Norske ”Pottemannen” vill ha potten på V75

41

Öivind ensam på V75

Öivind Gröstad vet hur det känns att bli ensam vinnare på V75.
Den norske travprofilen har upplevt känslan två gånger.
”Pottemannen” kommer förstås att blanda sig i leken på Åby på lördag då en dubbeljackpot på V75 gör att utdelningsrekordet på 67,3 miljoner kronor kan vara i farozonen.

I februari 2010 gick 67 312 633 kronor till anonyma vinnare någonstans på västkusten. Det är det gällande utdelningsrekordet så här långt på V75 i Sverige.
Ett rekord som faktiskt kan slås på lördag på Åby.
I helgen åkte nämligen pengar från fem- och sexrättspotten vidare som en dubbeljackpot till V75 i samband med Olympiatravets final.
Så på lördag kan en ensam vinnare på V75 också bli rekordvinnare.
Öivind Gröstad har hållit på med trav i hela sitt liv. 1999 belönades kunskaperna rikligt då han för första gången var med och tog hand om potten på V75 hemma i Norge.
I Norge omsätter V75 inte lika mycket som i Sverige. Men ”skapliga” tio miljoner kronor blev i alla fall belöningen för att vara ensam vinnare den där marsdagen i slutet av 1990-talet på Leangen i Trondheim.
– Det var den första riktigt stora vinsten för mig. Vi var ett gäng som vann, där jag hade största delen i vinsten. Det är små marginaler i trav men det går att vinna stora pengar om man har marginalerna på sin sida och jobbar hårt, säger Öivind Gröstad som de senaste 22 åren driver företaget Travfaktatelefonen i Norge.

Firade med bad och cigarr
Öivind Gröstad har varit ensam vinnare på V75 två gånger hemma i Norge. 13 miljoner blev belöningen när han slog till en andra gång med andelsspel.
– Och en gång tog jag halva potten på Solvalla – 6,2 miljoner, säger 51-åringen.
Den första storvinsten 1999 på Leangen firade Gröstad med ett varmt bad och en cigarr i hemmet samma kväll. För att sedan nästan med badhandduken om sätta sig och plugga nästkommande dags tävlingar igen.
– Vi hade lite kalabalik med dans och sång efteråt men jag fortsatte aldrig in i natten som många av de andra. Men kul hade vi.
Kul blev det också för tv-tittarna som fick dela Öivind Gröstads känslor den där gången. Inför den sista avdelningen på V75 gick han med på att stå och våndas i travstudion i norska TV2.
Ekipaget Öivind jobbade på var Asbjörn Austevoll J:r med hästen Ulfrigg.
– Det var den jag ville ha. Stod och skrek ”var så snill da, var så snill da!” (var så snäll). Ulfrigg var favorit i sista och kom akkurat och räddade mig! säger norrmannen och skrattar.
När han ändå blir intervjuad vill han sända en hälsning till sin stora idol Stig H Johansson.
– Jag bodde i Eskilstuna i fem år och Mäster Stig H räddade mig flera gånger när jag trodde på honom. Piper Cub, Sebastian Dalia och Heaven Can Wait var mina favorithästar på den tiden.

”Jättestort för oss i Norge”
Som traventusiast från Norge älskar han utvecklingen på senare tid då sporten i hemlandet verkar vara väg uppåt efter en svacka.
Yarrah Boko var länge landets enda fixstjärna på hästsidan. Support Justice, B.B.S. Sugarlight och Papagayo E. har nu tagit pensionerade Yarrah Bokos plats i Norgetoppen.
– Vi har hästar som hävdar sig ute i Europa och världen. Det är jättestort för oss i Norge – de här hästarna betyder otroligt mycket för travsporten.
Support Justice och B.B.S. Sugarlight är med i Olympiatravets final, V75-6, på lördag. Öivind Gröstad tippar norsk seger och kanske norskt även på andraplatsen.
– Det kanske låter patriotiskt men jag har grund för min tro. Support Justice är min vinnare och jag tror det är en spik. Alla lopp ska köras och allt det där. Det är även ofta det inte går vägen när det ser som enklast ut…men så som Support Justice sett ut på slutet ska det hända mycket om han inte ska ta hem det där!
Ta det som ett tips på vägen från ”Pottemannen”.

De fem största V75-vinsterna genom tiderna.
Summa, Datum, Bana
1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
5. 34 591 437 kronor, 23 december 2011, Bergsåker.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.