ink och Mosaique Face. Jag körde jobb med honom både i fredags och under måndagen och det känns att han har fortsatt kanonform. Han känns väldigt fin.

Ny taktik nu – och barfota

Har du någon taktik på förhand? Han har ofta körts fram i dödens och manglat ledaren. Är det aktuellt igen?
– Nej, den här gången vill jag helst slippa dödens. Han har gått där tre gånger i rad och även om han går bra i den positionen så vill jag slippa det nu. Jag vill ha en häst som ska vara bra i flera år och då går det inte att köra så tufft varje gång.
– Jag tycker att han är en av fyra, fem hästar som kan vinna loppet. Det ska bli spännande, säger Geir Vegard Gundersen.
Är det aktuellt med några balansändringar?
– Ja, jag har bestämt nu att det blir barfota fram. Han har gått så en gång i år och det var i Oslo Grand Prix då han blev tvåa. I övrigt så har han gått med skor runt om.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.