Nu har Olle Rols klivit upp en klass

207

Nu har Olle Rols klivit upp en klass

V75 på hemmaplan för hästen som imponerat i tre raka segrar.
Men frågan är om det är en fördel för Olle Rols.
Är hyssen med att vilja springa in på stallbacken under loppen på Jägersro ett minne blott?
– Jag tror och hoppas det, säger tränaren Mats Rånlund.

På lördag behöver inte Mats Rånlund åka någon längre bit för att tävla.
V75 kommer till hemmabanan Jägersro och Rånlunds vapen är femårige valacken Olle Rols som sett smått oslagbar ut i tre raka starter på slutet, där de två senaste har handlat om försök och final i den lägsta klassen på V75.
Nu har Olle Rols klivit upp en klass och blir mycket spelad i V75-1.
Hemmaplan brukar vara en fördel för hästarna. Men i fallet med Olle Rols är det inte alls säkert att det är så.
Stark har han alltid varit och lovat mycket. Som tre- och fyraåring handlade det emellertid om en hel del busande med galopper i kvalificeringsloppet och fyra tävlingslopp på raken i karriärstarten.

Inga tendenser nu
Olle Rols ville också gärna in på stallbacken när fältet passerade utkörningen under loppen på Jägersro.
– Men det där var i början när han var hingst. Han kastrerades och blev lugnare och i november vann han ett lopp på Jägersro. Så jag bedömer att han kommit över det där. Han har gått flera jobb inne på Jägersro och då har han inte visat några sådana tendenser sedan han blev valack, säger Mats Rånlund.
Han tillägger med ett skratt:
– Men han gör det väl nu bara för att jag säger så här!

Vunnit på olika sätt
Sättet som valacken vunnit sina V75-lopp på har varit något extra. På Åby 9 december satt Peter Ingves sist med hästen till en bra bit in på upploppet och avslutningen var rykande.
I finalerna på Solvalla annandag jul körde Peter Ingves fram efter några hundra meter från bakspåret och lät hästen avgöra på styrka på en för dagen något tung bana.
Ingves och Rånlund är i stöten. I Halmstad 30 januari blev det ytterligare en framgång i V75, den här gången med femårige hingsten Yankee Sensation som svarade för en bra prestation.
– Det är två starka och bra hästar men jag håller väl Olle Rols för att vara den bästa jag har för dagen, säger Jägersrotränaren.

Gården i Saxtorp
Mats Rånlund har gård i Saxtorp i Landskrona kommun. 23 hästar finns på listan och han har tillgång till en bra rakbana och även tillgång till havet, en och en halv kilometer från gården.
– Vi har möjlighet att köra i havet om någon häst varit skadad. De som haft karledsproblem har vi haft mycket framgång med i och med att vi kunnat köra i det bräckta vattnet. Men mest blir det ju träning på gården. Vi har en väldigt bra intervallbana. 1100 meter lång och så är den 300 meter backe åt båda hållen den sista biten. Det är sandunderlag där också och man behöver inte köra fortare än 1.35-fart för att få träningseffekt, säger han.
Vad tänker du om starten på lördag, Ingves har spår två med Olle Rols som inte är någon blixt den första biten?
– Ingves varit så enormt bra på att bedöma tempot i de här starterna. Suttit kvar när det har gått för fort och när det pullats upp har han kört framåt. Det är helt och hållet upp till honom hur tempot blir i loppet. Hoppas jag. Hästen är väldigt stark.
Är Olle Rols en som kan klättra till gulddivisionen?
– Nja, det är väl lite tidigt. Vi får väl suga på den här karamellen först nu. Men det är klart, hoppas gör man ju alltid. Om han får vara frisk och träna på som på slutet så kanske. Näst senast visade han ju en ”guld-avslutning” i alla fall, när han var sista häst 150 kvar och gick oerhört fort till seger efter hästen som var diskad etta för passgång. Han slog aldrig av på takten utan bara ökade ju närmare mål han kom och faktiskt kändes det som att han skulle kunna hålla det tempot i några hundra meter till, slutar Mats Rånlund.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.